Τετάρτη, 29 Ιούν, 2022

  • Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία
  • Μεγάλη προβολή!
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/6
  • Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες
Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία1 Μεγάλη προβολή!2 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/64 Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο καπιταλισμός δολοφονεί!

Ξεριζωμός, καραβάνια προσφύγων, άγρια καταστολή, θάνατος. Οι σοκαριστικές εικόνες από τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο Βόρειο Μαρόκο έγιναν αυτήν τη φορά το «θέατρο» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με θύματα δεκάδες μετανάστες.Εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό, με τις δυνάμεις καταστολής να στοιβάζουν άψυχα και ζωντανά κορμιά στα ... Περισσότερα

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα σε τομείς, ειδικότητες, ομάδες προσανατολισμού σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ

από Η Άλλη Άποψη
 ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα σε τομείς, ειδικότητες, ομάδες προσανατολισμού σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος μαθητές και εκπαιδευτικοί αυτή την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα να μη λειτουργήσουν τομείς, ειδικότητες και ομάδες προσανατολισμού εξαιτίας της νομοθεσίας για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Μετά τις δύο πρώτες φάσεις ηλεκτρονικών εγγραφών στην Ημαθία διαπιστώνεται πως υπάρχουν 17 τμήματα των ΕΠΑΛ (τάξεις, τομείς, ειδικότητες) και 30 των ΓΕΛ που δεν έχουν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών και χαρακτηρίζονται ως ολιγομελή.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε πως:

Η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων των ΕΠΑΛ χρειάζονταν την εγγραφή ενός ή δύο μαθητών ώστε να μη χαρακτηριστούν ολιγομελή.

Έχουν χαρακτηριστεί ως ολιγομελή τμήματα των ΓΕΛ με 16,17,18 ακόμη και 19 μαθητών.

Κάποια ΓΕΛ, αν εφαρμοστεί ο νόμος πλήρως και δεν υπάρξει κατ’ εξαίρεση λειτουργία τμημάτων, παύουν να έχουν Γ΄ ή και Β΄ τάξη . Κάποια άλλα θα έχουν μόνο μια Ομάδα Προσανατολισμού σε Β΄ και Γ΄.

14 ολιγομελή βρίσκονται σε περιφερειακά σχολεία, εκτός των πόλεων Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια.

120 μαθητές από τα ΕΠΑΛ και 308 από τα ΓΕΛ της Ημαθίας θα βρεθούν σε καθεστώς ομηρίας και αβεβαιότητας, αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν την ειδικότητα ή την ομάδα προσανατολισμού που επέλεξαν, ή θα αναγκαστούν είτε να την αλλάξουν την επιλογή τους είτε να αλλάξουν σχολείο είτε να σταματήσουν τις σπουδές τους. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν ηλεκτρονική δήλωση τον Ιούνιο. Τον Σεπτέμβριο η νομοθεσία προβλέπει πως οι μαθητές δε θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν κάποιο από τα μη εγκεκριμένα τμήματα.

Υπάρχουν τμήματα τόσο στο εσπερινό ΕΠΑΛ όσο και στο εσπερινό ΓΕΛ, που αποτελούν ολιγομελή τμήματα. Η μη έγκρισή τους διαμορφώνει αρνητική κατάσταση για τη συνέχιση των σπουδών σε εργαζόμενους μαθητές. Για τους μαθητές αυτούς δεν θα υπάρχει καν σχολείο για να μετακινηθούν! Ειδικά οι μαθητές της τελευταίας τάξης δε θα μπορούν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αν δεν δημιουργηθεί η ειδικότητα ή η Ομάδα Προσανατολισμού στο σχολείο τους.

Σοβαρά θέματα υπάρχουν και στο Μουσικό σχολείο. Η μη έγκριση των ομάδων προσανατολισμού σε Β΄ και Γ΄ θα αναγκάσει τους μαθητές να διακόψουν την μουσική τους εκπαίδευση και να μετακινηθούν σε άλλο ΓΕΛ.

Πως μπορούν αλήθεια να χαρακτηριστούν ολιγομελή τμήματα με σημαντικό αριθμό μαθητών; Αν δεν λειτουργήσουν τα τμήματα, θα πρέπει να αλλάξουν ομάδα προσανατολισμού οι 19 π.χ. μαθητές ολιγομελούς τμήματος σχολείου. Δηλαδή, αν αυτοί οι μαθητές επέλεξαν να διαγωνισθούν στις πανελλαδικές για την εισαγωγή τους στην ιατρική, τώρα θα πρέπει να επιλέξουν άλλη ομάδα προσανατολισμού και να εισαχθούν σε άλλες σχολές καθορίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επαγγελματικό τους μέλλον! Διαφορετικά, θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο και να μετακινηθούν σε κάποια άλλα σχολεία στα οποία υπάρχει η Ομάδα Προσανατολισμού ή ειδικότητα (για τους μαθητές των ΕΠΑΛ) του ενδιαφέροντός τους. Προφανώς, οι 19 μαθητές θα κατανεμηθούν σε περισσότερα του ενός σχολεία γιατί ο αριθμός 19 είναι πολύ μεγάλος και θα οδηγήσει σε δημιουργία περισσότερων τμημάτων σε ένα σχολείο.

