Πέμπτη, 18 Απρ, 2024

  • Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση
  • «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές
  • «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου
  • Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια
Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση1 «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές2 «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου5 Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή

του Αλέκου ΧατζηκώσταΜε την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε- όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο- το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024 με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους.  Να θυμίσουμε ότι η επίθεση το... Περισσότερα

Αλέκος Μόσχος, Γ.Γ του Δ.Σ ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Η νέα χρονιά ξεκινά συνεχίζοντας να έχουμε τα ίδια προβλήματα»

από Η Άλλη Άποψη
Αλέκος Μόσχος, Γ.Γ του Δ.Σ ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Η νέα χρονιά ξεκινά συνεχίζοντας να έχουμε τα ίδια προβλήματα»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή του Αλέκου Χατζηκώστα «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ) έδωσε την Τετάρτη 6/9 ο Αλέκος Μόσχος Γ.Γ του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ημαθίας.

Στην αρχή αναφέρθηκε στις καταστροφές από τις πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα μας τονίζοντας: «Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, της προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος είναι κυρίαρχο. Πρόκειται για μία πολιτική που χρόνια τώρα μειώνει τις ευθύνες του κράτους απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία, που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τα κοινωνικά αγαθά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί από τις ευθύνες της μεταθέτοντας την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις «εκκενώσεις» και στην ατομική ευθύνη ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες για τις πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, η κλιματική κρίση δεν μπορεί να προβάλλεται ως εξωγενές φυσικό φαινόμενο και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να κρύψει τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων στην επιταχυνόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος!Όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική και η ψήφιση αντιπεριβαλλοντικών και δασοκτόνων νόμων,όσο τα σχέδιά τους εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των επενδυτικών συμφερόντων, στα έργα ανάπλασης και βιτρίνας και όχι στην προστασία του φυσικού της πλούτου και των κατοίκων της.Καμία άλλη ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους. Να  πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.Για  να μπει τέλος στην πολιτική  που αφήνει χωρίς προστασία από τις πυρκαγιές χιλιάδες κόσμο, οδηγεί στο θάνατο και την καταστροφή.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα της εκπαίδευσης με την έναρξη της σχολικής χρονιά τονίζοντας: «Η νέα χρονιά ξεκινά συνεχίζοντας να έχουμε τα ίδια προβλήματα. Ελλείψεις εκπαιδευτικών, με διορισμούς πολύ δεν καλύπτουν τα κενά. Έχουμε τη συνέχιση της βάσης εισαγωγής. Αν πάρει κανείς υπόψη τις προγραμματικές της δηλώσεις παίρνει και νέα μέτρα. Θυμηθείτε το περίφημο «χακάρισμα» των θεμάτων και τι είπε ο υπουργός. Στην εκπαίδευση τα πράγματα δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και τις επιταγές του κεφαλαίου,  επιδιώκει  να επιβάλει μια πολιτική που στόχο έχει την αλλαγή του χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου, να εισάγει στη λειτουργία του ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να διαμορφώσει ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου της παιδαγωγικής λειτουργίας και σταδιακής κατάργησης των παιδαγωγικών ελευθεριών, πράγμα που θα οδηγήσει στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες έγνοιες της είναι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρά τη συνταγματική απαγόρευση. Συνέχιση της αξιολόγησης, τόσο  σε επίπεδο σχολείου, όσο και σε επίπεδο εκπαιδευτικών, με δηλωμένη την πρόθεση της να προχωρήσει χωρίς ταλάντευση, ενώ  μένουν ακόμη και με βάση τη δική τους νομοθεσία, παράνομα, εκτός μονιμοποίησης χιλιάδες νεοδιόριστοι, εκβιαζόμενοι και υπό καθεστώς ομηρίας για να περάσει η αξιολόγηση.  Ελεύθερη επιλογή σχολείου. Η κυβέρνηση αντί να φροντίσει για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, έχει ως στόχο μέσω της αξιολόγησης να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, να παγιώσει τη διάκριση τους σε «καλά» σχολεία για τους λίγους και υποβαθμισμένα σχολεία για τους πολλούς. Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών (διορισμοί,αναπληρωτές). Εθνικό απολυτήριο με υπολογισμό των βαθμών και στις τρεις τάξεις του Λυκείου με Τ.Θ. και συνυπολογισμός του μαζί με ΕΒΕ στην εισαγωγή τριτοβάθμια εκπαίδευση.»

Αναφερόμενος στα εργασιακά προβλήματα εκπαιδευτικών και γενικότερα τόνισε : «Και μαζί με όλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά σε νέες αναδιαρθρώσεις ή βαθαίνει παλαιότερες. Έτσι με το νέο μισθολόγιο των ΔΥ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι προβλέπει αυξήσεις από 40-50 ευρώ κατά μέσο όρο από 1-1-2024 (Υ.Ε στα 656 ευρώ και Π.Ε 873 καθαρά), τη στιγμή που και ο πληθωρισμός φέτος μόνο ξεπέρασε το 10% και η κατάργηση των δώρων από «προσωρινό» γίνεται μόνιμο μέτρο -για να μη μιλήσουμε για τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Παράλληλα μεγαλώνει η ψαλίδα των αποδοχών μεταξύ υπαλλήλων και στελεχών μιας και η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει την στήριξη τους στην αντιδραστική μετάλλαξη του Δημοσίου και της αξιολόγησης.

 Στα εργασιακά, με το νομοσχέδιο που καταθέτει ο υπουργός ανεργίας και ελαστικής κι ανασφαλούς εργασίας Γεωργιάδη σε εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. για την εργασία συνεχίζει όσα άρχισε με το νόμο του Χατζηδάκη (6ημερη εργασία, 13ωρη απασχόληση, συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, ποινικοποίηση με φυλάκιση και πρόστιμο για περιφρούρηση απεργίας). Πολύ φοβάμαστε ότι θα δούμε και στο δημόοσιο τομέα παρόμοιες μεθοδέυσεις»

Κατέληξε αναφερόμενος στη αγωνιστική συνέχεια που δώσουν ως κλάδος με πρώτο σταθμό στη συγκέντρωση για τη ΔΕΘ σημειώνοντας: «Οι διαδηλώσεις θα πρέπει να είναι μεγάλες. Συνεχίζουμε με κύκλο Γ.Σ για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα.»

 

 

 

Έχει διαβαστεί 538 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 524 επισκέπτες και 0 μέλη.