Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει τεράστια ποσά στους ενεργειακούς ομίλους από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και διαμορφώνει το πιο ευνοϊκό γι' αυτούς επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα υποφέρουν υπό το βάρος των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές της Ενέργειας. Ενόψει των θερμών μηνών του καλοκαιρού, που οι απαιτήσει... Περισσότερα
Άλλη μια φιέστα για προγράμματα σπουδών που είναι μια από τα ίδια
από Η Άλλη Άποψη
Από μία επιτηδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, να εμφανίσει τις αλλαγές που επεκτείνει και στο περιεχόμενο του σχολείου ως τάχα απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, χαρακτηρίστηκε η χτεσινή εκδήλωση για τα νέα προγράμματα σπουδών, με παρεμβάσεις από τον Πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και το ΙΕΠ.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα 166 νέα προγράμματα σπουδών που έχουν εκπονηθεί και που μετά την πιλοτική εφαρμογή τους στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για δύο χρόνια, στόχος της κυβέρνησης είναι από τον Σεπτέμβρη του 2023 να εφαρμοστούν σε όλα τα σχολεία.
Από πλευράς κυβέρνησης, οι αλλαγές εμφανίζονται σαν μία ακόμα εμβληματική παρέμβαση αναβάθμισης της εκπαίδευσης. Ωστόσο η φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων όπως παρουσιάστηκαν, βασίζεται στις ίδιες αρχές της σκόρπιας αποσπασματικής γνώσης αντί για στέρεα εφόδια, των δεξιοτήτων στα μέτρα της «αγοράς».
Δεν έλειψε από τις αναφορές της υπουργού Παιδείας η σύνδεσή τους με το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που πέρασαν το τελευταίο διάστημα, την «τράπεζα θεμάτων», την καθιέρωση των πανελλαδικού τύπου εξετάσεων της «ελληνικής PISA», την επέκταση της «διαθεματικότητας», την καθιέρωση του πολλαπλού βιβλίου που σπάει τον όποιο ενιαίο χαρακτήρα της γνώσης, την αξιολόγηση και την προώθηση του σχολείου των χορηγών και της ταξικής κατηγοριοποίησης που φέρνει.
Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε στην ψηφιακή διάσταση των νέων προγραμμάτων και την οριζόντια χρήση της τεχνολογίας, ενώ τονίστηκε πως οι αλλαγές είναι συνέχεια αναδιαρθρώσεων προηγούμενων κυβερνήσεων. Και αυτό, γιατί στον πυρήνα τους έχουν αρχές της κυρίαρχης αστικής παιδαγωγικής.
Για αλλαγές στη καρδιά του σχολείου έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, για «επανάσταση» μίλησε ο Πρωθυπουργός ενώ και οι δύο στάθηκαν στο γιατί σημαντικές αλλαγές προωθούνται γρήγορα και απότομα. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε βάθος χρόνου» σημείωσε αναφερόμενος στις αλλαγές στα προγράμματα.
Δίνοντας κι ένα παράδειγμα χειραγώγησης των νέων, ο πρωθυπουργός συνέδεσε την μετανάστευση με την κλιματική αλλαγή υποστηρίζοντας πως «η κλιματική αλλαγή, όμως, ταυτόχρονα είναι και ένα κοινωνικό φαινόμενο που συνδέεται με τη μετανάστευση. Ένας από τους λόγους που πολλοί κατατρεγμένοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τους τόπους στους οποίους διαμένουν είναι ακριβώς γιατί η κλιματική αλλαγή κάνει πολύ πιο δύσκολη τη ζωή τους εκεί». Φυσικά τα ρεύματα των ξεριζωμένων σχετίζονται με την φτώχεια, την εκμετάλλευση και τις επεμβάσεις που είναι γέννημα θρέμμα των εκμεταλλευτικών συστημάτων, όπως ο καπιταλισμός.
Ωστόσο, αυτό δεν δίνει απάντηση στην κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ της σπουδής της κυβέρνησης να ψηφίζει εν μέσω πανδημίας τη μία αντιδραστική αλλαγή μετά την άλλη, υψώνοντας νέους φραγμούς και οδηγώντας σε χειρότερους όρους για την πλειοψηφία, αντί για όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της μορφωτικής διαδικασίας, για την αναγκαία στήριξη των σχολείων που λειτουργούν με ελλείψεις, που καθημερινά εμφανίζουν παραδείγματα υποδομών να καταρρέουν.
Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ
«Όσο και να στήνει φιέστες το υπουργείο Παιδείας, όσο και να προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια από ένα σχολείο που εξοντώνει και δεν μορφώνει -και που η τωρινή αλλά και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων διαμόρφωσαν- η αλήθεια είναι ότι τίποτε πραγματικά νέο δεν μπορεί να έρθει από μια πολιτική που βλέπει σαν κόστος τις μορφωτικές ανάγκες των πολλών και δίνει τη γνώση με το σταγονόμετρο.
Την δήθεν “κοσμογονία” των αλλαγών την έχουν ζήσει στην πλάτη τους, χρόνια τώρα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Τα νέα προγράμματα σπουδών, ούτε νέα είναι, ούτε σύγχρονα. Συνεχίζουν στην ίδια αδιέξοδη ρότα της αποσπασματικότητας, των ρηχών δεξιοτήτων, της διαστρέβλωσης της αλήθειας. Τα προγράμματα αυτά έχουν παράξει αποτελέσματα και είναι γνωστά. Δεν μπορεί ο δρόμος που μας έφερε ως εδώ, να αποτελεί και τη διέξοδο. Χαρακτηριστικό δείγμα της απροκάλυπτης προσπάθειας για την ιδεολογική χειραγώγηση των νέων είναι και η τοποθέτηση του κ. πρωθυπουργού ότι “τα μεταναστευτικά ρεύματα οφείλονται στην…κλιματική αλλαγή”.
Το πραγματικό νέο και καινοτόμο στην Παιδεία μπορεί να το δώσουν οι διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου και όλου του λαού για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Ένα μορφωτικό ρεύμα που θα απαιτεί και θα διδάσκει την αλήθεια και όχι τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για αυτή την υπόθεση.»