Δευτέρα, 24 Ιαν, 2022

  • Συγκέντρωση του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 26 Γενάρη για τα ζητήματα της Υγείας
  • Στο φως δύο γιγάντιες σφίγγες που χτίστηκαν πριν από 3.300 χρόνια
  • Πολιτική Απόφαση της 14ης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25
  •  Νέες Ανα­τι­μή­σεις: 9% ακρι­βό­τε­ρο το κα­λά­θι στο σού­περ μάρ­κετ
  • ΠΑΜΕ: Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιονοπτώσεων
  • Πότε γίνονται οι πληρωμές σε δικαιούχους ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ
Συγκέντρωση του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 26 Γενάρη για τα ζητήματα της Υγείας1 Στο φως δύο γιγάντιες σφίγγες που χτίστηκαν πριν από 3.300 χρόνια2 Πολιτική Απόφαση της 14ης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ253  Νέες Ανα­τι­μή­σεις: 9% ακρι­βό­τε­ρο το κα­λά­θι στο σού­περ μάρ­κετ4 ΠΑΜΕ: Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιονοπτώσεων5 Πότε γίνονται οι πληρωμές σε δικαιούχους ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Είναι επικίνδυνοι!

Στις 7/1/22 η αναπληρώτρια υπουργός υγείας δήλωνε αισιόδοξη και ότι σε 2-3 εβδομάδες θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Από τότε μέχρι 22/1 έφυγαν από τη ζωή 1.286! Ας σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και ας ακούσουν τη φωνή των συνδικάτων για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να σωθούν ζωές! Περισσότερα

ΠΓΔΜ:Με όργιο παρεμβάσεων ψηφίστηκε η συνταγματική αναθεώρηση

από Η Άλλη Άποψη
ΠΓΔΜ:Με όργιο παρεμβάσεων ψηφίστηκε η συνταγματική αναθεώρηση

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ μετά από έντονα ενδοαστικά παζάρια ενέκρινε την Παρασκευή, στις 11.40 το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στη βάση της «συμφωνίας των Πρεσπών». Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή τους 80 βουλευτές και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των άρθρων και τροπολογιών, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία, και στη συνέχεια η τελική έγκριση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και πάλι με τα 2/3.

Η συνεδρίαση της 120μελούς Βουλής των Σκοπίων έγινε μετά από πολλές ώρες καθυστέρησης, με μπόλικο παρασκήνιο και εν μέσω καταγγελιών για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE με εκατομμύρια ευρώ και απειλές.

Ο Ζάεφ, εκφράζοντας τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας του, κατάφερε τον πρώτο στόχο του, διευκολύνοντας τον βασικό λόγο για τον οποίο υπογράφτηκε η συμφωνία των Πρεσπών, την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» και σύμμαχα αλβανικά κόμματα με 72 βουλευτές και 8 του VMRO-DPMNE ήταν αυτοί που τελικά υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, ενώ 39 καταψήφισαν και υπήρξε και μια αποχή. Βεβαίως και το VMRO-DPMNE στηρίζει την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όλη αυτή η εξέλιξη, αλλά και οι τριβές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή την παραίτηση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να αποσυνδέσει από αλλαγή στάσης στη συμφωνία των Πρεσπών και να αναλάβει το υπουργείο, επιβεβαιώνουν το αδιαμφισβήτητο και ουσιαστικό γεγονός, ότι βασική επιδίωξη είναι να προχωρήσουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά σχέδια, της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στον σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, πρωτίστως τη Ρωσία, για τον έλεγχο της όλης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτόν τον σχεδιασμό αναδεικνύεται καθημερινά ο ρόλος «σημαιοφόρου» που παίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, προσδοκώντας να εξασφαλίσει κέρδη για την ελληνική πλουτοκρατία.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση .«Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Για ένα «Πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!» αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Γ. Στόλτενμπεργκ: «Ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Την απόφαση του Κοινοβουλίου, χαιρετίζει και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Οι διαδικασίες να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις ζητούν Χαν και Μογκερίνι

Με κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν, καλούν τη γείτονα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στον «ευρωπαϊκό δρόμο»: «Σήμερα στην ΠΓΔΜ το Κοινοβούλιο έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ψηφοφορία.

Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα αποφασιστικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, όπως και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της στη χώρα τους πολίτες και τους θεσμούς της», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Οι διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Βουλή των Σκοπίων, την Παρασκευή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν οι επίσημες ενταξιακές συνομιλίες ανάμεσα στην πολυάριθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον «εθνικό συντονιστή για το ΝΑΤΟ», Στέβο Πεντάροφσκι, και υψηλόβαθμους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, όπως ο βοηθός γγ του ΝΑΤΟ για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, πρέσβης Αλεχάνδρο Αλβαργκονζάλεθ.

Στις διήμερες αυτές συνομιλίες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παρουσίασε ένα σχέδιο προγράμματος για πλειάδα μεταρρυθμίσεων, θέτοντας στο επίκεντρο αλλαγές που αφορούν την τήρηση της έννομης τάξης, το δικαστικό σώμα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, αλλά και νομικά ζητήματα που θα προκύψουν από την εντατική διαδικασία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εφόσον όλα εκτυλιχτούν κατά τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟικών, Αμερικανών και Ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστών.

