Ποδαρικό με νέες αυξήσεις στο χαράτσι των διοδίων θα κάνουμε το 2024, καθώς, όπως όλα δείχνουν, «κλειδώνουν» οι ανατιμήσεις και μάλιστα ως «προεόρτια» άλλων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, το αποτέλεσμα της ...σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε με τους παραχωρησιούχους των δρόμων καταλήγει σε α... Περισσότερα
WIKILEAKS ΓΙΑ CIA: Νέες αποκαλύψεις για τις «επιστημονικές» τεχνικές παρακολούθησης
από Η Άλλη Άποψη
Υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου τεχνικές για την παρακολούθηση, κατασκοπεία, ακόμη και την ενοχοποίηση αντιπάλων διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με νέα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος «WikiLeaks», ηΚεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA)των ΗΠΑ διαθέτει διάφορους τρόπους για να παρακάμπτει τις άμυνες διαφόρων γνωστών αντιικών προγραμμάτων και τειχών προστασίας και να παρεισφρέει σε υπολογιστές. «Οι χάκερς της CIA έχουν αναπτύξει διάφορους τρόπους να επιτίθενται επιτυχώς στα γνωστότερα αντιικά προγράμματα», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου του «WikiLeaks». Σύμφωνα με το έγγραφο, η CIA έχει επίσης στη διάθεσή της ειδικό λογισμικό για να εισβάλλει σε συστήματα με λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows, Mac OS, Linux κ.ά.
Η CIA φέρεται επίσης να έχει βρει τρόπο να εισβάλει σε συστήματα στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες air gap defenses (σ.σ. δεν είναι δηλαδή συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο ή με άλλα μηχανήματα που συνδέονται στο Διαδίκτυο ή με μη ασφαλή τοπικά δίκτυα). Επίσης, κατά τα στοιχεία που δημοσιεύει ο «WikiLeaks», η CIA μπορεί να εισβάλλει σε smartphone και να ανακτά κρυπτογραφημένες πληροφορίες από ιστότοπους όπως οι «Telegram», «WhatsApp», «Signal» και «Wiebo».
Σύμφωνα με τον «WikiLeaks», η CIA έχει ολόκληρες μονάδες ειδικευμένες στη συγγραφή malware, λογισμικού παραβίασης του λογισμικού smartphones - είτε έχουν το iOS της «Apple», είτε το Android της «Google». Ακόμη, η CIA φέρεται να απέφυγε να αποκαλύψει σοβαρά κενά ασφαλείας διαφόρων προϊόντων λογισμού και να τα χρησιμοποίησε προς ίδιο όφελος.
Η CIA φέρεται να «έχασε πρόσφατα» τον έλεγχο της ευρύτατης «βιβλιοθήκης» της με τεχνικές παραβίασης της ασφάλειας συστημάτων, η οποία κυκλοφόρησε ευρέως, πάντα κατά τις πληροφορίες του «WikiLeaks».
«Πρόσφατα, η CIA έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του οπλοστασίου ηλεκτρονικών επιθέσεων, του malware, των ιών, των trojans, των τεχνασμάτων για την αξιοποίηση αδυναμιών ("weaponized 'zero day' exploits"), των προγραμμάτων για εισβολή και απόκτηση του ελέγχου μηχανημάτων εξ αποστάσεως (malware remote control systems)» και της τεκμηρίωσης για αυτά.
Χάκερς που δούλευαν για την κυβέρνηση αποκάλυψαν την ύπαρξη των εργαλείων αυτών, και με αυτόν τον τρόπο περιήλθαν στην κατοχή του «WikiLeaks».
«Αποτυπώματα» άλλων...
Η CIA επίσης φέρεται κατά τον «WikiLeaks» να συγκεντρώνει στοιχεία για τεχνικές εισβολής που διαθέτουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώστε να μπορεί αργότερα να τις χρησιμοποιήσει για να καλύψει τα ίχνη δικών της εισβολών.
Με αυτό το τέχνασμα, «η CIA όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων αλλά και να (...) παραπλανήσει για το ποιος τις διέπραξε, αφήνοντας "αποτυπώματα" άλλων», σημειώνει ο ιστότοπος, κατά τον οποίο το καθήκον για αυτό έχει μία ομάδα που αποκαλείται UMBRAGE.
«Αυθεντικά τα στοιχεία»
«Δεν σχολιάζουμε για την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο» τέτοιων εγγράφων, ανέφερε οΤζόναθαν Λίου, εκπρόσωπος της CIA.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, επικαλούμενο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Reuters» και «Sputnik», ένας πληροφορικός ειδικός σε θέματα ασφάλειας που έχει εργαστεί για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε -υπό τον όρο να μην κατονομαστεί- πως η διαρροή μοιάζει να αφορά πραγματικά εργαλεία της CIA.
Εξάλλου, οΈντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην συμβασιούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της, έκρινε σήμερα ότι τα αρχεία της CIA που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος «WikiLeaks» μοιάζουν «αυθεντικά» και είναι «μεγάλη υπόθεση», με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Twitter». Ο Σνόουντεν έγραψε ότι ακόμη εξετάζει το υλικό που δημοσιεύει ο ιστότοπος, αλλά «μοιάζει αυθεντικό» και είναι «πράγματι μεγάλη υπόθεση». (ΠΗΓΗ: 902.gr)