Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

 • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών γίνεται πάνω στο επικίνδυνο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις
 • 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
 • Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
 • Συμφώνησαν να συνεχιστεί το παζάρι για όλα με επιταχυντή τη «ΝΑΤΟική συνοχή»
 • «ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας
 • Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών γίνεται πάνω στο επικίνδυνο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις1 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ2 Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ3 Συμφώνησαν να συνεχιστεί το παζάρι για όλα με επιταχυντή τη «ΝΑΤΟική συνοχή»4 «ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας5 Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γάζα, 60 μέρες μετά

Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα

Ο Δ. Κουτσούμπας για το Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Κομμένος και ραμμένος στις επιταγές της ΕΕ για ένα Πανεπιστήμιο όπου όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται

από Η Άλλη Άποψη
Ο Δ. Κουτσούμπας για το Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Κομμένος και ραμμένος στις επιταγές της ΕΕ για ένα Πανεπιστήμιο όπου όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται

Γνωστά τα παιχνιδάκια αυτά, μην συνεχίζουμε έτσι. Κάτι θέλω να πω, τελειώνει την ομιλία του ο εκπρόσωπος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος μέσα εδώ σ' αυτή την αίθουσα και του κάνετε ερωτήματα, για να απαντήσει ξανά σ' αυτά που είπε περιληπτικά στην ομιλία του για μισή ώρα και θέλετε ξανά να απαντήσετε. Έχετε τον λόγο μετά.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να ξεκινήσω απ' τη σημερινή επίθεση στα γραφεία του Real fm και της εφημερίδας Real News. Είναι απολύτως καταδικαστέα και αποτρόπαιη αυτή η πράξη και στρέφεται κυρίως ενάντια στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και γι' αυτό έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας.

Ξεκινώντας την παρέμβασή μου στη σημερινή συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο θέλω καταρχάς να καταγγείλω το γεγονός ότι με το άρθρο 296 και εντελώς αιφνιδιαστικά, βάζετε τα πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στο πιάτο επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για δάση μοναδικής φυσικής ομορφιάς, για τα οποία, εδώ και χρόνια, «τρέχουν τα σάλια» των επενδυτών, που τα βλέπουν ως «φιλέτα».

Σταματήστε το έγκλημα εδώ και τώρα! Αποσύρετε το κατάπτυστο άρθρο, μαζί με άλλα βεβαίως που θα πω παρακάτω.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήταν πραγματική έκπληξη, εάν φέρνατε τον νόμο προς συζήτηση με ανοιχτά πανεπιστήμια, για να μπορούν οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι, να συζητήσουν ουσιαστικά, ελεύθερα, μαζικά, πάνω στις προβλέψεις του νόμου.

Πήρατε κι εσείς μαθήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κι αυτός έφερνε νόμους για την παιδεία, ή κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα ή στις 2 Αυγούστου.

Εσείς που κόπτεστε τόσο πολύ για την αριστεία, αποκλείσατε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων -ανάμεσα σε άλλους συλλόγους- τους φοιτητικούς Συλλόγους της Ιατρικής που πρότεινε το ΚΚΕ. Δηλαδή τους νέους που αύριο θα κληθούν να στηρίξουν την υγεία του λαού μας. Τους νέους που όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι “οι πρώτοι των πρώτων”, αφού γράφουν άριστα, για 18,19,20 στις πανελλήνιες!

Δεν θέλετε να ακούσετε από αυτά τα άριστα παιδιά την άποψή τους για το νομοσχέδιό σας. Αυτά τα παιδιά δεν τα θέλετε. Όπως δεν θέλετε και τη γνώμη των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, που δημόσια σας έχουν καλέσει να αποσύρετε το σχέδιο νόμου και κάνετε τους κουφούς.

Τι θέλετε; Μήπως τους περίφημους “επιχειρηματικούς αγγέλους”, τους “business angels”, όπως τους αποκαλείτε, στο άρθρο 222;

Μήπως μπερδευτήκατε λιγάκι από άλλο κεφάλαιο του νόμου, που αφορά την εκκλησία και μιλάτε για αγγέλους; Ή μήπως έχετε τόσο απογειώσει την «επιχειρηματικότητα» ώστε να την θεοποιείτε κιόλας; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Βέβαια, θα ήταν όντως έκπληξη αν δεν ντύνατε με ψέματα την προσπάθειά σας να δώσετε τη χαριστική βολή στα πτυχία των πανεπιστημίων! Γιατί αυτό κάνετε και θα σας το αποδείξουμε.

Δεν ντρέπεστε να φτάνετε στο σημείο να παρουσιάζετε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, ωσάν να είναι κάποια λαϊκή απαίτηση. Στηρίζεστε σε κάτι δημοσκοπήσεις που πιο πολύ μοιάζουν με εκθέσεις ιδεών της κακιάς συμφοράς που θα έπαιρναν κάτω από τη βάση ή, στην καλύτερη περίπτωση, μοιάζουν με εκείνες τις γελοίες ερωτήσεις που κάνουν σε καλλιστεία κυρίως στην Αμερική με την SOS και “ασφαλή” απάντηση να είναι η «παγκόσμια ειρήνη», την οποία ποθούν όλες οι διαγωνιζόμενες, ακόμα κι όταν έχουν σπόνσορες εμπόρους πολεμικών όπλων.

1300 νοικοκυριά -λέτε- απάντησαν στο αν θέλουν να υπάρχουν κέντρα ψυχολογικής στήριξης για φοιτητές και πανεπιστημιακούς!

Αλήθεια; Αυτή είναι η ουσία του νόμου; Τον φέρατε για να φτιάξετε κάποια κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης στα Πανεπιστήμια; Σε λίγο θα φτάσετε να ρωτάτε αν συμφωνεί ο λαός μας οι αόμματοι να βρούνε το φως τους. Είναι δυνατόν; Μα αυτά, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, είναι αυτονόητα πράγματα.

Γιατί δεν κάνετε μια δημοσκόπηση για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τα πανεπιστήμια;

Γιατί δεν ρωτάτε, για παράδειγμα, τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, τους πανεπιστημιακούς, τους εργαζόμενους μέσα στα πανεπιστήμια, το λαό μας, που κάνει θυσίες για να σπουδάσει τα παιδιά του, τα εξής απλά πάνω - κάτω:

“Θέλετε το παιδί σας να πάρει ένα πτυχίο-«σούπα», χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα;”

“Θέλετε να απελευθερωθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και να πληρώσετε ένα σκασμό λεφτά;”

“Θέλετε το κράτος να συνεχίζει να μειώνει τη χρηματοδότηση για τις φοιτητικές ανάγκες για να επιδοτεί αβέρτα εφοπλιστές ή να ξοδεύει 4 δισ. στο ΝΑΤΟ;”

“Θέλετε να πληρώνετε νοίκια στις εστίες;”

“Θέλετε να διοικείται το πανεπιστήμιο από managers που θα κοιτάνε τους φοιτητές στην τσέπη;”

“Μήπως θεωρείτε περισσότερο ότι σας κοροϊδεύουν για τα κέντρα ψυχολογικής στήριξης που εξαγγέλλονται, όταν για παράδειγμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπάρχει μόλις 1 ψυχολόγος για 10.000 φοιτητές;”

“Θέλετε οι φοιτητές να μην έχουν κανένα δικαίωμα στη διεκδίκηση και να ενισχυθούν οι πελατειακές σχέσεις στην εκλογή των εκπροσώπων τους;”

Αφήστε λοιπόν τα μεγάλα λόγια, τις μεγάλες κουβέντες, τα ψέματα. Αυτά και άλλα σχετικά, φέρνει το νομοσχέδιό σας, που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρυσμα. Σε ένα πανεπιστήμιο που όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται.

Και σε αυτό πάλι, παίρνετε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς, δεν φέρατε γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά; Εσείς, δεν φέρατε ρύθμιση για αναγνώριση πτυχίων κολεγίων; Εσείς δεν ιδρύσατε το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα; Εσείς, μόλις πρόσφατα, δια στόματος κ. Τσίπρα, δεν είπατε ότι δεν έχει σημασία αν το πτυχίο έχει αντίκρυσμα στην εργασία;

Μιλάτε σοβαρά; Αν δεν είναι αυτό βούτυρο στο ψωμί της εργασιακής ζούγκλας, των μεγάλων επιχειρηματιών, τότε τι είναι;

Είστε και οι δυο, κυβέρνηση της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στην ίδια αντιλαϊκή όχθη και ψάχνετε να βρείτε τρόπους για να θολώσετε τη μεγάλη εικόνα.

