Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

 • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών γίνεται πάνω στο επικίνδυνο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις
 • 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
 • Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
 • Συμφώνησαν να συνεχιστεί το παζάρι για όλα με επιταχυντή τη «ΝΑΤΟική συνοχή»
 • «ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας
 • Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών γίνεται πάνω στο επικίνδυνο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις1 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ2 Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ3 Συμφώνησαν να συνεχιστεί το παζάρι για όλα με επιταχυντή τη «ΝΑΤΟική συνοχή»4 «ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας5 Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γάζα, 60 μέρες μετά

Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα

Παρέμβαση αρίστων για την προστασία του Δημόσιου Πανεπιστημίου

από Η Άλλη Άποψη
Παρέμβαση αρίστων για την προστασία του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Διεθνής πρωτοβουλία με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.● Εκφράζουν την υποστήριξή τους στα σωματεία διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων και στους φοιτητές στην Ελλάδα, αντιτίθενται στην πανεπιστημιακή αστυνομία, αναφέρονται στην «τοξική» ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στα ΑΕΙ και ζητούν την απόσυρση του νόμου-πλαίσιο και την έναρξη γνήσιου διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η ανοιχτή επιστολή «Σεβαστείτε τα Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα!» προέκυψε από διεθνή πρωτοβουλία πανεπιστημιακών και ερευνητών/τριών με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που υπονομεύει με απόλυτο τρόπο τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου: τοποθετεί την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, επιβάλλει την κυριαρχία της αγοράς στη διάρθρωση προγραμμάτων σπουδών και τρόπων χρηματοδότησης (μέσω μάνατζερ), περιγράφοντας την ακόμη μεγαλύτερη απόσυρση του Δημοσίου από τη συνταγματική υποχρέωση χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και παράλληλα αποδημοκρατικοποιεί τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε σε ελάχιστο χρόνο από εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και ερευνητές σε όλον τον κόσμο. 714 επιστήμονες από 50 χώρες σε όλον τον πλανήτη ένωσαν τη φωνή τους, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το επικίνδυνο και προσβλητικό για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους λειτουργούς του νομοσχέδιο Κεραμέως. Πάνω από τους μισούς υπογράφοντες (384) είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Από αυτούς, 134 είναι επιστήμονες, πολλοί εμβληματικές μορφές, στα καλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το NYU κ.ά., της χώρας δηλαδή που φέρεται ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για την υπουργό Παιδείας.

Μαζί τους 250 υπογράφοντες εργάζονται σε εγνωσμένου κύρους ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το UCL, το King’s κ.ά., από τη χώρα δηλαδή όπου το εκπαιδευτικό σύστημα και οι λειτουργοί του βίωσαν πρώτοι και βιώνουν ακόμη με ιδιαίτερη ένταση τα καταστροφικά αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην εκπαίδευση. Κοντά τους υπογράφουν πλήθος από επιστήμονες από σπουδαία πανεπιστήμια Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Βελγίου, Νορβηγίας, Βουλγαρίας, Δανίας, Ελβετίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Καναδά και Βραζιλίας, μεταξύ άλλων.

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν επίσης πολλοί επιστήμονες από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. Μαζί τους, τέλος, ενώνουν τη φωνή τους δεκάδες Ελληνες επιστήμονες που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό, τόσο οι πιο ώριμοι, που έχουν πείρα και γνώση των διεθνών δεδομένων, όσο και νέοι που αγωνιούν βλέποντας το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο να «κλείνει» γι’ αυτούς ως χώρος αξιοπρεπούς εργασίας και προσφοράς προς την κοινωνία.

Ολέθριες συνέπειες

Αξιότιμοι κ. Κεραμέως και κ. Μητσοτάκη!