Η μη, κατ΄ εξαίρεση λειτουργία κάποιων ολιγομελών, θα έχει ως αποτέλεσμα τη γενικότερη συρρίκνωση σχολείων τα επόμενα χρόνια . Κι αυτό γιατί κανένας γονέας δεν θα θέλει το παιδί του να πάει στην Α΄ΓΕΛ σχολείου που δεν θα έχει πιθανά την ΟΠ που επιθυμεί στην Β΄ και Γ΄ τάξη. Δεν θα θέλει ο μαθητής – και φυσικό είναι – να αλλάξει περιβάλλον στην Β΄ ή στην Γ΄. Θα προτιμήσει λοιπόν την εξαρχής εγγραφή του παιδιού του σε κεντρικό, πολυπληθέστερο σχολείο. Αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμο των περιφερειακών και την διόγκωση των κεντρικών με ό,τι προβλήματα συνεπάγεται η αναγκαστική μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών!

Και τη φετινή χρονιά παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διαδικασία ηλεκτρονικών εγγραφών. Έγιναν εν μέσω πανδημίας και υπό το καθεστώς μέτρων για αποφυγή συνωστισμού σε χώρους. Το χρονικό διάστημα ηλεκτρονικών εγγραφών ήταν μικρό και συνέπεσε με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Αποτέλεσμα αυτού να μη μπορούν να προσέλθουν στα σχολεία για να βοηθηθούν στη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης πολλοί γονείς που είτε δε διαθέτουν τον εξοπλισμό είτε τη σχετική γνώση είτε έπρεπε να αποφύγουν τις μετακινήσεις είτε δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και μαθητές που έκαναν τις αιτήσεις τους το διήμερο 28/6 με 30/6 και τις οποίες η ηλεκτρονική πλατφόρμα τις … “έχασε”!!!

Παρά τις προσπάθειες των σχολείων για ενημέρωση των γονέων και συμπλήρωση ξανά της φόρμας εγγραφής είναι πιθανό κάτι τέτοιο να μη μπόρεσε να γίνει για όλους τους μαθητές.

Η πανδημία δεν έχει περάσει. Τα μέτρα για το μη συνωστισμό επέβαλλαν το προηγούμενο διάστημα λειτουργία τάξεων με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές. Κάτι τέτοιο θα ισχύει και το Σεπτέμβριο. Εκ των πραγμάτων δηλαδή η λειτουργία τμημάτων που αυτή τη στιγμή θεωρούνται “ολιγομελή” θα θεωρείται επιβεβλημένη.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας την Δευτέρα 28/7/2020 επισκέφτηκε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και αφού ανέφερε τα παραπάνω ζήτησε με βάση τις πάγιες θέσεις του κλάδου να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα και να δοθεί η δυνατότητα για εγγραφές και το Σεπτέμβριο και σε αυτά τα τμήματα.

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική συνεχίζεται και ενισχύεται

Και αυτό το καλοκαίρι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς θα ξαναζήσουν το μαρτύριο της σταγόνας περιμένοντας την έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων, όπως παραπλανητικά ονομάζει το υπουργείο τα τμήματα που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αξιοποιεί την εφαρμογή της Υ.Α. για τις εγγραφές για να εξασφαλίσει την ελεγχόμενη κεντρικά μείωση του αριθμού των τμημάτων των σχολείων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα, την επιπλέον εξοικονόμηση προσωπικού και δαπανών για την εκπαίδευση.

Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου για το δημόσιο σχολείο:

• Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ.
• Να μην κλείσει κανένα τμήμα Ομάδας Προσανατολισμού, τομέα και ειδικότητας και να μείνουν ανοιχτά για εγγραφές και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές
• Μέγιστος αριθμός 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια. Για όσο διάστημα υπάρχει η πανδημία να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια εκπαιδευτικών, μαθητών και οικογενειών τους. Μειωμένος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, συμβατός με τις διαστάσεις των αιθουσών. Από τώρα εύρεση και διαμόρφωση κτιρίων και αιθουσών που θα απαιτηθούν.
• Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
• Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες .
• Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση από τις πρώτες μέρες έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
• Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό δωδεκάχρονο Σχολείο και δυο χρόνια προσχολικής αγωγής για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.


Έχει διαβαστεί 774 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 35 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 449 επισκέπτες και 0 μέλη.