Σάββατο, 03 Ιούν, 2023

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Με δυνατό ΚΚΕ και δυνατό λαϊκό κίνημα καμία κυβέρνηση δεν είναι «παντοδύναμη»
  • Τράπεζα Θεμάτων: Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς για κυβερνοεπίθεση
  • Οι ένοχοι
  • Η «σταθερότητα» που υπόσχεται η ΝΔ (και) στους αγρότες, είναι ζωή με ψίχουλα
  • ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
  • Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒέροιας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Με δυνατό ΚΚΕ και δυνατό λαϊκό κίνημα καμία κυβέρνηση δεν είναι «παντοδύναμη»1 Τράπεζα Θεμάτων: Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς για κυβερνοεπίθεση2 Οι ένοχοι3 Η «σταθερότητα» που υπόσχεται η ΝΔ (και) στους αγρότες, είναι ζωή με ψίχουλα4 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ5 Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒέροιας 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"Γαλάζιες" αποκαλύψεις για την οικονομία...

Οταν η "γαλάζια" εφημερίδα αποκαλύπτει τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας... Περισσότερα

Στο παζάρι με την Τουρκία τα F-16

από Η Άλλη Άποψη
Στο παζάρι με την Τουρκία τα F-16
Σε μια περίοδο που τα ελληνοτουρκικά εντάσσονται όλο και περισσότερο στο γενικότερο παζάρι που διεξάγουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με την Τουρκία για χάρη της «ΝΑΤΟικής συνοχής», βάζοντας στο χειρουργικό τραπέζι τα κυριαρχικά δικαιώματα, ο γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ κατέθεσε μια νέα τροπολογία που θέτει όρους στην Τουρκία για την αγορά ή τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερουσίας είναι πανομοιότυπη με την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το καλοκαίρι, βάζοντας στη σκακιέρα των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας τα εξοπλιστικά πακέτα.

Η τροπολογία Μενέντεζ θέτει ως όρο για την πώληση στην Τουρκία νέων αεροσκαφών F-16, τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών να πιστοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου «ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και προετοιμασιών για γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει η τροπολογία για την πώληση ή τον εκσυγχρονισμό των F - 16 είναι ότι η πιστοποίηση που θα δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει «λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη διατύπωση κάθε άλλο παρά κλείνει το παζάρι με την Τουρκία, το οποίο βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα, σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι προτροπές των αμερικανοΝΑΤΟικών για «διάλογο» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για τις ελληνοτουρκικές «διαφορές». Έναν διάλογο που οδηγεί σε λογικές συνεκμετάλλευσης στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και του Αιγαίου και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα νέο γύρο έντασης στο μέλλον.

Ένα θέμα που δημιουργεί η συγκεκριμένη διατύπωση της τροπολογίας είναι τι εννοεί ως «μη εξουσιοδοτημένες» υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. Για παράδειγμα, «εξουσιοδοτημένες» υπερπτήσεις θα μπορούσαν να είναι αυτές που έχουν ΝΑΤΟικό «καπέλο»...

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το ότι οι διατυπώσεις της τροπολογίας (που μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν σε κοτζάμ τροπολογία στη Γερουσία των ΗΠΑ), αφήνουν πολύ απλά «πόρτες και παράθυρα» ανοιχτά για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και τις ανάλογες διευθετήσεις.

Κι αυτό γιατί με τον όρο «υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα», επί της ουσίας γίνεται λόγος για παραβιάσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που αφορούν πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και όχι την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Και πώς αλλιώς, εφ’ όσον είναι οι ΗΠΑ που πρώτες πρώτες δεν αναγνωρίζουν το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων.

Κάνουν πως δεν θυμούνται κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αλλά ήταν μόλις τον Νοέμβρη του 2020 που σε έκθεση του προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε πως το ίδιο δεν είναι σε θέση να παράσχει μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας γιατί «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου», οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο όσο και τα χωρικά ύδατα (6 ν.μ.) ενώ η Ελλάδα «διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια». Έλεγε μάλιστα η τότε έκθεση, ότι ακόμα κι αυτά τα 6 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο… δεν είναι σίγουρα, αφού αντίστοιχα για τα χωρικά ύδατα «η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους». Όλα αυτά, παροτρύνοντας κατά το γνωστό Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τα «εκκρεμή διμερή ζητήματα».

Επί της ουσίας δηλαδή με τις διατυπώσεις αυτές όπως και με τα περί μη αμφισβήτησης της «κυριαρχίας» της Ελλάδας («σε αυτά τα νησιά» όπως λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι), οι ΗΠΑ αφήνουν απ’ έξω «το άλλο μισό», τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας: αυτά προφανώς είναι πάνω κατά πάνω στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού, για τη «διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής».

Με δυο λόγια: Η αμερικάνικη τροπολογία είναι στην πραγματικότητα όχι «ασπίδα προστασίας», αλλά «κερκόπορτα» επικίνδυνων διευθετήσεων στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και της προσπάθειας για τη διατήρηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.


Έχει διαβαστεί 540 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΝΑ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 03 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 16 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-3 μποφόρ

Κυριακή, 04 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 311 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)