Σημαντικοί διανοούμενοι όπως οι Μαρία Τοντόροβα, Τζούντιθ Μπάτλερ, Γουέντι Μπράουν, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Φρεντ Μόντεν, Χαλ Φόστερ, Σλάβοϊ Ζίζεκ, Τζόαν Γ. Σκοτ, Σούζαν Μπακ-Μορς, Σίλβια Φεντερίτσι και πολλοί άλλοι ενώνουν τη φωνή τους με εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και ερευνητές/τριες όλων των βαθμίδων διεθνώς και σας καλούν να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο και να ξεκινήσετε ουσιαστικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα στην Ελλάδα για τα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με διακηρυγμένη την εμπιστοσύνη της κυβέρνησής σας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού και την αριστεία, ελπίζουμε ότι «η φωνή των αρίστων», έστω και την ύστατη ώρα, θα εισακουσθεί και ότι θα προστατέψετε το πανεπιστήμιο και την κοινωνία από τις αναπόφευκτες τριβές και τις επερχόμενες ολέθριες συνέπειες για την υγιή και εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες, είμαστε ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές από όλον τον κόσμο που παρακολουθούμε με μεγάλη εγρήγορση και ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Γράφουμε το ανοιχτό αυτό γράμμα, πρώτα απ’ όλα, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στα σωματεία διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων και τους φοιτητές στην Ελλάδα, που έχουν εκφράσει την καθαρή και αποφασισμένη αντίθεσή τους στις λεγόμενες πανεπιστημιακές μεταρρυθμίσεις της παρούσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μαθαίνουμε ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, που παρά την ισχνή κρατική χρηματοδότηση έχουν αξιοσημείωτες διεθνείς επιτυχίες χάρη στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του διδακτικού και διοικητικού τους προσωπικού, συκοφαντούνται αμείλικτα ως «χώροι ανομίας» στα ΜΜΕ που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και ελέγχονται από αυτήν. (Για τον κρατικό έλεγχο και τη διαφθορά στα ελληνικά ΜΜΕ, σημειώνουν ότι οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα το 2022 έδωσαν στην Ελλάδα, το λίκνο και σύμβολο της δημοκρατίας, τη χαμηλή θέση 108 στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, την πιο χαμηλή μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχοντας πέσει 38 θέσεις εν σχέσει με πέρυσι).

Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, επιμένει στην προώθηση του σχεδίου της να δημιουργήσει μια ειδική κρατική αστυνομία που θα εδρεύει στα δημόσια πανεπιστήμια. Το μέτρο αυτό θα διαβρώσει περαιτέρω την πανεπιστημιακή αυτονομία και θα διαταράξει βαθιά την ακαδημαϊκή ζωή και τις σπουδές. Παρά τις φιλοκυβερνητικές παράτες στα ΜΜΕ, μάθαμε από τους Ελληνες συναδέλφους μας για την περίφημη επίθεση της κρατικής αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Μάιο, στην οποία ένας φοιτητής χτυπήθηκε από οβίδα κρότου-λάμψης που εκτοξεύθηκε απευθείας προς αυτόν. Από καθαρή τύχη και μόνο, ο φοιτητής δεν έπεσε νεκρός.

Μαθαίνουμε ότι, μέσα σε αυτή την τεταμένη και τοξική ατμόσφαιρα, η Υπουργός Παιδείας πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία που για πρώτη φορά καταργεί τη δημοκρατική αρχή της εκλογής της διοίκησης του Πανεπιστημίου από την πανεπιστημιακή κοινότητα και αναθέτει τον διορισμό της σε συμβούλια αμφίβολης νομιμοποίησης, εξαρτημένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το νέο νομοσχέδιο (αν γίνει νόμος) θα διαταράξει βαθιά την ακαδημαϊκή ζωή σε κάθε της πτυχή, επιβάλλοντας νέες ιεραρχικές δομές και ανασχεδιάζοντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ώστε να συμμορφωθεί αυτή με τις αρχές της αγοράς και τις λειτουργίες μιας επιχείρησης.

Μάθαμε επίσης ότι η Υπουργός Παιδείας έδωσε με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου μια ισχνή προθεσμία μόνο δύο εβδομάδων (!) για διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου και ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εισαγάγει το νέο αυτό νομοσχέδιο στη Βουλή και να το ψηφίσει με διαδικασίες-εξπρές τις ερχόμενες εβδομάδες – παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού το απέρριψε ομόφωνα.

Μάθαμε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου ενάντια στη θέληση της ακαδημαϊκής κοινότητας ως μια από τις μεγαλύτερες «ιδεολογικές μάχες» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πιστεύοντας ακράδαντα στην ανθρωπιστική αξία και τον προοδευτικό ρόλο της εκπαίδευσης στην κοινωνία και κατανοώντας τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της κρατικής καταπάτησης της ακαδημαϊκής αυτονομίας μέσα από την επιβολή ακραίων νεοφιλελεύθερων δογμάτων στην εκπαίδευση, καλούμε τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση:

α) να ματαιώσει τη μόνιμη εγκατάσταση ειδικής κρατικής αστυνομικής δύναμης στα ελληνικά πανεπιστήμια και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να επαναφέρει την ηρεμία στα Πανεπιστήμια και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα διαλόγου με τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, και

β) να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που μονομερώς επεξεργάστηκε, να σεβαστεί την άποψη των Ελλήνων πανεπιστημιακών δασκάλων και να ξεκινήσει μαζί τους έναν γνήσιο διάλογο για τα προβλήματα και το μέλλον της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Με μεγάλη ανησυχία

ΠΗΓΗ: efsyn.gr
Έχει διαβαστεί 777 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 420 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)