Ακόμη άρχισαν οι πρώτες «ζυμώσεις» για το λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει στο ΝΑΤΟ η μικρή αυτή χώρα,αφενός καταβάλλοντας κονδύλια ίσα με το 2% του ΑΕΠ ώστε να συμμετάσχει στην ενίσχυση του ΝΑΤΟικού προϋπολογισμού, αφετέρου με το να αυξήσει τις συμμετοχές σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του οργανισμού στο εξωτερικό (π.χ. Αφγανιστάν), στέλνοντας και άλλες δεκάδες στρατιώτες.

Νέες απροκάλυπτες πιέσεις των ΗΠΑ

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως θα μεταβεί στα Σκόπια ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ. Την Παρασκευή, στέλνοντας μήνυμα πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην της συμφωνίας των Πρεσπών», προκλητικά ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές διαδικασίες» και ...«συνοδεύουν τη διαδικασία της συμφωνίας», ενώ κάλεσε «τη Βουλή να αντιδράσει».

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου ώστε να γίνει η χώρα μέλος (αρχικά με περιορισμένα δικαιώματα) το Γενάρη του 2019, έγινε αφού είχαν προηγηθεί από τις ΗΠΑ άλλες δύο νέες παρεμβάσεις - πιέσεις, με στόχο να πειστεί η Βουλή των Σκοπίων να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του Συντάγματος. Η πρώτη παρέμβαση των ΗΠΑ ήρθε από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ,που έστειλε την Τρίτη επιστολή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VΜRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, και η δεύτερη έγινε την Πέμπτη, όταν αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε δήλωση στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την παραίτηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Μίτσελ στην επιστολή του, αφού ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «ιστορική ευκαιρία για τη Μακεδονία», γιατί τάχα μπορεί «να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής», εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα αυτό στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που διεξήχθη στις 30 Σεπτέμβρη. Επιχειρώντας να εκβιάσει «εξελίξεις» που θα εξυπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μίτσελ εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες μέρες το VMRO-DPMNE στην Ολομέλεια της Βουλής,απαιτώντας από τον αρχηγό του κόμματος να δημιουργήσει τις «κατάλληλες συνθήκες», προκειμένου οι βουλευτές του να αποφασίσουν «ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν», απαλλαγμένοι «από πιέσεις και απειλές».

Ο Μίτσκοσκι απάντησε την επόμενη μέρα τάχα οργισμένα, επαναλαμβάνοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών «είναι απαράδεκτη και επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «στρατηγικό συμφέρον για το λαό και για το κόμμα μου» είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «ως υπερήφανη και αξιοπρεπής χώρα και όχι ταπεινωμένη και ντροπιασμένη».

Την Πέμπτη ακολούθησε η δεύτερη παρέμβαση: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα την εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη θέση που της αξίζει στο NATO και στην ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, προσφέροντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς η Βουλή συνεχίζει τις συνεδριάσεις για τις συνταγματικές αλλαγές, παρακαλούμε τους ηγέτες των κομμάτων να ξεπεράσουν τις κομματικές πολιτικές και να αρπάξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος στους δυτικούς οργανισμούς».

Και οι ρωσικές προειδοποιήσεις...

Την Τετάρτη ο μόνιμος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕΒλαντιμίρ Τσιζόφ, δίνοντας εκτενή συνέντευξη στο πρακτορείο «ΜΙΑ» των Σκοπίων, επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη ήταν άκυρο, όχι μόνο λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες, αλλά και γιατί το ερώτημα διατυπώθηκε παραπλανητικά, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην προτεινόμενη νέα ονομασία της χώρας.

Προειδοποίησε τα Σκόπια ότι τυχόν ένταξη στο ΝΑΤΟ (που το χαρακτήρισε οργανισμό «που προσπαθεί να αντιμετωπίσει νέα γενιά απειλών ασφαλείας και προκλήσεις με μέσα και μηχανισμούς του 20ού αιώνα») θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις». Κυρίως, όπως τόνισε, «διότι θα πρέπει να υπολογίσουμε τους κινδύνους και τα συμφέροντά μας σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Αυτό δεν είναι κάτι που προσπαθούμε να κρύψουμε!».

«Η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επιλέγει τις δικές της συμμαχίες και να κάνει σε αυτήν την πορεία τα λάθη της. Ομως σίγουρα πολιτικές αποφάσεις του μεγέθους αυτού μπορούν να προκαλέσουν συνέπειες... Εάν η Μακεδονία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να πληρώσετε 2% του ΑΕΠ σας για την άμυνα. Δεν ξέρω αν ο λαός της Μακεδονίας είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό. Για την άμυνα. Ενάντια σε ποιον; Από ποιους θα προετοιμαστούν οι ένοπλες δυνάμεις της Μακεδονίας για να υπερασπιστούν τη χώρα;», διερωτήθηκε ο Τσιζόφ, τονίζοντας ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να γίνουν «νόμιμος στόχος».

Μάλιστα, έριξε στο τραπέζι την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Έχει διαβαστεί 245 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία -2 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-5 μποφόρ

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία -5 ως 3 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -4 ως 4 °C
Άνεμος Β 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 325 επισκέπτες και 1 μέλος.