Σάββατο, 03 Ιούν, 2023

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Με δυνατό ΚΚΕ και δυνατό λαϊκό κίνημα καμία κυβέρνηση δεν είναι «παντοδύναμη»
  • Τράπεζα Θεμάτων: Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς για κυβερνοεπίθεση
  • Οι ένοχοι
  • Η «σταθερότητα» που υπόσχεται η ΝΔ (και) στους αγρότες, είναι ζωή με ψίχουλα
  • ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
  • Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒέροιας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Με δυνατό ΚΚΕ και δυνατό λαϊκό κίνημα καμία κυβέρνηση δεν είναι «παντοδύναμη»1 Τράπεζα Θεμάτων: Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς για κυβερνοεπίθεση2 Οι ένοχοι3 Η «σταθερότητα» που υπόσχεται η ΝΔ (και) στους αγρότες, είναι ζωή με ψίχουλα4 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ5 Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒέροιας 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"Γαλάζιες" αποκαλύψεις για την οικονομία...

Οταν η "γαλάζια" εφημερίδα αποκαλύπτει τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας... Περισσότερα

Περισσότεροι και πλουσιότεροι… οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

από Η Άλλη Άποψη
Περισσότεροι και πλουσιότεροι… οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

Πανδημίες, πόλεμοι, ενεργειακή κρίση και οικονομική αβασιμότητα δεν πτοούν τους κροίσους αυτού του κόσμου. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Wealth-Χ και της εταιρείας Altrata, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 3,3% το τελευταίο 12μηνο, φτάνοντας αισίως τα 3.311 άτομα, κάτι που αποτελεί και νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ο συνολικός δε καθαρός τους πλούτος σημείωσε άνοδο κατά 17,8%, φτάνοντας τα 11,8 τρισ. δολάρια, την ώρα που το 55% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή 2,87 δισ. άνθρωποι, έχει περιουσία κάτω από 10.000 δολάρια έκαστος (!).

Ο συνολικός τους πλούτος, βάσει των στοιχείων του Ερευνητικού Ινστιτούτου της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, είναι περίπου 5,5 τρισ. δολάρια, αντιστοιχώντας, δηλαδή, σε λιγότερο από τον μισό αυτού των κροίσων του κόσμου. Την τελευταία 10ετία (από το 2012), ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50%, ενώ ο συνολικός τους πλούτος κατά 90%.

Το κλειστό club

Η άνιση κατανομή του παγκόσμιου πλούτου είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και σε όλα τα επίπεδα πλούτου, ενώ είναι ιδιαίτερα έντονη ακόμη και μεταξύ των υπερπλούσιων του κόσμου, αφού το κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wealth-Χ, αντιπροσωπεύει μόλις το 0,9% των εξαιρετικά πλούσιων ανθρώπων, αυτών δηλαδή που η καθαρή τους περιουσία ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια και φτάνει συνολικά τα 42,8 τρισ. δολάρια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι «ανισότητες» στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου υπάρχουν και μεταξύ των δισεκατομμυριούχων υπέρ αυτών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του πλούτου, καθώς περισσότερο από το 50% των κροίσων βρίσκεται στη «χαμηλή» κλίμακα με περιουσία «μόλις» 1-2 τρισ., ενώ επιπλέον το 1/3 των δισεκατομμυριούχων έχει καθαρή περιουσία 2-5 δισ. δολαρίων. Δηλαδή το 85% των δισεκατομμυριούχων ελέγχει λιγότερο από το μισό (το 42%) του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων.

Από την άλλη πλευρά, το 6% των δισεκατομμυριούχων (192 άτομα) με περιουσία άνω των 10 δισ. δολαρίων ο καθένας διαθέτει συνολική περιουσία 4,8 τρισ. δολαρίων, δηλαδή μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ 20 «σούπερ δισεκατομμυριούχοι» (super-billionaires) βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του πλούτου διαθέτοντας καθαρή περιουσία άνω των 50 δισ. δολαρίων, που φθάνει συνολικά τα 2,04 τρισ. δολάρια.

Το ηλικιακό προφίλ

Από το 2016, μάλιστα, το κλαμπ των super-billionaires πενταπλασίασε την αξία της περιουσίας του, απόρροια μεταξύ άλλων της ταχείας ψηφιοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, της άφθονης ρευστότητας που προσέφεραν οι κεντρικές τράπεζες, της ανόδου των χαρτοφυλακίων ακινήτων, αλλά και των φορολογικών και ρυθμιστικών πλαισίων που σε πολλές περιπτώσεις ενισχύουν την κυριαρχία στην αγορά των ισχυρών εταιρειών του κόσμου. Η πανδημία ενίσχυσε πολλές από αυτές τις τάσεις αυξάνοντας την καθαρή περιουσία των «σούπερ δισεκατομμυριούχων».

Αναφορικά με το ηλικιακό προφίλ του παγκόσμιου πληθυσμού δισεκατομμυριούχων, το 40% είναι άνω των 70 ετών, ενώ μόλις το 11% είναι νεότεροι των 50 ετών, με τη διάμεση ηλικία να είναι τα 66 χρόνια, αλλά στον τομέα της τεχνολογίας είναι 11 χρόνια μικρότερη.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων κυριαρχείται από άνδρες, με τις γυναίκες να αντιπροσωπεύουν μόλις το 13%, αλλά η εκπροσώπησή τους βρίσκεται σε ανοδική τάση.

Αυτό αντανακλά τις μεταβαλλόμενες πολιτισμικές συμπεριφορές, την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τις διευρυνόμενες και πιο διαφοροποιημένες αγορές περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τη μεταφορά πλούτου μεταξύ των γενεών.

Το 61% των κροίσων (από 55% το 2016) είναι αυτοδημιούργητο, με την πανδημία να ενισχύει μάλιστα αυτήν την τάση. Στον τομέα της τεχνολογίας πάντως το ποσοστό των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων εκτοξεύεται στο 943%, ενώ στη βιομηχανία βρίσκεται στο 43%.

Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ (20/8)

Έχει διαβαστεί 540 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 03 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 16 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 04 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 271 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)