Παρασκευή, 08 Δεκ, 2023

  • Χρήστος Τουμανίδης, ποιητής: « Η Ποίηση είναι τρόπος ζωής»
  • Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης
  • Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία
  • Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»
  • Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
  • Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ
Χρήστος Τουμανίδης, ποιητής: « Η Ποίηση είναι τρόπος ζωής»1 Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης2 Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία3 Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»4 Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο5 Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Καφενειακές αναλύσεις...

Της άφιξης Ερντογάν προηγήθηκαν διάφορες ...καφενειακές αναλύσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το τι σηματοδοτεί το «καλό κλίμα» που οι «έγκριτοι» σχολιαστές διέβλεπαν ότι θα ακολουθήσει. Οι μεν έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται περίπου ...ταπεινωμένος στην Ελλάδα, σε μια «δύσκολη περίοδο» για τη χώρα του, εξαιτίας των διεθνών... Περισσότερα

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

από Η Άλλη Άποψη
ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο των γενικότερων αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων της Κυβέρνησης και της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Τοπική Διοίκηση, με το νέο του νομοσχέδιο προωθεί την περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργίας των σχολείων.

 Συγκεκριμένα καταργεί τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων και μεταβιβάζει το έργο τους στους διευθυντές των σχολείων ,οι οποίοι ως Δημόσιοι Υπόλογοι όλων των οικονομικών στοιχείων θα υποχρεωθούν να αναλάβουν τη διαχείριση των ανελαστικών εξόδων, των δαπανών για τεχνικές βλάβες και απαιτούμενες συντηρήσεις καθώς και για τον εξοπλισμό. Στους δήμους -ιδιοκτήτες των σχολικών κτηρίων- παραμένει μόνο η προμήθεια πετρελαίου και επισκευές μεγάλης κλίμακας. Καταργεί επίσης και τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας μεταβιβάζοντας τις αρμοδιότητές τους στα Δημοτικά Συμβούλια.

Ουσιαστικά καταργούνται θεσμικά όργανα στα οποία είχαν δυνατότητα συμμετοχής και ελέγχου συνδικαλιστικοί και διοικητικοί φορείς της Εκπαίδευσης .Στις σχολικές Επιτροπές συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου διευθυντές των σχολείων, εκπρόσωποι των γονέων και των μαθητικών κοινοτήτων, ώστε η διαχείριση των ήδη περιορισμένων πιστώσεων που διατίθενται από τον Δήμο για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων να γίνεται με διαφάνεια και τήρηση ορισμένων βασικών κριτηρίων ( πχ κατανομή πιστώσεων με βάση των αριθμό μαθητών ,τμημάτων, αιθουσών κ.τ.λ.).

Η απουσία του ελέγχου αυτού μεταξύ των άλλων απειλεί τη δίκαιη κατανομή των πιστώσεων και ευνοεί συναλλαγές, αυθαιρεσίες και γενικά αδιαφανείς διαδικασίες. Η κατάργηση των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας ,στις οποίες συμμετέχουν και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, όπου καταθέτουν τις θέσεις του κλάδου για τα υπό συζήτηση θέματα σηματοδοτεί τη συγκεντρωτική, αντιδημοκρατική λειτουργία των νέων δημοτικών συμβουλίων, που ως το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης θεωρούν εχθρικά και επικίνδυνα ακόμα και όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Είναι προφανές πως με τις μεθοδεύσεις αυτές επιχειρείται η ενίσχυση των ήδη ασφυκτικών όρων λειτουργίας των σχολείων , η παραπέρα υποχρηματοδότησή τους, η απαλλαγή της Κυβέρνησης από την υποχρέωση της για γενναία οικονομική στήριξη τους και η ταυτόχρονη μετακύληση των ευθυνών στους διευθυντές και μέσω αυτών στους συλλόγους των εκπαιδευτικών αλλά και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Η οικονομική ασφυξία στην οποία καταδικάζουν τις σχολικές μονάδες επιταχύνει την προωθούμενη αυτονομία τους σύμφωνα με τον νόμο 4692/20 της Κεραμέως, ο οποίος θεσμοθετεί την αναζήτηση χορηγών για εξασφάλιση πόρων από τις ίδιες τις σχολικές μονάδες.

Αυτό εξάλλου αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην κατηγοριοποίηση και ιδιωτικοποίηση της.

Καταγγέλλουμε την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών και Επιτροπών Παιδείας Απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης από την Πολιτεία


Έχει διαβαστεί 587 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 269 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)