Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις αντιδράσεις των διάφορων εθνικιστικών - σκοταδιστικών - ακροδεξιών κομμάτων για τις εξελίξεις στη Συρία.Ενώ με μεγάλη ευκολία καταγγέλλουν την Τουρκία για τη στήριξη των τζιχαντιστών, δεν βγάζουν άχνα για τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ούτε βέβαια για το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που στην ... Περισσότερα
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ: Ενέκρινε ψήφισμα που ζητά διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να καλεί ούτε καν σε «εκεχειρία»
από Η Άλλη Άποψη
Ένα «ξεδοντιασμένο» ψήφισμά που κάνει λόγω για ανάγκη «ανεμπόδιστης» και «σε ευρεία κλίμακα» είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα,αλλά χωρίς καμία αναφορά σεεκεχειρία, ψήφισε σήμερα τοΣυμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις τωνΗΠΑυπέρ τουΙσραήλκαι τέσσερεις αναβολές.
Στηρίζοντας πλήρως το Ισραήλ και το μακελειό στη Γάζα, οι ΗΠΑ οδήγησαν όλη την εβδομάδα σε αλλεπάλληλες αναβολές τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απειλώντας να θέσουν νέο βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα θα περιλαμβάνει κάλεσμα σε διακοπή των επιθέσεων του Ισραήλ. Ακολούθησαν εντατικές διαβουλεύσεις και διπλωματικά παζάρια, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκεί όλες τις πιέσεις, προκειμένου να «απονευρωθεί» πλήρως το σχέδιο απόφασης που προωθούσαν εδώ και περίπου δύο βδομάδες ταΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
ΗΡωσίασήμερα κατέθεσε τροποποίηση για να περιληφθεί κάλεσμα για αναστολή των εχθροπραξιών, η οποία ωστόσο μπλοκαρίστηκε μενέο βέτο των ΗΠΑ. Δέκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της ρωσικής πρότασης και τέσσερα απείχαν.
Η τελική απόφαση που δεν κάνει καμία αναφορά σε εκεχειρία, υιοθετήθηκε με13 ψήφους υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στο κείμενο αναφέρεται ότι απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε τερματισμό των συγκρούσεων, αλλά γενικώς και αορίστως υπάρχει μια αναφορά στη «δημιουργία συνθηκών» για την «βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».
Επίσης, ένα από τα σημεία τριβής στο νέο ψήφισμα ήταν η πρόταση να δημιουργηθεί από τον ΟΗΕ ένας μηχανισμός παρακολούθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να διοχετευτεί στη Λωρίδα της Γάζας.
Μέχρι τώρα, ρόλο «απόλυτου κριτή» έχει το Ισραήλ, εμποδίζοντας (με διάφορα προσχήματα) το 90% της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει μέχρι τα μεθοριακά περάσματα τηςΡάφα(σύνορα Αιγύπτου - Γάζας) και τουΚερέμ Σαλόμ(σύνορα Αιγύπτου - Γάζας - Ισραήλ). Το Ισραήλ άσκησε έντονες πιέσεις ώστε να διατηρήσει αυτόν τον ρόλο στον μεγαλύτερο βαθμό, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν «κατανόηση». Η απόφαση απαιτεί από όλες τις πλευρές «να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των... οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διελεύσεων... για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Ζητά, τέλος, την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».
«Ξέρουμε ότι δεν είναι τέλειο κείμενο, ξέρουμε ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στην οδύνη», σχολίασε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών ΕμιράτωνΛάνα Ζάκι Νουσέιμπα, που προώθησε αυτό το ψήφισμα.«Όμως αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα πέσει λιμός στη Γάζα»και το κείμενο «απαντά με δράσεις στην απελπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε, πριν από την ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕΛίντα Τόμας-Γκρίνφιλντδήλωσε την Παρασκευή ότι«εργαστήκαμε σκληρά και επιμελώς κατά τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας με τα Εμιράτα, με άλλους, με την Αίγυπτο, για να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα που μπορούμε να υποστηρίξουμε. Και έχουμε αυτή την απόφαση τώρα. Είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε».