Παρασκευή, 28 Ιαν, 2022

 • Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά ιατρού στο νοσοκομείο Βέροιας
 • Ηλίας Τσέχος ''Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης  Η Δίγλωσσος''
 • Δεν αλλάζει
 • Στις 6 το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης μομφής
 • Με προβλήματα η έκδοση της έντυπης «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» (Νο 675)
 • Τάσος Μπαρτζώκας: Να επανενταχθούν οι μειονεκτικές περιοχές στην Ημαθία. Διόρθωση της αδικίας τώρα!
 Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά ιατρού στο νοσοκομείο Βέροιας1 Ηλίας Τσέχος ''Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης  Η Δίγλωσσος'' 2 Δεν αλλάζει3 Στις 6 το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης μομφής4 Με προβλήματα η έκδοση της έντυπης «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» (Νο 675)5 Τάσος Μπαρτζώκας: Να επανενταχθούν οι μειονεκτικές περιοχές στην Ημαθία. Διόρθωση της αδικίας τώρα!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μάχη... επιβίωσης

Μάχη... επιβίωσης

Με τον λαό να στενάζει από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και σε άλλα βασικά αγαθά, γίνεται πια καθαρό ότι καμιά ανακούφιση δεν μπορεί να υπάρξει με ψωροεπιδόματα και αυξήσεις - κοροϊδία στον κατώτερο μισθό, όπως αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση και εξανεμίζονται την επόμενη κιόλας μέρα.Δίπλα στον εφιάλτη των λογαριασμώ... Περισσότερα

Δελτίο τύπου της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΠΕΒ) για την επέτειο γέννησης του Δαρβίνου

από Η Άλλη Άποψη
Δελτίο τύπου της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΠΕΒ) για την επέτειο γέννησης του Δαρβίνου

Σαν σήμερα πριν 212 χρόνια, στις 12/2/1809, γεννιέται στο Shrewsbury της Αγγλίας, ο Κάρολος Δαρβίνος, ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη Βιολογία για πάντα. Πενήντα χρόνια μετά, το Νοέμβρη του 1859 δημοσίευσε το πιο γνωστό βιβλίο του, “Η καταγωγή των Ειδών μέσω της Φυσικής Επιλογής”, ένα βιβλίο του οποίου η πρώτη έκδοση (1250 αντίτυπα) εξαντλήθηκε την πρώτη κιόλας μέρα και έμελλε να προκαλέσει μια επιστημονική έκρηξη, της οποίας οι κλυδωνισμοί  είναι αισθητοί μέχρι τις μέρες μας.

Κανείς πριν το Δαρβίνο, δεν παρουσίασε τόσο ισχυρή επιχειρηματολογία για την εξέλιξη και τον τρόπο που αυτή συντελείται. Η Θεωρία της Εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής, αποτελεί πλέον την ενοποιητική αρχή που συνδέει όλους τους κλάδους της Βιολογίας μεταξύ τους. Σήμερα ο Δαρβινισμός, ως είθισται να ονομάζεται, έχει ξεφύγει από τα όρια της επιστήμης της βιολογίας και επηρεάζει όλες τις επιστήμες, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες εκμετάλλευσης της θεωρίας του Δαρβίνου για ιδιοτελείς και αντιεπιστημονικούς σκοπούς, όπως στη περίπτωση του “Κοινωνικού Δαρβινισμού”, σήμερα γνωρίζουμε πως για την Εξέλιξη αποτελεί προϋπόθεση η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλομορφία των οργανισμών. Ένα  φαινόμενο με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις στον 21ο αιώνα.

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων χαιρετίζει τη σημερινή επέτειο και συνάμα επισημαίνει το πόσο απαραίτητος είναι για τους σημερινούς πολίτες -σε μια παγκοσμιοποιημένη και συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία- ο βιολογικός γραμματισμός τους. Δυστυχώς, ακόμα και στις ημέρες μας παρατηρούνται σοβαρές παρανοήσεις σχετικά με τη Φύση της Επιστήμης και την Εξελικτική Θεωρία. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές συνοδεύονται από ρατσιστικές αντιλήψεις και την υιοθέτηση ψευδοεπιστημονικών απόψεων -με σοβαρότατες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο-, όπως είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα, η άρνηση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και ο δημιουργισμός. Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε ακόμα περισσότερο ότι η διάχυση της βιολογικής γνώσης και η κατανόηση της Εξελικτικής Θεωρίας αποτελούν το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Στο πλαίσιο αυτό δε μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι στο ελληνικό σχολείο, η Θεωρία της Εξέλιξης και γενικότερα η Βιολογία παραμένουν υποβαθμισμένες. Η επικαιροποίηση και η αναπροσαρμογή του προγράμματος σπουδών -συνεπώς και του ωρολογίου προγράμματος- στα σχολεία, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διδασκαλίας της Βιολογίας, θα συμβάλλει στον βιολογικό γραμματισμό των αυριανών πολιτών και αποτελεί εύλογο και διαχρονικό αίτημα μας.

Το ΔΣ της ΠΕΒ τιμώντας την επέτειο της γέννησης του Δαρβίνου θα διοργανώσει μέσα στον Φεβρουάριο ημερίδα με θέμα την Εξέλιξη.


Έχει διαβαστεί 483 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 3 ως 9 °C
Άνεμος Α 0-2 μποφόρ

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία -2 ως 8 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 467 επισκέπτες και 0 μέλη.