Κυριακή, 09 Μάι, 2021

  • Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού
  •  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος
  • Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/2021
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας
  • Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου
  • Δήλωση Άγγελου Τόλκα για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας
Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού1  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος2 Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/20213 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας4 Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου5 Δήλωση Άγγελου Τόλκα για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια τώρα, η 9η Μάη 1945 έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι η μέρα που ο φασιστικός άξονας Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας ηττήθηκε και ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος έληξε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν ο πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, με 50 εκατο... Περισσότερα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Συμφωνία για να «τρέξει» το παζάρι με την Τουρκία

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Συμφωνία για να «τρέξει» το παζάρι με την Τουρκία

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα Κείμενο Συμπερασμάτων το οποίο αφ' ενός επιχειρεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα παζάρια για τις διευθετήσεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και αφ' ετέρου βάζει στο «ζύγι» των ευρωτουρκικών σχέσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι συζητήσεις ήταν πολύωρες, καθώς από το αρχικό Κείμενο Συμπερασμάτων απουσίαζε ακόμα και το συνηθισμένο ευχολόγιο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, γεγονός που προκάλεσε τις «ενστάσεις» της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ούτε στο τελικό Κείμενο Συμπερασμάτων υπάρχει η λέξη «κυρώσεις», παρά μόνο περιγράφεται η ετοιμότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της», προφανώς ανάλογα με τα γενικότερα ευρωτουρκικά παζάρια στα οποία οι «27» εντάσσουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ εκφράζονται ...λόγια συμπάθειας και «αλληλεγγύης» στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αντιθέτως, για την περίπτωση της Λευκορωσίας υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων της χώρας, δείχνοντας τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της λυκοσυμμαχίας. 

Από την κυβέρνηση έλεγαν πως έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και πως το τελικό Κείμενο που υιοθετήθηκε είναι καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου από εκείνο που είχε προταθεί αρχικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Κείμενο Συμπερασμάτων «γίνεται σαφής αναφορά» σε συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (29, 215), υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της.

Επίσης, «καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ)», ενώ «η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού», σύμφωνα με τα όσα λένε κυβερνητικές πηγές.

Η συνεισφορά της ΕΕ στα παζάρια...

Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία, τονίζεται στο Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Οι «27» σημειώνουν ότι η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ είναι απόλυτη απαίτηση ως προς αυτό, ενώ υποστηρίζουν ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την «πλήρη αλληλεγγύη του» προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων «η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Το Κείμενο Συμπερασμάτων χαιρετίζει «τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία», δηλαδή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για τον επώδυνο συμβιβασμό που δρομολογείται υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Ομοίως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη «να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων», μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψή τους, έναν εκπρόσωπο στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τα συνηθισμένα λόγια περί «έντονης» καταδίκης της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί την Τουρκία να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, καθώς αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας από την Άγκυρα να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για την έναρξη διαλόγου με σκοπό την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

«Θετική ατζέντα» για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Με το βλέμμα στις σχέσεις που έχει η λυκοσυμμαχία της ΕΕ με την Άγκυρα, ειδικά τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη όπως η Γερμανία, στο Κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι με προϋπόθεση πως θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει μια «θετική πολιτική ατζέντα» ΕΕ - Τουρκίας, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, δυνάμει της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας (2016). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον πρόεδρό του, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη του ύπατου εκπροσώπου, να εκπονήσει πρόταση για την ανανέωση της ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θα επανέλθει και θα λάβει αποφάσεις αναλόγως, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του τον Δεκέμβρη, σύμφωνα με το Κείμενο.

Με στόχο να δοθεί επιπλέον ώθηση στις διαβουλεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Η διάσκεψη αυτή θα μπορούσε να καταπιαστεί με ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της Ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Κείμενο των Συμπερασμάτων.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες: «Η μία για μια κατάσταση που δεν θέλουμε - την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά μια πιο θετική ατζέντα, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι έχει βούληση να διεξαγάγει πραγματικά εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

 


Έχει διαβαστεί 420 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 09 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 10 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 22 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 895 επισκέπτες και 0 μέλη.