Παρασκευή, 20 Μάι, 2022

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων
  • Σενάρια για πρόωρες κάλπες διαρρέουν φιλοκυβερνητικές πηγές
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/5
  • Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού»
  • Ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας: θετικές εξελίξεις για το Τ.Α Νάουσας
  • Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας:  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Beyond Macedonia. The multifaceted Hellenistic Oikoumene reconsidered"
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων1 Σενάρια για πρόωρες κάλπες διαρρέουν φιλοκυβερνητικές πηγές2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/53 Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού» 4 Ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας: θετικές εξελίξεις για το Τ.Α Νάουσας5 Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας:  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Beyond Macedonia. The multifaceted Hellenistic Oikoumene reconsidered"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι αυξήσεις στην Ενέργεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα

Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει τεράστια ποσά στους ενεργειακούς ομίλους από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και διαμορφώνει το πιο ευνοϊκό γι' αυτούς επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα υποφέρουν υπό το βάρος των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές της Ενέργειας. Ενόψει των θερμών μηνών του καλοκαιρού, που οι απαιτήσει... Περισσότερα

Βασιλική Λάζου, ιστορικός,συγγραφέας: «Εορτασμοί για να συγκεντρωθούν οι τηλεοπτικές κάμερες , δεν προσφέρουν ουσιαστικά τίποτε, δεν βοηθούν στον αναστοχασμό πάνω στην ιστορία»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Βασιλική Λάζου, ιστορικός,συγγραφέας: «Εορτασμοί για να συγκεντρωθούν οι τηλεοπτικές κάμερες , δεν προσφέρουν ουσιαστικά τίποτε, δεν βοηθούν στον αναστοχασμό πάνω στην ιστορία»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ- ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη) έδωσε η ιστορικός – συγγραφέας Βασιλική Λάζου την Δευτέρα 12/7.

Η Βασιλική Λάζου, διδάσκει θέματα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο. Επιμελείται ιστορικά έντυπα εφημερίδων και περιοδικών, και είναι ενεργό μέλος ιστορικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο του νέου της βιβλίου «1821 – Γυναίκες και Επανάσταση”. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος» (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) τόνισε: "Το βιβλίο πραγματεύεται τη ζωή και τη δράση των γυναικών από τα προεπαναστατικά χρόνια στο οθωμανόκρατούμενο Ελλαδικό χώρο μέχρι τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού κράτους. Δηλαδή διατρέχει όλη εκείνη την περίοδο από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Χρόνια πυκνά σε εξελίξεις για την περιοχή που μετέπειτα έγινε Ελληνικό κράτος καθώς εκεί συντελέστηκε το κοσμοϊστορικό γεγονός για την ιστορία του 1821."