Έφτασε ο Πρωθυπουργός να θέσει το ερώτημα “με τη βαριοπούλα ή με τη βιβλιοθήκη”; Και το είπε αυτό, την ίδια στιγμή που η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ είχε πλημμυρίσει! Έχετε τέτοια αγάπη και ενδιαφέρον για τη βιβλιοθήκη και τα βιβλία, που στο άρθρο 285, βάζετε και …κριτήρια για τη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων! Δηλαδή, για να έχουμε το καλό ερώτημα, τι κριτήρια ακριβώς;

Μήπως είναι κι εδώ «οικονομικά κριτήρια», αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν για τη συμμετοχή των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες;

Μήπως ανοίγει ο δρόμος για τη μη δωρεάν διανομή σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα φοιτητών;

Τελικά θα βάλετε και εδώ εισοδηματικά κριτήρια... Μετά το power pass και το fuel pass θα έχουμε και τα book pass;

Δεν καταλάβατε καλά κύριοι της κυβέρνησης! Ο λαός μας τα έχει πληρώσει ήδη ακριβά τα πανεπιστημιακά συγγράμματα! Πάρτε το πίσω τώρα αυτό το κατάπτυστο άρθρο.

Αλλά τι λέω; Αφού, αυτοί είστε!

Και μας μιλάτε μάλιστα για παθογένειες των ελληνικών πανεπιστημίων! Και δεν μιλάτε πρώτα απ΄ όλα για τις δικές σας παθογένειες. Μήπως, αλήθεια θέλετε να μιλήσουμε για παθογένειες και για προβλήματα;

Οι λαϊκές οικογένειες, που βάζουν συνεχώς και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους (με τους νόμους που ψηφίσατε κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το εξεταστικό), θέλουν τουλάχιστον τα πτυχία που θα πάρουν τα παιδιά τους, να δίνουν ουσιαστικά εφόδια για την εργασία. Να μην είναι το πτυχίο, διαβατήριο για την ανεργία!

Κι αυτό σημαίνει το πτυχίο να παρέχει όλη την επιστημονική γνώση και ειδίκευση που χρειάζεται κάθε νέος και νέα για να εργαστεί στο επάγγελμά του. Να είναι η μόνη προϋπόθεση για να μπορεί να βρει δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα ακόμα προσόν! Σ’ αυτή την αυτονόητη και λογική κοινωνική απαίτηση δίνετε αρνητική απάντηση.

Κάνετε λόγο για τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα που αποκτώνται από την ολοκλήρωση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, λες και το πτυχίο είναι ένα ακόμα σεμινάριο, μια ακόμα πιστοποίηση! Ούτε λόγος για το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος με την απόκτηση του πτυχίου, για κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων!

Δεν καταλάβατε καλά κύριοι της κυβέρνησης κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που έχετε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου! Από πού κι ως πού κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές των καθηγητικών σχολών, δεν θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο; Γιατί αυτό φέρνετε με το κατάπτυστο άρθρο 99.

Είστε τελείως απαράδεκτοι. Και σας πληροφορούμε ότι δεν πρόκειται να περάσει αυτό. Έφαγε τα μούτρα της και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό. Αλλά μυαλό δεν βάζετε. Κυριολεκτικά, το εννοούμε. Σταματήστε να τρώτε παντεσπάνι σαν άλλες Μαρίες Αντουανέττες -μεταφορικά μιλάμε, μην εξεγείρεστε- με τους διάφορους συνδαιτυμόνες σας. Τους ανθρώπους των μεγάλων επιχειρήσεων εννοούμε, που θέλετε να τους βάλετε ακόμα πιο βαθιά στα Πανεπιστήμια και μάλιστα τούς προικίζετε και με ένα εκατομμύριο τον χρόνο, τον καθέναν!

Δηλαδή, ο λαός μας θα πληρώνει 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να πληρώνονται τα golden boys για να διοικούν τα Πανεπιστήμια σαν επιχείρηση, να αντιμετωπίζουν και να βλέπουν, τις νέες και τους νέους της χώρας μας, σαν πελάτες! Έλεος! Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας.

Τα μόνα προβλήματα που εσείς θέλετε να λύσετε, είναι αυτά που αφορούν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν σας ενδιαφέρουν και τόσο τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας και των φοιτητών.

