Παρασκευή, 12 Απρ, 2024

  • Συγκέντρωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών πραγματοποίησε στη Βέροια η ομάδα γυναικών της ΟΓΕ
  • Αλέξης Τσίπρας: Κάτω τα χέρια από τον Τραμπ;
  • Π.Ε Ημαθίας: Oλοκληρώθηκε το σύστημα αυτοματισμού και τηλεμετρίας-τηλεελέγχου διαρροών του δικτύου άρδευσης ΤΟΕΒ Βέροιας.
  • Σήμερα η πολιτική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ για το 7ο Συνέδριο του στη Βέροια
  • Τι διαφορετικό έκανε το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για να το ψηφίσω;
  • Δήμος Βέροιας: Υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους
Συγκέντρωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών πραγματοποίησε στη Βέροια η ομάδα γυναικών της ΟΓΕ1 Αλέξης Τσίπρας: Κάτω τα χέρια από τον Τραμπ;2 Π.Ε Ημαθίας: Oλοκληρώθηκε το σύστημα αυτοματισμού και τηλεμετρίας-τηλεελέγχου διαρροών του δικτύου άρδευσης ΤΟΕΒ Βέροιας. 3 Σήμερα η πολιτική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ για το 7ο Συνέδριο του στη Βέροια4 Τι διαφορετικό έκανε το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για να το ψηφίσω;5 Δήμος Βέροιας: Υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σκέψεις για το σχολικό εκφοβισμό (bullying) και τα «μέτρα» της κυβέρνησης

Του Αλέκου ΧατζηκώσταΤο πρόβλημα είναι υπαρκτό, πολύπλοκο και κυρίως οξύνεται. Κάνουμε λόγο για τον σχολικό εκφοβισμό. Άλλωστε τα σχολεία δεν λειτουργούν σε κοινωνική «γυάλα». Σε μία κοινωνία από όπου απ’ όλους τους πόρους της εκπορεύεται η βία, τα σχολεία δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω.Επομένως η όλη κατάσταση δεν σηκώνει φιέστες και... Περισσότερα

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

από Η Άλλη Άποψη
ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ

Διαβάσαμε πρόσφατα στον ηλεκτρονικό τύπο της Ημαθίας τις παρακάτω δηλώσεις του βουλευτή Τ. Μπαρζώκα:

παρά το γεγονός ότι η Ημαθία προσφέρει στους μαθητές υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας εκπαίδευσης, δεν ενσωματώνει Πειραματικά-Πρότυπα σχολεία. Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να επεκτείνει το συγκεκριμένο θεσμό, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να διακριθεί ο νομός μας και στον τομέα της εκπαίδευσης, δημιουργώντας κυψέλες ουσιαστικής παιδείας, στις οποίες η γνώση και η διάδοση της καινοτομίας έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Γι΄ αυτούς τους λόγους θα βρίσκομαι δίπλα στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στις σχολικές μονάδες που θα διεκδικήσουν τη μετατροπή τους σε Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία, στηρίζοντας πολιτικά και κοινοβουλευτικά τις ενέργειες τους αλλά και το όραμα τους να αποτελούν φυτώρια δημιουργικότητας, διαθεματικότητας και παραγωγής σύγχρονης γνώσης. Η Ημαθία δεν επιτρέπεται να μείνει έξω από αυτό το στοίχημα.”


Μα κ. Μπαρτζώκα αν οι υπηρεσίες δημόσιας εκπαίδευσης είναι υψηλού επιπέδου στην Ημαθία ποιος ο λόγος δημιουργίας Πρότυπου – Πειραματικού; Αν μόνο τα Πρότυπα – Πειραματικά είναι οι “κυψέλες ουσιαστικής παιδείας” τότε τα υπόλοιπα σχολεία τι σόι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας εκπαίδευσης παρέχουν;

Είναι προφανές πως ο λόγος σας παρουσιάζει αντιφάσεις. Πως θα γινόταν διαφορετικά μιας και προσπαθείτε να υποστηρίξετε μια κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική που ταυτίζει τα Πειραματικά σχολεία με τα Πρότυπα και προχωρά στη δημιουργία τέτοιων “ελίτ” σχολείων για λίγους μαθητές οδηγώντας στην κατηγοροιοποίηση των σχολικών μονάδων και στην περιθωριοποιήση χιλιάδων μαθητών! Η προσπάθεια γενίκευσης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφοροποίηση, η πολυκατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση μαθητικού πληθυσμού.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι τμήμα του νόμου για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Μέσω αυτού του νόμου η κυβέρνηση σας επιχειρεί ουσιαστικά να μεταφέρει τις ευθύνες λειτουργίας των σχολείων από τις δικές της πλάτες στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Οι εκπαιδευτικοί, κ. Μπαρτζώκα, διαχρονικά διεκδικούμε από τις κυβερνήσεις τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου ΟΛΩΝ των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία. Απαιτούμε λοιπόν και από αυτή την κυβέρνηση την ίδια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά είτε είναι παιδιά εργατών, αγροτών, επιστημόνων κτλ.

Τέλος θα πρέπει να καταλάβετε κ. Βουλευτή πως τα σχολεία πρέπει να δουλεύουν για όλους τους μαθητές τους και όχι να επιλέγουν μαθητές που θα “εργάζονται” για την καλή φήμη του σχολείου.

Κύριε Μπαρτζώκα θα θέλαμε να δούμε το ενδιαφέρον σας για την εκπαίδευση και όταν η κυβέρνησή σας στοιβάζει μαθητές εν μέσω πανδημίας σε πολυπληθή τμήματα χωρίς ουσιαστική προστασία, όταν οδήγησε τα σχολεία σε διαδοχικά κλεισίματα μιας και δεν ήθελε να πάρει μέτρα που να διασφαλίζουν τη δια ζώσης λειτουργία σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, όταν για όλα βρήκε ως λύση την τηλ”εκπαίδευση” με δυσμενή αποτελέσματα που είναι πλέον ορατά σε όλους, όταν ακόμη κι αυτή την τηλ”εκπαίδευση” δε βρήκε τρόπο να την στηρίξει τεχνολογικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όταν νομοθέτησε την τράπεζα θεμάτων για την απομάκρυνση μεγάλου μέρους μαθητών από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ με κατεύθυνση τη φτηνή κατάρτιση των διετών μεταγυμνασιακών ΣΕΚ, όταν νομοθέτησε τη συρρίκνωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τη μείωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όταν, όταν, όταν… Όμως όλα αυτά εσείς τα στηρίξατε και με την ψήφο σας.

Είναι προφανές κ. Μπαρτζώκα πως διαφωνούμε. Εσείς ενδιαφέρεστε για τους λίγους και εκλεκτούς.

Αντίθετα, εμείς οι εκπαιδευτικοί συναισθανόμενοι του ρόλο και την ιδιότητά μας δε θα δεχθούμε το διαχωρισμό των μαθητών μας με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών να μετατρέπονται σε “παιδιά ενός κατώτερου θεού”.

Έχει διαβαστεί 737 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1011 επισκέπτες και 1 μέλος.