Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023

  • Εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων
  • ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Φτάνει το μπαλάκι των ευθυνών, απαιτούν επιτέλους να πληρωθούν
  • Το 1/3 του εισοδήματος πηγαίνει στο κόστος στέγασης
  • Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"
  • ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ
  • Ρεκόρ: Στα 270 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ
Εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων1 ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Φτάνει το μπαλάκι των ευθυνών, απαιτούν επιτέλους να πληρωθούν2 Το 1/3 του εισοδήματος πηγαίνει στο κόστος στέγασης3 Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"4 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ5 Ρεκόρ: Στα 270 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: «Απογειώνεται» η ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών, η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Την «απογείωση» της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαδικασίες που ανοίγουν δρόμο στην παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στους ψηφοφόρους από κάθε είδους μηχανισμούς, σφράγισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση για τις ευ... Περισσότερα

Προδιαγράφει παραπέρα ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

από Η Άλλη Άποψη
Προδιαγράφει παραπέρα ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Σε φάση προετοιμασίας του εδάφους για τον επόμενο γύρο της επίθεσης σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί ταυτόχρονα να ξεγελάσει τους αγρότες, που δίνουν μάχη για την επιβίωση, ότι διαπραγματεύεται σθεναρά για το συμφέρον τους, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ μετά το 2020.

 

Γα τις εξελίξεις πάνω στο θέμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την περασμένη Τρίτη 6/3. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «η περικοπή του προϋπολογισμού της ΚΑΠ», με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει λόγο για μειώσεις της τάξης του 30%, και «η εξομοίωση των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών - μελών».

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, ο Β. Αποστόλου ανέφερε ότι εξετάζονται η μείωση των επιδοτήσεων και ο καθορισμός των ενισχύσεων με βάση το στρέμμα (στρεμματική ενίσχυση). Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον Β. Αποστόλου, «έχουμε τεράστιο πρόβλημα, γιατί είμαστε από τις χώρες που οι ενισχύσεις ανά στρέμμα είναι από τις υψηλότερες σε επίπεδο ΕΕ, δηλαδή πάνω από 500 ευρώ το εκτάριο, όταν αντίστοιχα ο μέσος όρος είναι σχεδόν στη μέση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είμαστε από τις χώρες που έχουμε τις χαμηλότερες ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση».

Εξετάζεται ακόμα η συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή κατά τον υπουργό «να υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε κράτος - μέλος να συμμετέχει με ίδιους πόρους σε αυτήν τη χρηματοδότηση». Οπως εξήγησε, η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη σ' αυτό το ενδεχόμενο, γιατί σημαίνει «επανεθνικοποίηση των ενισχύσεων, πόσο μάλλον όταν εμείς ως χώρα δεν έχουμε και τη δημοσιονομική δυνατότητα να ανταποκριθούμε».

Για να «χρυσώσει» το χάπι, μίλησε ακόμα για «μεταρρυθμίσεις» στην ΚΑΠ που «θα οδηγήσουν σε μια πιο δίκαιη και καλύτερη στόχευση στην κατανομή των ενισχύσεων» και προσπάθησε να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στους μικρομεσαίους αγρότες ότι όλα είναι θέμα «διαλόγου» και «συμμαχιών». Σ' αυτήν του την προσπάθεια βρήκε πρόθυμους υποστηρικτές τους εκπροσώπους των άλλων αστικών κομμάτων, που συμφώνησαν ότι όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης επισήμανε ότι με την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της, που υλοποίησαν όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις με απόλυτη συνέπεια, αυτό που συνέβη ήταν το «βίαιο ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών (...) ξεριζώθηκαν δυναμικές καλλιέργειες στο όνομα διάφορων αναδιαρθρώσεων», ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές, «σε μία χώρα που έχει όλες τις προϋποθέσεις να θρέψει το λαό της, όλες τις δυνατότητες να παράγει άριστης ποιότητας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Ομως αυτά σκοντάφτουν στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, όπου πρωτεύει το κέρδος και όχι οι λαϊκές ανάγκες».

Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, πως «στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασκείται κριτική ότι με τη σημερινή κατανομή των επιδοτήσεων διατηρούνται στα όρια της επιβίωσης αρκετές μη ανταγωνιστικές μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις. Μπροστά σε αυτό, σχεδιάζουν πώς καλύτερα θα δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για να συμβάλουν στους στόχους της ΚΑΠ. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του κ. Τσακαλώτου στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για μεγάλο αγροτικό τομέα στην Ελλάδα».

Είναι καθαρό, σημείωσε, ότι «στοχεύετε να ξεμπερδέψετε με αυτές τις μικροεκμεταλλεύσεις μια ώρα αρχύτερα», και την ίδια ώρα «η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τη μικρομεσαία αγροτιά ότι όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Περνάτε με όλους τους τρόπους τη λογική του μικρότερου κακού και ότι η πολιτική της ΕΕ είναι μονόδρομος, αναγκαίο κακό. Αυτή είναι η βρώμικη δουλειά που κάνετε και στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης για λογαριασμό των μονοπωλίων».

Έχει διαβαστεί 327 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 481 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)