Τη στιγμή που στενάζει η νεολαία μέσα στα πανεπιστήμια, εσείς μπουκώνετε με ζεστό χρήμα οτιδήποτε έχει σχέση με το μεγάλο κεφάλαιο. Να που πήγαν και πάνε τα χρήματα για τα πανεπιστήμια, από το ΕΣΠΑ, τα τελευταία δυο χρόνια:

15 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις «Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης»!

20 εκατομμύρια ευρώ για ανάπτυξη ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών, όταν τα ελληνόφωνα στενάζουν από τις ελλείψεις σε πόρους και υποδομές!

Αλλά προφανώς εσείς από εκεί περιμένετε έσοδα. Όπως οι επιχειρηματίες! Αυτά θα στηρίξετε. Και τα άλλα, ας τα βγάλουν πέρα όπως – όπως.

Θέλετε κι άλλα;

Μόλις 8 εκατομμύρια ευρώ για υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, αλλά 35 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης για βιομηχανικά διδακτορικά! Δηλαδή χρήμα, που αντί να πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα αποτελέσματα της έρευνας που θα καρπωθούν, τα πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης -και ο δικός μας- μέσα από το Ταμείο ανάκαμψης. Να μεγαλώνει το κρατικό χρέος, για να γεμίζετε τις τσέπες μεγάλων επιχειρήσεων!

Θέλετε να μιλήσουμε λοιπόν κι άλλο για παθογένειες;

Όταν ξυπνάει ένας φοιτητής το πρωί για να πάει στη σχολή του, ανησυχεί αν θα βρει χώρο να καθίσει στην αίθουσα ή το αμφιθέατρο! Ανησυχεί, αν θα γίνουν φέτος τα εργαστήρια ή λόγω έλλειψης προσωπικού, θα τα κάνουν πάλι στον πίνακα! Ανησυχεί, μήπως βασικά μαθήματα εξαφανιστούν από το πρόγραμμα σπουδών -όπως γίνεται κατά κόρον- λόγω της υποστελέχωσης!

Ανησυχεί, αν έφτιαξαν τη θέρμανση από πέρσι τον Δεκέμβρη που χάλασε κι αν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο, ή μήπως έχει βγει άγονη η διαδικασία προμήθειας, γιατί η υποψήφια εταιρεία δεν βρήκε συμφέροντες τους όρους!

Ανησυχεί, αν θα έχουν καθαριστεί οι τουαλέτες ή μήπως δεν ολοκληρώθηκε πάλι ο διαγωνισμός, λόγω της γνωστής και μη εξαιρετέας μεγάλης γραφειοκρατίας του Δημοσίου!

Κι εκείνο το fast track, τελικά ποιους αφορά;

Ανησυχεί εάν θα είναι ανοιχτό το εστιατόριο για να φάει το μεσημέρι ή μήπως, πάλι δεν τα βρήκαν Διοίκηση και Εταιρεία σίτισης;

Αναρωτιέται αν θα του φθάσουν για το νοίκι ή να βρει κανένα μεροκάματο μπουφετζής ή ντελιβεράς για να τσοντάρει στην βοήθεια που παίρνει από το σπίτι «για να τη βγάλει». Αν οι δικοί του τα βγάζουν πέρα ή πρέπει -με το που περάσει στη σχολή- να πιάσει δουλειά για να τους βοηθάει (βλέπετε, είναι κι ο μικρός του αδερφός που δίνει φέτος και χρειάζεται φροντιστήριο). Κι ας καθυστερήσει έτσι, κι ένα - δυο χρόνια το πτυχίο.

Ο φοιτητής, που είναι και εστιακός και ξέρει σαν τα δάχτυλα του χεριού του τους χώρους του πανεπιστημίου -κατειλημμένους, ελεύθερους και κλειδωμένους- δεν έχει πρόβλημα με τα «στέκια των φοιτητικών συλλόγων».

Έχει πρόβλημα με το internet που δεν δουλεύει και δεν μπορεί να κάνει την εργασία του. Έχει πρόβλημα με την ποιότητα του φαγητού στο εστιατόριο και με τα λεφτά που δεν του φθάνουν να φάει έξω. Έχει πρόβλημα με τα χωρίς συντήρηση κτίρια που καταρρέουν και τους σοβάδες που κρέμονται πάνω από το κρεβάτι του.

