Τρίτη, 17 Μάι, 2022

  • Μηνύματα αισιοδοξίας και απολογισμός για το «Veria Dance Competition 2022»
  • ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ: Διαπιστευτήρια πίστης σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με ανιστόρητες κορόνες
  • Έκθεση Ζωγραφικής & Φωτογραφίας με θέμα την πόλη της Βέροιας: από το Σάββατο 21 Μαΐου στη  γκαλερί Παπατζίκου
  • Νέο και ανακαινισμένο το Αμφιθέατρο του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/5
  • ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Δυσμενείς προβλέψεις για το 2022 και το 2023
Μηνύματα αισιοδοξίας και απολογισμός για το «Veria Dance Competition 2022»1 ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ: Διαπιστευτήρια πίστης σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με ανιστόρητες κορόνες2 Έκθεση Ζωγραφικής & Φωτογραφίας με θέμα την πόλη της Βέροιας: από το Σάββατο 21 Μαΐου στη  γκαλερί Παπατζίκου3 Νέο και ανακαινισμένο το Αμφιθέατρο του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/55 ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Δυσμενείς προβλέψεις για το 2022 και το 20236

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι Έλληνες εφοπλιστέςθησαυρίζουν από το ρωσικό πετρέλαιο...

Την υποκριτική στάση των Ελλήνων εφοπλιστών -(ορισμένοι και με ΜΜΕ) μέσω των οποίων καταγγέλλουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική στάση σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- αναδεικνύει, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών στοιχείων, η νέα έρευνα των Reporters United αναφορικά με τις θαλάσσιες μεταφορές ορυκτών καυσίμων από ρωσικά ... Περισσότερα

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο φόντο του ευρύτερου αμερικανοΝΑΤΟικού παζαριού

από Η Άλλη Άποψη
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο φόντο του ευρύτερου αμερικανοΝΑΤΟικού παζαριού

Το ρόλο της Ελλάδας ως «αξιόπιστου εταίρου» για τις βρωμοδουλειές των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Σε αντάλλαγμα για αυτό, ζήτησε από τους εταίρους του στη λυκοσυμμαχία να σταθούν με ...κατανόηση στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν. Από την ελληνική κυβέρνηση έλεγαν πως  έγινε μια «ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση» και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση για το Προσφυγικό, για το οποίο -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε στον Τ. Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό Λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούλησή του να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είχε μία «ανοιχτή» συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες», είπε. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι συζητήσεις αυτές, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το όχημα ευρύτερων παζαριών και διευθετήσεων εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φ. Ντονμέζ, δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της», σε εναρμόνιση με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη. Οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση αυτής της συμφωνίας από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Λιβύης, ανέφερε ο Ντονμέζ, υποστηρίζοντας ότι με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε να εμφανίζει το ΝΑΤΟ ως «προστάτη» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την ώρα που η στάση της λυκοσυμμαχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά και η 70χρονη πορεία του επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο. 

Η στάση «Πόντιου Πιλάτου» που ακολουθούν απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αφήνει πολλαπλά εκτεθειμένη την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που εμφανίζουν αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ως δυνάμεις «σταθερότητας και ασφάλειας». 

Μιλώντας στη Σύνοδο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, υποστήριξε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, «αντίκεινται σαφώς» στο «πνεύμα συνεργασίας» και στις «θεμελιώδεις αρχές» στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επίσης, υπεραμύνθηκε της ενεργότερης εμπλοκής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για την αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, ενώ καυχήθηκε γιατί η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης διατήρησε τις πολεμικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που πιάνουν τον ΝΑΤΟικό στόχο για πολεμικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έχει διαβαστεί 401 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 18 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 12 ως 28 °C
Άνεμος Β 2-5 μποφόρ

Πέμπτη, 19 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 455 επισκέπτες και 0 μέλη.