Τρίτη, 27 Ιούλ, 2021

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου
 • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους
 • Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!
 • Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου Βέροιας στο «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 3.244.922,75€
 • Διώνη Δημητριάδου ''Οδός Πανός'', 40ος χρόνος, τχ. 191, Σεπ. Δεκ. 2021 / Ηλίας Τσέχος ''Τα Ηλικιωμένα Ανήλικα'', Φεγγίτης 2020
 • Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ" για την κατάσταση των δομών υγείας στη Νάουσα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου1 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους2 Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!3 Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου Βέροιας στο «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 3.244.922,75€4 Διώνη Δημητριάδου ''Οδός Πανός'', 40ος χρόνος, τχ. 191, Σεπ. Δεκ. 2021 / Ηλίας Τσέχος ''Τα Ηλικιωμένα Ανήλικα'', Φεγγίτης 20205 Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ" για την κατάσταση των δομών υγείας στη Νάουσα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στο «ψυγείο» και για φέτος ο κατώτατος μισθός

Μερικά ψίχουλα - κι αυτά από τον Γενάρη του 2022 - ως «αύξηση» στον κατώτατο μισθό αποφάσισε η κυβέρνηση, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τον μηχανισμό μόνιμης συμπίεσης των κατώτερων μισθών που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, εγκρίνο... Περισσότερα

Τρέχει» να προλάβει να εξασφαλίσει εμβόλια η ΕΕ στο φόντο του οξυμένου ανταγωνισμού

από Η Άλλη Άποψη
Τρέχει» να προλάβει να εξασφαλίσει εμβόλια η ΕΕ στο φόντο του οξυμένου ανταγωνισμού

 

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο να αγγίζουν τα 87 εκατομμύρια (86,988 εκατ.) και τους νεκρούς να ανέρχονται σε 1,879 εκατομμύρια, τα καπιταλιστικά κράτη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση περισσότερων δόσεων από το εμβόλιο.

Η ανεπάρκεια εμβολίων αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει τον εχθρικό χαρακτήρα που έχει το καπιταλιστικό σύστημα για τα λαϊκά συμφέροντα, αφού αντί για τη συνεργασία και την ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων κυριαρχεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ομίλους και τα κράτη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της αμερικανικής «Moderna», ευελπιστώντας ότι έτσι θα αυξηθούν οι δόσεις που θα διατεθούν στα κράτη - μέλη, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αισθητά περιορισμένες σε σχέση με την αρχική αισιοδοξία και τις φλυαρίες ότι σύντομα θα χτιζόταν ένα «τείχος» ανοσίας!

Η απόφαση του ΕΜΑ θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, όπως διαβεβαίωσε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι πρόκειται για «καλά νέα για τις προσπάθειές μας να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους περισσότερα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19».

Με ρυθμούς «χελώνας» ο εμβολιασμός

Το εμβόλιο της «Moderna» είναι το δεύτερο που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αναμένεται να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των διαθεσίμων εμβολίων για τα κράτη - μέλη, καθώς έχουν παραγγελθεί μόλις 80 εκατ. δόσεις (με επιλογή για άλλα 80 εκατ.).

Η πρώτη συμφωνία που έχει εγκρίνει η ΕΕ αφορά το εμβόλιο που ανέπτυξαν η γερμανική «BioNTech» και η αμερικανική «Pfizer», για το οποίο παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στη διάθεσή του προς τα κράτη - μέλη.

Συνολικά, η ΕΕ έχει προαγοράσει 200 εκατ. δόσεις (με δυνατότητα αγοράς άλλων 100 εκατ.) του εμβολίου των «Pfizer» and «BioNTech», με το χρονοδιάγραμμα παράδοσής τους να φτάνει μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2021. Αντίθετα, οι ΗΠΑ πρόλαβαν να προαγοράσουν 500 εκατ. δόσεις από αυτό το εμβόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις «Pfizer» - «BioNTech», «AstraZeneca», «Johnson & Johnson», «Moderna», «Sanofi and CureVac» για την προμήθεια συνολικά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, αλλά μέχρι τώρα πρόκειται για σχέδια επί χάρτου, αφού μόνο δύο εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί.

Φυσικά, η επιλογή των εμβολίων δεν βασίζεται μόνο σε επιστημονικά κριτήρια, αλλά τον πρώτο λόγο έχουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Έτσι, μεταξύ των υποψήφιων εμβολίων δεν συγκαταλέγονται ρωσικά και κινεζικά εμβόλια που ήδη έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, παρά μόνο εμβόλια από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Τα επιστημονικά δεδομένα γίνονται «λάστιχο»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι το εμβόλιο της «Moderna» χορηγείται σε δύο δόσεις στο χέρι, με διαφορά μεταξύ τους 28 ημερών.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων της Ολλανδίας CBG, το εμβόλιο της «Moderna» αναμένεται να είναι αποτελεσματικό κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει να το επιβεβαιώσει αυτό με περαιτέρω έρευνα.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις και συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων προκαλεί η πρόθεση ορισμένων χωρών, όπως της Βρετανίας, να καθυστερήσει ο εμβολιασμός με τη δεύτερη δόση, προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι με την πρώτη δόση. 

Έχει διαβαστεί 420 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 38 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 27 Ιουλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 25 ως 37 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 28 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 25 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 313 επισκέπτες και 1 μέλος.