Τετάρτη, 21 Φεβ, 2024

  • Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"
  • Ουραγός...
  • Η ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • Σε εξέλιξη το έργο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας στον Δήμο Βέροιας»
  • Υπόμνημα στον Δήμαρχο Βέροιας από τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων
  • Τάσος Μπαρτζώκας: 55.000 Ευρώ για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας!
Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"1 Ουραγός...2 Η ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ3 Σε εξέλιξη το έργο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας στον Δήμο Βέροιας»4 Υπόμνημα στον Δήμαρχο Βέροιας από τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων5 Τάσος Μπαρτζώκας: 55.000 Ευρώ για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νυστέρι στην τσέπη του λαού

Πατώντας πάνω στην αθλιότητα που η πολιτική της - και όλων των προηγούμενων - προκαλεί και στην Υγεία, η κυβέρνηση έχει το θράσος να παρουσιάζει ως ...ανακούφιση και διέξοδο για τους ασθενείς την καθιέρωση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.Απογειώνοντας μάλιστα την αθλιότητα, ανακοίνωσε και τιμοκατάλογο για τη συμμετοχή των ασ... Περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να προσληφθεί προσωπικό για τη λειτουργία των Δημόσιων Βιβλιοθηκών και των Αρχείων του Κράτους

από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να προσληφθεί προσωπικό για τη λειτουργία των Δημόσιων Βιβλιοθηκών και των Αρχείων του Κράτους

Να προσληφθούν αρχειονόμοι και βιβλιοθηκονόμοι  για τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, των Δημοσίων Βιβλιοθηκών και των Γενικών Αρχείων του Κράτους ζητά με Ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνονται τα εξής: 

«Πέρασε ένας χρόνος από τότε που το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση (8181/27.07.2021) και Επίκαιρη Ερώτηση (998/30.08.2021) για την επιλογή, εκ μέρους και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αποσπάσεων υπαλλήλων άλλων ειδικοτήτων, αντί προσλήψεων Αρχειονόμων - Βιβλιοθηκονόμων, με μόνιμη σχέση εργασίας, για τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, των Δημοσίων Βιβλιοθηκών και των ΓΑΚ.

Να σημειωθεί πως η τότε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι: "Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών, στις οποίες αναφερθήκατε, κύριε συνάδελφε, αποτελούν προσωρινή αν και επαναλαμβανόμενη λύση ανάγκης, καλύπτουν άμεσες ανάγκες λειτουργίας για την ομαλή λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης μέχρι την έγκριση του Οργανισμού". Τελικά "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού", ρήση την οποία υιοθετεί και εφαρμόζει κατά κόρον η κυβέρνηση.

Την ώρα που οι εκατοντάδες απόφοιτοι των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας, τα οποία λειτουργούν εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής απορρόφησης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το έτος 2022-2023, αποφάσισε, ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αποσπάσεων, που ανέρχεται στους 323 εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα 119 εκπαιδευτικοί αποσπάστηκαν στα ΓΑΚ, 103 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και 101 στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες

Από τους παραπάνω αριθμούς εξάγεται για ακόμα μια φορά το συμπέρασμα ότι οι πραγματικές ανάγκες όλων των Βιβλιοθηκών και των ΓΑΚ είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τους μικρούς, ελάχιστους αριθμούς προσλήψεων των αναγκαίων ειδικοτήτων, που είχε αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε σχετικές απαντήσεις Επίκαιρων Ερωτήσεων του ΚΚΕ (αρ. πρωτ. 656/5-4-2021 και 998/30.08.2021).

Έπειτα λοιπόν από την προαναφερομένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οι απόφοιτοι των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας αισθάνονται ότι εμπαίζονται, καθώς λειτουργεί σε βάρος των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, αλλά και σε βάρος της ουσιαστικής λειτουργίας των βιβλιοθηκών και των υπόλοιπων υπηρεσιών στις οποίες μπορούν να απασχοληθούν.

Ερωτάται η κ. Υπουργός ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και την πρόσληψη, με μόνιμη σχέση εργασίας, βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων στις βιβλιοθήκες όλης της χώρας, την Εθνική Βιβλιοθήκη, τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες και τα κατά τόπους Γενικά Αρχεία του Κράτους κλπ, εξαλείφοντας το φαινόμενο των αποσπάσεων υπαλλήλων άλλων ειδικοτήτων (π.χ. εκπαιδευτικοί ποικίλων ειδικοτήτων)».


Έχει διαβαστεί 1003 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 162 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)