Τρίτη, 18 Μάι, 2021

  • Σπαστή ζωή...
  • Εν μέσω σφαγής πουλάνε πυραύλους ακριβείας στο Ισραήλ
  • Περισσότεροι από 2.500 αλλοδαποί συμμετείχαν στις εξετάσεις για την Πολιτογράφηση
  • Αναστάλθηκε η λειτουργία δύο σχολείων της Βέροιας, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού…
  • ΣΥΡΙΖΑ: Τάζει στο κεφάλαιο ζεστό χρήμα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και στο λαό κάλπικες υποσχέσεις για την ενσωμάτωσή του
  • Κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ημαθίας επισκέφτηκε την Κοινοπραξία ΑΛ.Μ.ΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας
Σπαστή ζωή...1 Εν μέσω σφαγής πουλάνε πυραύλους ακριβείας στο Ισραήλ2 Περισσότεροι από 2.500 αλλοδαποί συμμετείχαν στις εξετάσεις για την Πολιτογράφηση3 Αναστάλθηκε η λειτουργία δύο σχολείων της Βέροιας, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού…4 ΣΥΡΙΖΑ: Τάζει στο κεφάλαιο ζεστό χρήμα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και στο λαό κάλπικες υποσχέσεις για την ενσωμάτωσή του5 Κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ημαθίας επισκέφτηκε την Κοινοπραξία ΑΛ.Μ.ΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

Τα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» που ακούγονται αυτές τις μέρες από κυβερνητικά και άλλα χείλη, είναι τουλάχιστον προκλητικά, όταν «ντύνονται» με τις εικόνες των βομβαρδισμένων παλαιστινιακών κτιρίων, των νεκρών παιδιών, των γυναικόπαιδων που σπρώχνονται από τις πάνοπλες ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επειδή διεκδικούν να κ... Περισσότερα

Απαράδεκτες αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

από Η Άλλη Άποψη
Απαράδεκτες αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Νέες ανακοινώσεις, αυτήν τη φορά για το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που μάλιστα φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να τις εφαρμόσει από φέτος αιφνιδιάζοντας τους υποψηφίους, έκανε χτες η υπουργός Παιδείας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, μπροστά στη Σύνοδό τους που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να κάμψει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τα μέτρα έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια που έχει ανακοινώσει (πανεπιστημιακή αστυνομία, έλεγχος εισόδου κ.λπ.), προσπαθεί να δελεάσει τους πρυτάνεις, δίνοντας στα πανεπιστημιακά τμήματα τη δυνατότητα να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά, «ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα».

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει αυτήν τη ρύθμιση ως «ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ», ομολογώντας ουσιαστικά δηλαδή και νομιμοποιώντας την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την παραπέρα υποβάθμιση για άλλα.

Το υπουργείο κάνει λόγο επίσης για «θωράκιση της βάσης εισαγωγής από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων», όμως στην πράξη μια χρονιά με δύσκολα θέματα θα πετάξει εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης χιλιάδες υποψηφίους, κάτι που δεν ισχύει με το παρόν σύστημα.

Ισχυρίζεται ακόμα ότι έτσι θα διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών και θα μειωθεί το ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30%. Ωστόσο, το επίπεδο των υποψηφίων και κατ' επέκταση των επιτυχόντων διαμορφώνεται στο σχολείο, π.χ. στο Λύκειο που διαρκώς αποστεώνεται από τον μορφωτικό του ρόλο (με τελευταία πράξη σ' αυτό το έργο τη μετατροπή της Γ' τάξης σε προγυμναστήριο 4 μαθημάτων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ) και δεν πρόκειται να ανέβει αυτό το επίπεδο αυξάνοντας π.χ. τη βάση εισαγωγής σε ένα τμήμα. Εκτός αυτού, οι παράγοντες που διαμορφώνουν το υψηλό ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών είναι πρωτίστως ταξικοί, με τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν ταυτόχρονα, με τη μηδαμινή φοιτητική μέριμνα κ.ο.κ.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι θα έχουν πλέον περιορισμένο αριθμό επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και η διαδικασία εισαγωγής θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα εισάγονται στις σχολές όσοι τα καταφέρουν (με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών και τις βάσεις που θα καθορίζουν τα τμήματα). Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης, οι μη εισαχθέντες θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ξανά τμήματα επιλέγοντας ανάμεσα σε εκείνα που θα τους έχουν μείνει κενές θέσεις από την πρώτη φάση. Πρόκειται για ένα παρόμοιο σύστημα με αυτό που είχε επιχειρήσει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο μηχανογραφικό των 10 επιλογών και τα λεγόμενα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης.

Μάλιστα, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ' ουδενί η προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις», δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να φέρει τέτοιες σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης από φέτος, αιφνιδιάζοντας πραγματικά τους φετινούς υποψηφίους και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, που το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους έχει γίνει τηλεματικά, με όλα τα προβλήματα που έχει αυτή η διαδικασία!

Έχει διαβαστεί 304 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 314 επισκέπτες και 1 μέλος.