Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023

  • Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών
  • ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια
  • Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...
  • Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/12
  • Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις
Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών1 ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια2 Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...3 Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/124 Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο μόνος δρόμος

Ο μόνος δρόμος

Πάνω από 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων προγραμματίζονται τους αμέσως επόμενους μήνες, με χιλιάδες από αυτούς να αφορούν σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες.Η λαϊκή κατοικία, που την έχουν χρυσοπληρώσει τα νοικοκυριά μια και δυο φορές, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, την ώρα που ο... Περισσότερα

ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

από Η Άλλη Άποψη
ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Από το 2023 θα εφαρμοστούν συνολικά για τα σχολεία, από την Α' Δημοτικού έως την Γ' Λυκείου, τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών που σχεδιάστηκαν με ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και παρουσιάστηκαν χτες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ.

Με τα ίδια ακριβώς λόγια και τις ίδιες αρχές που διέπουν και σήμερα το σχολείο και έχουμε δει τα αποτελέσματά τους, με τις ίδιες υποσχέσεις περί «ενίσχυσης της κριτικής σκέψης έναντι της στείρας αποστήθισης», που έχουν διαψευστεί όμως από τη ζωή σε ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο, παρουσίασε η υπουργός Ν. Κεραμέως τη φιλοσοφία των «νέων» αυτών προγραμμάτων, που έρχονται να «κουμπώσουν» με τους νόμους που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια για το «αυτόνομο» σχολείο των δεξιοτήτων και των χορηγών.

Το περιτύλιγμα με το οποίο σερβίρονται τα νέα αναλυτικά προγράμματα περιλαμβάνει τους ακόλουθους άξονες: Μαθητοκεντρική προσέγγιση, που μεταξύ άλλων σημαίνει ότι ο μαθητής οικοδομεί μόνος του μέρος της γνώσης, διαθεματικότητα, δηλαδή ο ορισμός της αποσπασματικής μάθησης, και ψηφιακός εκσυγχρονισμός, με έμφαση στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Ομως τα «μαθησιακά αποτελέσματα» για έναν μαθητή είναι μόνο μια φωτογραφική αποτίμηση για «αυτό που τελικά του μένει», και ως εκ τούτου είναι μόνο μερική αποτίμηση, καθώς δεν περιλαμβάνει τους δρόμους, τις μεθόδους επίλυσης και όλα όσα ακολούθησε ο μαθητής για να καταλήξει στο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, θα έρθουν συνολικά 166 νέα προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων τα 123 εκπονήθηκαν εξαρχής και τα 43 αποτελούν επικαιροποιημένα παλιότερα προγράμματα. Ολα τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ και θα βγουν σε ΦΕΚ, για να ακολουθήσει στις 22/11 η έναρξη της επιμόρφωσης γι' αυτά τα νέα προγράμματα. Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν πιλοτικά στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από φέτος, αλλά και για όλη την επόμενη σχολική χρονιά (2022 - 2023), ώστε από τον Σεπτέμβρη του 2023 να αρχίσει η εφαρμογή τους σε όλα τα σχολεία.

Με αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα θα δρομολογηθούν και τα νέα βιβλία, που θα βασιστούν στα νέα προγράμματα, ώστε να είναι έτοιμα και αυτά τον Σεπτέμβρη του 2023. Από τότε θα λειτουργήσει και το λεγόμενο «πολλαπλό βιβλίο», δηλαδή για κάθε μάθημα θα μπορούν να υπάρχουν περισσότερα από ένα εγκεκριμένα σχολικά βιβλία και από αυτά το κάθε σχολείο θα επιλέγει για κάθε μάθημα ένα βιβλίο, που θα τυπώνεται και θα διανέμεται στους μαθητές. Τα υπόλοιπα θα υπάρχουν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΙΕΠ, ενώ θα διατίθεται και ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό.

Πέρα από το «πολλαπλό βιβλίο», το οποίο αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων που προωθείται με τον νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, τα νέα αναλυτικά προγράμματα συνδέονται με όλες τις πτυχές των τελευταίων αντιδραστικών νόμων για το σχολείο: Τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την Τράπεζα Θεμάτων, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης του μαθητή, αλλά και την «ελληνική PISA», όπου θα είναι ανώνυμη η συμμετοχή των μαθητών και θα λειτουργήσει για την ανατροφοδότηση των αναλυτικών προγραμμάτων, όπως είπε η υπουργός.Έχει διαβαστεί 766 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 322 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)