Το φως ανάβει ...με το ρολόι, με τα λεπτά μετριέται ο θερμοσίφωνας, κυνήγι στις πρίζες και περιορισμός χρήσης σε άλλες συσκευές. Αυτή είναι η εικόνα που έγινε ...συνήθεια, ειδικά τους τελευταίους μήνες που η ενεργειακή φτώχεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον περασμένο Δεκέμβρη καταγράφουν μάλιστα «βουτιά»... Περισσότερα
Στρατιωτικές βάσεις και «μπαρούτι» γεμίζει η Ευρώπη
από Η Άλλη Άποψη
Μπορεί η Φινλανδία και η Σουηδία την ώρα που κινούνται προς ένταξη στο ΝΑΤΟ - και την ώρα που η λυκοσυμμαχία ενισχύεται συνεχώς στρατιωτικά στην Ανατολική Ευρώπη - να δηλώνουν πως δεν επιθυμούν μόνιμες ΝΑΤΟικές βάσεις ή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός τους, ωστόσο το θέμα της δημιουργίας μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι στην «ημερήσια διάταξη» και συζητιέται έντονα στο εσωτερικό της «συμμαχίας».
«Μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ»θα πρέπει να εμφανίζονται σε χώρες «στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας» και «ηΠολωνίαείναι έτοιμη να οικοδομήσει βάσεις» για τη μόνιμη εγκατάσταση των «ελαφρών δυνάμεων» του ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρωθυπουργός,Μ. Μοραβιέτσκι, συμπληρώνοντας πως «η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα παραχωρήσουμε καμία ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ».
Αντίστοιχες θέσεις έχουν εκφράσει κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι χωρών του ΝΑΤΟ τις προηγούμενες βδομάδες, ενώ έντονη είναι η συζήτηση και στις ΗΠΑ.
ΣτηΡωσία,την ίδια ώρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, θα δημιουργηθούν12 νέες στρατιωτικές βάσεις, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας,Σ. Σοϊγκού, ως απάντηση στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ενόψει της διεύρυνσής του με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή και τον σχεδόν διπλασιασμό των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και εξοπλισμών στην Ευρώπη, ο Βλ. Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Αμυνας να εκπονήσει σχέδιο στρατιωτικής ενίσχυσης των δυτικών συνόρων.
«Μέχρι τα τέλη του έτους, 12 στρατιωτικές βάσεις και μονάδες θα αναπτυχθούν στον δυτικό στρατιωτικό τομέα», ανακοίνωσε ο Σοϊγκού, επισημαίνοντας «την αύξηση των στρατιωτικών απειλών στα ρωσικά σύνορα» από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, αυτά τα μέτρα θα συνοδευτούν με τηνπρομήθεια σύγχρονων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμούκαι «φέτος, σκοπεύουμε να αποκτήσουμε περισσότερα από 2.000 τεμάχια τέτοιου εξοπλισμού».
Μάλιστα, σημείωσε ο Σοϊγκού, οι «πολεμικές πρόβες» της Ρωσίας τον περασμένο χειμώνα έδειξαν «ποιοτική βελτίωση» της μάχιμης ικανότητας: «Η ένταση των στρατιωτικών ασκήσεων και καθηκόντων που εκτελούνται από τα πλοία του Στόλου της Βαλτικής αυξήθηκε κατά 42%. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 πολεμικές ασκήσεις με εφαρμογή διαφόρων ειδών όπλων. Από την αρχή του έτους η αεροπορία της (δυτικής) περιφέρειας έχει αυξηθεί κατά 4%».
Την ίδια στιγμή, τα τελευταία οκτώ χρόνια, οιπτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ πάνω από την Ευρώπηέχουν 15πλασιαστεί, από τρεις σε 45 ετησίως καιαμερικανικά πλοίαπου μεταφέρουν συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων εισέρχονται τακτικά στηΒαλτική Θάλασσα, είπε ο Σοϊγκού.
Παράλληλα, όλες οι πλευρές εντείνουν τον ανταγωνισμό για ανάπτυξη υπερσύγχρονων όπλων.
Ενδεικτικά, ηαμερικανική Πολεμική Αεροπορία(USAF) ανακοίνωσε πως διεξήγαγε επιτυχή δοκιμήυπερηχητικού όπλου, που πέταξε με ταχύτητα πενταπλάσια από αυτήν του ήχου, ενώ ηΡωσίαανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί στην Ουκρανίανέας γενιάς ισχυρά όπλα λέιζερ,που καίνε στόχους, στην προκειμένη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα του οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού οι πωλήσεις αμερικανικών - κυρίως - εξοπλισμών στην Ευρώπη έχουν εκτοξευτεί. Ηελβετική κυβέρνηση- που φέρεται να εξετάζει στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ - θα υπογράψει συμφωνία για αγορά36 μαχητικών αεροπλάνων F-35Aαπό τη «Lockheed Martin», αξίας 5,5 δισ. δολαρίων, που θα παραδοθούν το διάστημα 2025 - 2027.