Το φως ανάβει ...με το ρολόι, με τα λεπτά μετριέται ο θερμοσίφωνας, κυνήγι στις πρίζες και περιορισμός χρήσης σε άλλες συσκευές. Αυτή είναι η εικόνα που έγινε ...συνήθεια, ειδικά τους τελευταίους μήνες που η ενεργειακή φτώχεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον περασμένο Δεκέμβρη καταγράφουν μάλιστα «βουτιά»... Περισσότερα
Σε «τροχιά» σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνα μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν
από Η Άλλη Άποψη
Σε νέαφάση σοβαρής κλιμάκωσηςβρίσκονται οι σχέσειςΗΠΑ - Κίναςμετά τη χτεσινή άφιξη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων,Νάνσι Πελόζι, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις του Πεκίνου και εν μέσω έντονης στρατιωτικής κινητικότητας από Κίνα, Ταϊβάν και ΗΠΑ.
Λίγο μετά την επίσκεψη Πελόζι, το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά ναυτικών και αεροπορικών στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά γύρω από το νησί. Στα γυμνάσια θα συμπεριληφθούν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα.
Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο κινεζικός στρατός.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΚίναςΣίε Φενγκκάλεσε επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑΝίκολας Μπερνςαργά το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας εξηγήσεις για την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.
Υπογραμμίζοντας ότι η Πελόζι προκαλεί σκοπίμως και «παίζει με τη φωτιά», ο Σίε Φενγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη συνιστά σοβαρή παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας», υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις, όπως ιδίως την αναστολή της εξαγωγής άμμου στην Ταϊβάν. Πρόκειται για πρώτη ύλη-κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών, ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.
Ταϊβάν: «Δεν κάνουμε πίσω»
Πάντως, η πρόεδρος της Ταϊβαν, ηΤσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε ότι η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων. «Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η κυρία Τσάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την κυρία Πελόσι.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.
Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια», υποστήριξε το υπουργείο.
Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενίσχυσε τις προετοιμασίες του και θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο τη χρονική στιγμή που κρίνει εκείνο», ανέφερε. Ο στρατός θα «μείνει στις θέσεις του και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια. Ζητάμε από το κοινό να παραμείνει ήρεμο και να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις».
Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.
Αντιδράσεις από Ρωσία-Β. Κορέα
ΗΡωσία, σύμμαχος της Κίνας, κατηγόρησε χθες την αμερικανική κυβέρνηση ότι «αποσταθεροποιεί τον κόσμο» και χαρακτήρισε «αγνή πρόκληση» την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊβάν.
ΗΒόρεια Κορέα, επίσης σύμμαχος της Κίνας, τής εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή της», κάνοντας λόγο για «άφρονα επέμβαση» στις «εσωτερικές υποθέσεις» άλλων κρατών από τις ΗΠΑ και για «πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις» που είναι κατ’ αυτή η «βασική αιτία» της αμφισβήτησης «της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», όπως είπε εκπρόσωπος της διπλωματίας της Πιονγκγιάνγκ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.