Τετάρτη, 06 Δεκ, 2023

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμφανίζει «δίκαιη» τη φοροεπιδρομή στους μικρούς κρύβοντας τη φοροασυλία των ομίλων!
  • Βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
  • 1 στα 5 παιδιά βιώνει τη φτώχεια στις πλούσιες χώρες
  • Όλες τις διεκδικήσεις και για τουρκική μειονότητα θέτει ο Ερντογάν πριν φτάσει στην Αθήνα
  • Νεκροί 16.248 Παλαιστίνιοι, 7.112 σκοτωμένα παιδιά .60 μέρες βομβαρδισμών στη Γάζα
  • Δεκαπέντε χρόνια από την από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμφανίζει «δίκαιη» τη φοροεπιδρομή στους μικρούς κρύβοντας τη φοροασυλία των ομίλων!1 Βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια2 1 στα 5 παιδιά βιώνει τη φτώχεια στις πλούσιες χώρες3 Όλες τις διεκδικήσεις και για τουρκική μειονότητα θέτει ο Ερντογάν πριν φτάσει στην Αθήνα4 Νεκροί 16.248 Παλαιστίνιοι, 7.112 σκοτωμένα παιδιά .60 μέρες βομβαρδισμών στη Γάζα5 Δεκαπέντε χρόνια από την από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μύθοι για την Ενέργεια

Καθώς ολοκληρώνεται μια ακόμα φάση «προσαρμογής» της Ενέργειας - εμπόρευμα στην «απελευθερωμένη» αγορά της παραγωγής και διανομής, ο λαός μπορεί να δει τώρα πιο καθαρά τα ψέματα που του έλεγαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα «οφέλη» που θα αποκόμιζε τάχα από τη στρατηγική της ΕΕ και σ' αυτόν τον τομέα.Τη στρ... Περισσότερα

Παρουσιάστηκε ο τάφος που εικάζεται πως ανήκει στον Ρωμύλο, μυθικό ιδρυτή της Ρώμης

από Η Άλλη Άποψη
Παρουσιάστηκε ο τάφος που εικάζεται πως ανήκει στον Ρωμύλο, μυθικό ιδρυτή της Ρώμης

Η ανακάλυψή του είχε θεωρηθεί «εκπληκτική» από τους αρχαιολόγους και σήμερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το εύρημα που θεωρείται ότι είναι ο τάφος ενός εκ των ιδρυτών της Ρώμης, του Ρωμύλου, που φέρνει την Αιώνια Πόλη στις απαρχές της ιστορίας της προ 3.000 ετών.

Η τοποθεσία ήταν βέβαια γνωστή στους ειδικούς, ιδίως στον Ιταλό Τζάκομο Μπόνι (1859-1925), ο οποίος από τον 19ο αιώνα είχε διατυπώσει την υπόθεση πως στη Ρωμαϊκή Αγορά (Φόρο Ρομάνο) και γύρω από το χώρο δημοσίων συναντήσεων του Κομίτιουμ στην αρχαιότητα, ενδέχεται να βρισκόταν το μνημείο ενός διαπρεπούς προσώπου ή ενός ήρωα, ο οποίος ενδέχετο να είναι κι ο ιδρυτής της πόλης.

Πρόσφατες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο του Κολοσσαίου, επιβεβαίωσαν την υπόθεση, φέρνοντας στο φως μία σαρκοφάγο από πορώδες πέτρωμα (τόφο), μήκους 1,40 μ, που συνδέεται με ένα κυκλικό στοιχείο-πιθανόν βωμό. Η ύπαρξη της σαρκοφάγου ήταν γνωστή στον Μπόνι και τα δύο μνημεία ανάγονται στον 60 αι. π.Χ., ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του πάρκου του Κολοσσαίου.

«Στις μελέτες του, ο Μπόνι δεν είχε προβεί σε μια ερμηνεία του τόπου αυτού, απλώς τον είχε περιγράψει, τονίζοντας πως είχε δει μία κιβωτό ή μία λεκάνη (που αντιστοιχούσε στην σαρκοφάγο) κι έναν πέτρινο κύλινδρο», τόνισε σήμερα η διευθύντρια του πάρκου Αλφονσίνα Ρούσο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους το σκάμμα.

«Η πληροφορία τούτη κατόπιν λησμονήθηκε για περίπου έναν αιώνα, όπως κι η ακριβής τοποθεσία του σημείου και για εμάς αποτέλεσε τεράστια ανακάλυψη να ξαναβρούμε εκείνο που είχε περιγράψει ο Μπόνι», πρόσθεσε η ίδια.

Βέβαια, οι υπεύθυνοι του πάρκου επεσήμαναν πως είναι ακόμη αδύνατον «να δηλώσουμε μετά πάσης επιστημονικής βεβαιότητος» ότι πρόκειται για τον τάφο του Ρωμύλου.

«Είναι απλώς μία εικασία επί τη βάσει των αρχαίων πηγών, οι οποίες στο σύνολό τους για τη ζώνη αυτή της Αγοράς επικαλούνται την ύπαρξη του τάφου του Ρωμύλου», εξήγησε η αρχαιολόγος Πατρίτσια Φορτίνι.

«Βεβαίως και πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, η μορφή της κιβωτού μας υποδεικνύει ένα μνημείο, έναν τόπο συλλογικής μνήμης, αλλά το τι πραγματικά ήταν δεν μπορούμε να το πούμε», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με το θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε στις 21 Απρίλη του 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο, έπειτα από τη δολοφονία του αδελφού του Ρώμου, ο οποίος είχε διασχίσει τα όρια που είχαν χαραχθεί για την περίμετρο της οικοδόμησης της νέας πόλης και μετά τη διαφωνία τους για το που έπρεπε να κτισθεί - ο Ρωμύλος προτιμούσε τον λόφο του Παλατίνου, πάνω από το σπήλαιο «Λύκαιον» όπου τους μεγάλωσε η λύκαινα, ενώ ο Ρώμος τον λόφο του Αβεντινού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Έχει διαβαστεί 304 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 249 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)