«Το γεωπολιτικό ρίσκο (...) επιτείνει τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και οδηγεί σε μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι και 1,5% εντός ενός έτους (...) οδηγεί σε απότομη αύξηση της τιμής πετρελαίου (...) πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις (...)». Αυτά και άλλα πολλά (π.χ. για το πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός) γράφουν τα αστικά επιτελεί... Περισσότερα
Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Δεν την ξαναπατάμε» όπως με την Ελλάδα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
από Η Άλλη Άποψη
Με νέα παρέμβασή του ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να θέσει τις θέσεις της Άγκυρας στα παζάρια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με αφορμή την ένταξηΣουηδίαςκαιΦινλανδίαςστοΝΑΤΟ, βάζοντας στο κάδρο από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.
«Ενημερώσαμε τους φίλους μας ότι θα πούμε "όχι" στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτό. Η Σουηδία είναι μια φωλιά τρομοκρατών. Αν μια χώρα μέλος λέει όχι, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη», είπε οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επανέλαβε παράλληλα τα περί προστασίας τρομοκρατών από την Ελλάδα, αλλά και τα περί «λάθους απόφασης» που έλαβε η τότε τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί την επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ: «Τι συνέβη όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Και αγνοούν τον κατάλογο των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν. Δεν σκοπεύουμε να την ξαναπατήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Το είχαμε αυτό στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα μας κάνουν τα ίδια. Δεν θα πρέπει να πέσουμε σε τέτοια απροσεξία».
Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να εντάξει τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο παζάρι, λέγοντας για τηνΕλλάδα: «Χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση και η Δύση εξακολουθεί να τους παρέχει οπλική υποστήριξη. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τους επιτρέπουν να δημιουργούν βάσεις. Από την άλλη πλευρά, όταν στις συναντήσεις τους μαζί μας λένε "θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ μας", σηκώνονται και λένε "δεν το βλέπουμε θετικά" όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, δηλαδή την Κύπρο. Ποιος σας λέει ότι θα δούμε θετικά αυτό που εσείς δεν βλέπετε θετικά; Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική με αποφασιστικότητα. Και είπαμε στους φίλους μας ότι θα πούμε "όχι" στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, έκανε λόγο για«παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα».