Τρίτη, 16 Απρ, 2024

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
  • Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ
  • Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους
  • ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας
  • Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση
ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ1 Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ2 Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους3 ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ4 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας5 Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κανείς εφησυχασμός!

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκτοξεύουν σε άλλο επίπεδο τους κινδύνους στην περιοχή και φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου. Οι πύλες της Κολάσεως χάσκουν ορθάνοιχτες για τους λαούς και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.Μαζί με την επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική ... Περισσότερα

Να απορριφθούν τα εφιαλτικά σχέδια για Εθνικό Απολυτήριο!

από Η Άλλη Άποψη
Να απορριφθούν τα εφιαλτικά σχέδια για Εθνικό Απολυτήριο!

Μπορεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της ακόμα η κυβέρνηση να επέλεξε στον τομέα της Παιδείας να δώσει έμφαση στην παράκαμψη του άρθρου 16 με στόχο την οριστική κατάργησή του... Μπορεί από την παρουσίαση του εγχειρήματος των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο Υπουργικό Συμβούλιο του Δεκέμβρη μέχρι σήμερα και λόγω των δίκαιων αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας να έχει κυριαρχήσει αυτή η συζήτηση στους χώρους της Εκπαίδευσης... Ωστόσο η κυβερνητική ζύμωση και επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας δουλεύει παράλληλα και συνδυασμένα, καθώς ήδη ανοίγει στον αστικό Τύπο και η συζήτηση για το «Εθνικό Απολυτήριο».

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος στο «Βήμα» της Κυριακής «Το τέλος των Πανελλαδικών - Ντόμινο αλλαγών φέρνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», γιατί ακριβώς θέλουν να απαντήσουν στην αδικία άλλοι να περνούν στα πανεπιστήμια με τον τεράστιο κόπο και το οικονομικό βάρος των πανελλαδικών κι άλλοι με το πορτοφόλι τους. Παραπλανούν όμως. Δεν πρόκειται για το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο ίδιος ο υπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του εξάλλου είχε πει ότι «ανοίγουμε τον διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο για έναν κοινά αποδεκτό τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, συμβατό τόσο με τις διεθνείς τάσεις όσο και με το κεκτημένο των Πανελλήνιων Εξετάσεων».

Οπότε οι πανελλαδικές δεν τελειώνουν, αντίθετα πολλαπλασιάζονται. Η προηγούμενη υπουργός Ν. Κεραμέως είχε πει ότι για το Εθνικό Απολυτήριο «θα συνυπολογίζονται με διαβαθμισμένη, αυξανόμενη βαρύτητα οι επιδόσεις του μαθητή και στις τρεις τάξεις του λυκείου (...) με προϋπόθεση την προηγούμενη διασφάλιση ενός αντικειμενικού συστήματος βαθμολόγησης των μαθητών». Η συζήτηση που γίνεται τώρα στο ΙΕΠ και τα υπουργικά επιτελεία αναζητεί αυτή την «αντικειμενικότητα» στη βαθμολόγηση, διαρρέοντας διάφορα σενάρια για έμφαση στην Τράπεζα Θεμάτων, π.χ. να επιλέγονται όλα τα θέματα στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου από την Τράπεζα κ.ά. Οποιο σενάριο και να επικρατήσει πάντως, τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα για το Εθνικό Απολυτήριο λένε ότι: Θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη (δηλαδή μικρότερη βαρύτητα θα έχει ο βαθμός της Α' Λυκείου και η βαρύτητα θα ανεβαίνει στη Β' και πάλι στη Γ') και στη συνέχεια θα ακολουθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις (απαραίτητες εξάλλου ως μια διαδικασία κατάταξης στα Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης) που θα συνυπολογίζονται στον βαθμό πρόσβασης με τον δικό τους συντελεστή.

Αν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις σημαίνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων φροντιστήριο από τη Β' Λυκείου (με 200-300 ευρώ τον μήνα σε τέσσερα μαθήματα και 400-500 ευρώ στη Γ' Λυκείου), με το Εθνικό Απολυτήριο αυτά θα πολλαπλασιαστούν, αφού θα αφορούν όλα τα μαθήματα της κάθε τάξης συν τις πανελλαδικές! Η προετοιμασία θα ξεκινάει από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, προκειμένου να μη μένουν κενά που θα αποτυπώνονται στους βαθμούς του Λυκείου. Η πίεση προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς θα εκτιναχθεί, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους εντός του σχολείου. Το Λύκειο θα γίνει με αυτή την εξέλιξη ένας ατέλειωτος Γολγοθάς και οι ταξικοί φραγμοί θα πολλαπλασιαστούν, σπρώχνοντας πρόωρα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών εκτός της γενικής εκπαίδευσης.

Από την άλλη, ο πολλαπλασιασμός στους ταξικούς κόφτες που φέρνει αυτό το σύστημα για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα δημιουργήσει δυνάμει νέα πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η Παιδεία που ήδη έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, θα γίνει μέσα από όλα αυτά ένα πολύ πιο ακριβό εμπόρευμα, που φυσικά δεν θα μπορούν όλοι να το αγοράζουν... Γι' αυτό τα σχέδια της κυβέρνησης είναι εφιαλτικά για κάθε λαϊκή οικογένεια με παιδιά στο σχολείο. Γι' αυτό η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το: ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ!


Έχει διαβαστεί 243 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 256 επισκέπτες και 1 μέλος.