Σχετικά με τον τρόπο εορτασμού και μέσω της Επιτροπής που έχει ορισθεί για τα 200 χρόνια τόνισε: «Πάντα οι εορτασμοί και οι σημαντικοί επέτειοι όπως είναι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι ένας σημαντικός λόγος για ν΄ αναστοχαστούμε πάνω στο παρελθόν, να γυρίσουμε πίσω στην ιστορία , στα γεγονότα, στις αιτίες και τις συνέπιες τους , σόλα εκείνα που διαμόρφωσαν την κοινωνία που ζούμε σήμερα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Έτσι οι επετειακοί εορτασμοί οφείλουν να έχουν αυτό το σκοπό. Του αναστοχασμού πάνω στο παρελθόν και κυρίως της εξήγησης των σημερινών γεγονότων . Και εάν είναι επιτυχημένοι να μας βοηθούν να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον. Όμως ο τρόπος που γίνονται οι εορτασμοί αυτοί δεν είναι ο αιτούμενος. Είναι περισσότερο επιφανειακοί οι εορτασμοί, περισσότερες οι εκδηλώσεις για το θεαθήναι και το κυριότερο δεν αφήνουν κάποιο αποτύπωμα. Εκτός από τους εορτασμού της Επιτροπής γίνονται σημαντικά έργα από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα τα οποία όμως δεν λαμβάνουν την αρμόζουσα δημοσιότητα. Η επιφάνεια λοιπόν, εορτασμοί για να συγκεντρωθούν οι τηλεοπτικές κάμερες , δεν προσφέρουν ουσιαστικά τίποτε, δεν βοηθούν σ’αυτόν τον αναστοχασμό πάνω στην ιστορία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να κρατήσουμε από την Επανάσταση του 1821 τόνισε: «Η Επανάσταση του 1821 είναι το ιδρυτικό γεγονός που οδήγησε σ’ ένα ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος. Είναι ο λαός που ουσιαστικά πήρε στα χέρια του τη ιστορία, αγωνίστηκε , πάλεψε για την λευτεριά και την ανεξαρτησία ενός τόπου , κατάφερε πολλά και σημαντικά πράγματα με πολύ λίγες δυνάμεις , οργανώθηκε μόνος του –και αυτό είναι σημαντικό- και κατάφερε να δημιουργήσει και να συγκροτήσει εκ του μηδενός ένα κράτος. Το πώς έγινε η συγκρότηση αυτού του κράτους είναι αυτό που πάντα να σκεφτόμαστε. Αν έγινε με τους όρους που ήθελαν οι ίδιοι οι αγωνιστές , οι ίδιοι άνθρωποι που επαναστάτησαν και είχαν οραματιστεί ένα κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο ή αν τελικά αυτό που δημιουργήθηκε μικρή σχέση είχε με τα επαναστατικά τους οράματα.»

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας στην Μέση Εκπαίδευση υπογράμμισε: «Δυστυχώς δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Αυτό που επικρατεί είναι η επιφανειακή εξέταση των γεγονότων , ένα χρονολόγιο ουσιαστικά , χωρίς βάθος, χωρίς να εξηγούμε αιτίες, χωρίς να βλέπουμε τη σύνδεση των γεγονότων , τα πολιτικά-κοινωνικά-οικονομικά και πολιτιστικά συμφραζόμενα. Είναι μία επιφανειακή θεώρηση της ιστορίας η οποία εδράζεται στην αποστήθιση δυστυχώς. Όμως σε όλο αυτό το σκηνικό σε βιβλία ιστορίας που τρέχουμε να προλάβουμε τη διδακτέα ύλη – ιδίως αν πρόκειται για τάξεις που σχετίζονται με εξετάσεις- πάντα υπάρχουν οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί , που κάνουν τη διαφορά και την εξαίρεση και προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά ένα πανόραμα της ιστορίας , να τους κάνουν ν’ αγαπήσουν τη ιστορία και να δούνε τον τόπο τους με άλλο μάτι. Δεν θα «τσουβάλιαζα» όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και όλους τους εκπαιδευτικούς , αλλά είναι εξαιρέσεις. Η γενική κατεύθυνση όπως και σε όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνδέονται με αυτό το άδικο και ανταγωνιστικό σύστημα των εξετάσεων. Στα ΑΕΙ προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά και να καλύψουμε αυτό το κενό γιατί τελικά αυτό που δημιουργείς είναι αμόρφωτα παιδιά. Δηλαδή ξέρουν γεγονότα , αλλά αυτά είναι ασύνδετα. Πιστεύω ότι όλοι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες, προσπαθούν να κάνουν σημαντική δουλειά.»

Σε σχέση με τα ιδεολογήματα που προβάλλονται περί διχόνοιας και εθνικής ενότητας σημείωσε: « Είναι μία ενότητα προσχηματική, μία ενότητα στα λόγια, μία ενότητα που επικαλούνται αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά προωθούν τον διχασμό. Τι εννοούμε όταν λέμε ενότητα; Είναι δυνατόν τα συμφέροντα όλων όσων μετέχουν στα ιστορικά γεγονότα να είναι ίδια; Πώς μπορεί να υπάρχει ενότητα των συμφερόντων και άρα ενότητα των σκοπών , είναι δυνατόν; Άρα είναι προσχηματική ενότητα και την ενότητα την επικαλούνται αυτοί που δεν θέλουν να έρχονται στην επιφάνεια οι ανισότητες οι οποίες υπάρχουν, η αδικία στην κοινωνία και φυσικά αυτοί που δεν θέλουν να δοθεί και καμία λύση στην επίλυση αυτών των ανισοτήτων και δεν επιθυμούν μία δικαιότερη κοινωνία προς όφελος των πολλών.»

