Τετάρτη, 05 Μάι, 2021

  • Λεπτομερής ο έλεγχος για το θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της, αλλά «δεν φαίνεται να συνδέεται»
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ
  • «Ελευθερία ή Θάνατος»: Έκθεση φωτογραφίας στη Νάουσα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/5
  • Rapid Test στις Κοινότητες Γεωργιανών και Τριλόφου
  • Προετοιμάζοντας την απεργιακή συγκέντρωση
Λεπτομερής ο έλεγχος για το θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της, αλλά «δεν φαίνεται να συνδέεται»1 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ2 «Ελευθερία ή Θάνατος»: Έκθεση φωτογραφίας στη Νάουσα3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/54 Rapid Test στις Κοινότητες Γεωργιανών και Τριλόφου5 Προετοιμάζοντας την απεργιακή συγκέντρωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΕΡ­ΓΟ­YΜΕ σή­με­ρα

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ συμμετέχοντας στην 24ωρρη απεργία που κήρυξαν οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, δε θα έχει ροή ειδήσεων, εκτός αυτές που αφορούν τις απεργιακές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Φυσικά η δική μας άποψη είναι ίδια με πλήθος σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για γιορτασμό της... Περισσότερα

«Πόλεμος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εμβόλια

από Η Άλλη Άποψη
«Πόλεμος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εμβόλια

Ο λυσσαλέος ανταγωνισμός των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φαρμακευτικών κολοσσών για το εμβόλιο κατά της πανδημίας «ξεγυμνώνει» την περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Στο φόντο των μειωμένων παραδόσεων από τις εταιρείες, ως απόρροια του επιχειρηματικού ανταγωνισμού και της αναζήτησης της μέγιστης κερδοφορίας, στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας έχει ξεσπάσει «πόλεμος» για την κατανομή των δόσεων.

Οι ηγέτες έξι χωρών (Αυστρία, Βουλγαρία, Λετονία, Σλοβενία, Τσεχία, Κροατία) απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη οποία ζητούν «δικαιότερη διανομή» των εμβολίων, διαφορετικά, όπως λένε, «το τρέχον σύστημα παραγγελιών θα δημιουργήσει και θα εμβαθύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών μέχρι το καλοκαίρι».

Θέλουν Σύνοδο Κορυφής για την κατανομή των εμβολίων

Οι έξι κυβερνήσεις, που φυσικά δεν είναι άμοιρες ευθυνών για τις αποφάσεις των Βρυξελλών, απαιτούν να γίνει Σύνοδος Κορυφής για αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό.

Προειδοποιούν δε πως στην περίπτωση μίας συνεχιζόμενης άνισης διανομής εμβολίων στην ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών - μελών μέχρι το καλοκαίρι και να οδηγήσει ορισμένα κράτη - μέλη να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω.

Την Παρασκευή ο Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς, δήλωσε ότι «η διανομή δεν γίνεται δίκαια ,ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί» και κατήγγειλε το πασιφανές, ότι «υπάρχουν ενδείξεις» για μυστικές συμφωνίες ανάμεσα σε ξεχωριστά κράτη και φαρμακευτικές εταιρείες.

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν απάντησε πως «συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών - μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους - μέλους», όμως «τα κράτη - μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής». Σύμφωνα με την Κομισιόν, η «ευελιξία» αυτή που αποφάσισαν τελικά οι κυβερνήσεις προβλέπει πως «εάν ένα κράτος - μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών».

Έτσι, όπως αναφέρει, «τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς», ενώ «εναπόκειται στα κράτη - μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση». Κοινώς, μια χώρα μπορεί να παραιτηθεί από τις δόσεις που είναι προς διάθεση, προκειμένου αυτές να καταλήξουν σε ένα άλλο κράτος - μέλος. 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Έχει διαβαστεί 883 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1153 επισκέπτες και 0 μέλη.