Αν πάλι είναι υποψήφιος διδάκτορας, δεν τον καθηλώνουν ούτε τον εμποδίζουν οι Συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις. Τον καθηλώνει το χαρτζιλίκι της υποτροφίας και ιδρώνει στη σκέψη τού τι θα κάνει μετά. Μέχρι πότε θα μένει με τους δικούς του, 30 χρόνων έφτασε, μήπως να τα παρατήσει και να βρει δουλειά με το βασικό πτυχίο; (Να μην τον λένε και τεμπέλη, όπως οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης, με τα διάφορα “δομημένα βιογραφικά”)!

Δίνει καμιά απάντηση σε αυτά ο νόμος πλαίσιο; Όχι και πάλι όχι. Πέρα βρέχει για σάς.

Οι φοιτητές που βλέπουν προσθαφαιρέσεις μαθημάτων, ανάλογα με την επάρκεια καθηγητών πανεπιστημίου, ανάλογα με τις επιταγές της αγοράς, ανάλογα με τις αξιολογήσεις, ανάλογα με το πώς θα στριμωχτούν στην ανελαστική απαίτηση για επιχειρηματικότητα, στο κατά τα άλλα ευέλικτο πρόγραμμα, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να περιμένουν από αυτόν τον νόμο.

Οι φοιτητές που έχουν ανάγκη να στηριχτούν για την επιλογή τους να σπουδάζουν ένα συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο, που πρέπει να έχει συγκεκριμένη επαγγελματική αποκατάσταση, μόνο ως ελευθερία επιλογών δεν βλέπουν τα πτυχία τους να εντάσσονται σε μια τριτοβάθμια σούπα, που θα μετράει τα πτυχία με το κιλό …των πιστωτικών μονάδων!

Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τελικά, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντί να επιλέγουν αντικείμενο σπουδών και επάγγελμα, θα παίζουν ρωσική ρουλέτα, ελπίζοντας να επιλέξουν τα σωστά μαθήματα που ίσως τους εξασφαλίσουν μία προσωρινή θέση εργασίας, ειδάλλως θα τους χρεώνετε την ανεργία, την ετεροαπασχόληση σαν "ατομική ευθύνη"!

“Έπαιξες και έχασες”, θα του λέτε!

Και μη μας μιλάτε περί «ελευθερίας των φοιτητών να φτιάχνουν το πρόγραμμα σπουδών τους και να αποκτούν ευρύτερη μόρφωση»! Ελευθερία για τις σπουδές είναι όλη η απαραίτητη γνώση να προσφέρεται στα πτυχία!

Αν θέλετε, λοιπόν, να προσφέρετε “επιλογές” στους νέους, ας ξεκινήσετε με τα αναγκαία μαθήματα για να βρουν οι νέοι δουλειά που βγήκαν από το προπτυχιακά προγράμματα. Αυτά τα μαθήματα που επιλέγετε να πουλάτε ακριβά σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή σε σεμινάρια από τα ίδια τα Πανεπιστήμια! Αυτά τα μαθήματα που εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, γιατί πλέον δεν υπάρχουν καθηγητές να τα διδάξουν!

Μας μιλάτε υποκριτικά για ελευθερία, για εσωτερικά Erasmus, και την ίδια στιγμή οι φοιτητές 94 τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων -δηλαδή το 25% του συνόλου- δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα!

Για ποια ευελιξία και ελευθερία επιλογών μιλάτε, όταν δεν μπορείτε ούτε τις μετεγγραφές μεταξύ ομώνυμων τμημάτων να διασφαλίσετε; Αν αυτό δεν είναι εγκλωβισμός των φοιτητών, που τόσο στενοχωρεί την Υπουργό, τότε τι είναι;

Και για να έχουμε καλό ερώτημα: Ποιος θα καλύψει το κόστος για να μπορέσει ένας φοιτητής να σπουδάσει για ένα εξάμηνο σε άλλη πόλη; Με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία μόνο πενταετία, τις φοιτητικές εστίες να μην επαρκούν;

Μήπως ήρθε η ώρα να διπλασιαστεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στα 2.000 ευρώ και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του, μαζί με την έναρξη νέου προγράμματος για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια;

Κυρίες και κύριοι,

Τι ακριβώς θέλετε να πείτε με το άρθρο 74, που λέει ότι το τμήμα κατανέμει τους φοιτητές στα διάφορα προγράμματα σπουδών του πρώτου κύκλου; Μήπως ανοίγετε τον δρόμο για πολλές ταχύτητες σπουδών εντός του ίδιου τμήματος;

Έχει διαβαστεί 759 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 342 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)