Σε σχέση με τον ρόλο των ξένων-μεγάλων δυνάμεων απάντησε: «Η Ελληνική Επανάσταση δεν είναι ένα ξεκομμένο γεγονός στην ιστορία . Η Ελλάδα όσο και αν διδάσκουμε εθνοκεντρική ιστορία , όσο και να εστιάζουμε μόνο στον τόπο μας δεν είναι ξεκομμένη από το ευρύτερο και παγκόσμιο περιβάλλον. Άρα οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Γαλλία , Ρωσία) έχουν ενδιαφέρον και συμφέροντα οικονομικά και γεωπολιτικά σ’αυτόν τον νευραλγικό της νότιας Βαλκανικής και φυσικά εμπλέκονται και θέλουν να δημιουργήσουν ένα πλήρες ελεγχόμενο-κάτω από το δικό της έλεγχο η κάθε μία-κρατίδιο . Γι’αυτό και το ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος που δημιουργείται είναι μικρό για να είναι και ελεγχόμενο , να μην μπορεί να είναι αυτοδύναμο, να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Συμμετέχουν και παρεμβαίνουν με διάφορους τρόπους, μέσω της εξωτερικής τους πολιτικής και στρατιωτικά (π.χ ναυμαχία του Ναυαρίνου) και ιδιωτικά, πολλές είναι οι οργανώσεις αυτές π.χ τα Φιλελληνικά Κομιτάτα που συνδράμουν κυρίως στους αναξιοπαθούντες. Η παρέμβαση των ξένων δυνάμεων είναι έντονη φυσικά προς όφελος όχι της Ελλάδας και των Ελλήνων αλλά των δικών τους συμφερόντων. Έτσι γίνεται πάντα. »

Τελειώνοντας τη συνέντευξη και με αφορμή τη συμμετοχή της σε ιστορικά ένθετα διαφόρων εφημερίδων υπογράμμισε: «Ο δικός μας ο σκοπός είναι να προσφέρουμε μία εκλαϊκευμένη αλλά τεκμηριωμένη επιστημονικά ιστορική αφήγηση για γεγονότα τα οποία είναι ιστορικά αλλά συνδέονται και με το σήμερα. Γι’αυτό και τα θέμα που συνήθως επιλέγομε, είναι σύγχρονης ιστορίας που έχουν αφήσει ένα αποτύπωμα στο σήμερα και την καθημερινότητα , θέματα που συζητιούνται ακόμα, θέματα που προκαλούν εντάσεις ή αντιπαραθέσεις , γενικότερα θέματα που ενδιαφέρουν. Άρα κοιτάμε να γράφουμε με ένα απλό , όχι απλοϊκό τρόπο, δηλαδή χωρίς την αυστηρότητα των τόσων επιστημονικών παραπομπών , αλλά με τεκμηριωμένο τρόπο. Και αυτό το φροντίζουμε μέσα από την επιλογή και των συγγραφέων, μέσα από την παράθεση της βιβλιογραφίας και πραγματικά θεωρώ ότι τα έχουμε καταφέρει, δεν έχουν υπάρξει ενστάσεις. Και από την άλλη πλευρά όσον αφορά την υποδοχή αυτών των εκδόσεων από το κοινό, θεωρώ ότι είναι καλή, γι’αυτό και οι εκδόσεις αυτές κρατούν χρόνια. Εκδόσεις, που δεν είναι μόνο το κείμενο αλλά συμπληρώνονται από πλούσια εικονογράφηση, φωτογραφικό υλικό και η λεζάντα του που έχει και αυτό τεράστια σημασία.»

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: 
Έχει διαβαστεί 570 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-3 μποφόρ

Παρασκευή, 20 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 27 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-3 μποφόρ

Σάββατο, 21 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 285 επισκέπτες και 0 μέλη.