Παρασκευή, 28 Ιαν, 2022

 • Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά ιατρού στο νοσοκομείο Βέροιας
 • Ηλίας Τσέχος ''Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης  Η Δίγλωσσος''
 • Δεν αλλάζει
 • Στις 6 το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης μομφής
 • Με προβλήματα η έκδοση της έντυπης «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» (Νο 675)
 • Τάσος Μπαρτζώκας: Να επανενταχθούν οι μειονεκτικές περιοχές στην Ημαθία. Διόρθωση της αδικίας τώρα!
 Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά ιατρού στο νοσοκομείο Βέροιας1 Ηλίας Τσέχος ''Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης  Η Δίγλωσσος'' 2 Δεν αλλάζει3 Στις 6 το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης μομφής4 Με προβλήματα η έκδοση της έντυπης «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» (Νο 675)5 Τάσος Μπαρτζώκας: Να επανενταχθούν οι μειονεκτικές περιοχές στην Ημαθία. Διόρθωση της αδικίας τώρα!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μάχη... επιβίωσης

Μάχη... επιβίωσης

Με τον λαό να στενάζει από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και σε άλλα βασικά αγαθά, γίνεται πια καθαρό ότι καμιά ανακούφιση δεν μπορεί να υπάρξει με ψωροεπιδόματα και αυξήσεις - κοροϊδία στον κατώτερο μισθό, όπως αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση και εξανεμίζονται την επόμενη κιόλας μέρα.Δίπλα στον εφιάλτη των λογαριασμώ... Περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ : ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ :  ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξέδωσε  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία αποφασίζει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης  μόλις σε 184 από τους 325 δήμους της χώρας για τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Τα πράγματα είναι απλά και προβλέψιμα:

Η κυβέρνηση έχοντας κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ επιδιώκει να ασκήσει τσάμπα πολιτική δήθεν γενίκευσης της προσχολικής εκπαίδευσης.

Οι δήμοι που περιλαμβάνονται στον πίνακα των 184 επιλέχτηκαν με λογιστικά - αριθμητικά κριτήρια, που δεν σχετίζονται με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της χώρας, στους οποίους δεν υπάρχει καθόλου ή είναι ελάχιστο το κόστος εφαρμογής σε υποδομές και προσωπικό και μπορεί άμεσα να "γενικευθεί" η προσχολική αγωγή.

Και είναι τραγελαφικό το δεδομένο ότι ήδη στους δήμους αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία των προνηπίων φοιτά στο νηπιαγωγείο, όπως θα αποδειχτεί τον επόμενο μήνα από τις εγγραφές των παιδιών, όπου θα διαπιστωθεί ελάχιστη αύξηση του αριθμού στις εγγραφές τους.

Φυσικά στον κατάλογο δε συμπεριλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτευουσών των περιφερειακών ενοτήτων, όπως και οι δήμοι της Αττικής. Σε κανέναν από τους μεγάλους Δήμους της χώρας (με ελάχιστες εξαιρέσεις που ερμηνεύονται για πολιτικούς λόγους, π.χ Ιωάννινα, περιφέρεια της Υφυπουργού Παιδείας κ.α) δεν εφαρμόζεται, σε περιοχές όπου θα είχε αξία η υποχρεωτική προσχολική αγωγή, γιατί εκεί θα συνδυαζόταν με την ίδρυση τμημάτων και Νηπιαγωγείων και την πρόσληψη νηπιαγωγών.

Εκεί η πολιτική της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης παραπέμφθηκε στο μέλλον!

Οι περιοχές που θα υλοποιηθεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι κατά βάση αυτές που η ίδια η ζωή έχει «λύσει» το πρόβλημα, δηλαδή υπάρχει σταδιακά μειούμενος αριθμός μαθητών. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιοχές η Δίχρονη δεν θα υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, αλλά δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε Νηπιαγωγείο και Παιδικό Σταθμό. Στην ουσία θα λειτουργεί ένα διπλό δίκτυο Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο οποίο το βάρος της επιλογής δομής θα πέφτει στους ίδιους τους γονείς.

Όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε τον τελευταίο καιρό με τις τριμερείς επιτροπές ήταν απόλυτα υποκριτικό και παραπλανητικό.  Επιχειρήθηκε με αυτόν τον τρόπο να μεταβιβαστεί η ευθύνη της (προαποφασισμένης) μη εφαρμογής στα μεγάλα αστικά κέντρα στους δημάρχους, στους Διευθυντές Εκπαίδευσης και στους Προέδρους των Συλλόγων των εκπαιδευτικών.

Χαιρετίζουμε τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που στις τριμελείς επιτροπές έκφρασης γνώμης για τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου στους Δήμους, τοποθετήθηκαν με γνώμονα την άμεση εφαρμογή του νόμου και δεν συνέβαλαν σε στοχεύσεις άλλων που ήθελαν την ακύρωση του νόμου στην πράξη.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται  ότι επιλέχθηκαν οι δήμοι όπου υπήρξε ομόφωνη γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών. Επίσης ξεδιάντροπα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο μάς δηλώνει  «προκρίθηκε  η έναρξη υλοποίησής της δίχρονης  να γίνει με απόλυτη συναίνεση των εμπλεκόμενων Δήμων και χωρίς πιθανότητα  να τεθεί σε κίνδυνο  η εφαρμογή της »(!) Ωστόσο στο νόμο δεν αναφέρεται   κριτήριο ομοφωνίας  ενώ παράλληλα  υπήρξαν εκατοντάδες θετικές γνωμοδοτήσεις  πλειοψηφικές ή και ομόφωνες  σε δήμους που δεν συμπεριλήφθηκαν.  Ούτε οι γνωμοδοτήσεις άλλωστε των τριμερών επιτροπών ούτε οι εισηγήσεις των περιφερειακών είναι δεσμευτικές. Την απόφαση  την παίρνει η κυβέρνηση που εκδίδει τις  υπουργικές αποφάσεις. Το υπουργείο ουσιαστικά επιδιώκει να ενισχύσει την αντιδραστική αντίληψη ότι «οι δήμαρχοι θα αποφασίζουν για το δημόσιο σχολείο». Σήμερα θέλουν να διαμορφώσουν μια τέτοια «κουλτούρα» έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον να επιχειρήσουν στα πλαίσια της «αποκέντρωσης» το πέρασμα των αρμοδιοτήτων  συνολικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στους δήμους

Το υπουργείο Παιδείας έχει την απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη   για την άμεση καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης  αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

     Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας (εάν υπάρχει περίπτωση να πίστευε πράγματι αυτά που, έστω και ατελώς, θεσμοθέτησε) να αποσύρει την Κ.Υ.Α. της 24/4/2018 και με την έκδοση νέας να προχωρήσει στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια από το επόμενο σχολικό έτος.

      Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση όλων των γονέων για τη δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους (εγγραφές 1-20 Μαΐου), ώστε όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

      Πρέπει παράλληλα η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την  άμεση ενοικίαση των αναγκαίων κτιρίων ώστε να είναι δυνατή η εγγραφή όλων των νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο και να μεριμνήσει για την ανέγερση των απαραίτητων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων.

       Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας την άμεση πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών καθώς και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Με όλους εσάς που αγωνιάτε  να αλλάξουμε τα πράγματα και να ορθώσουμε το ανάστημά μας.

 

Έχει διαβαστεί 262 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 3 ως 9 °C
Άνεμος Α 0-2 μποφόρ

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία -2 ως 8 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 381 επισκέπτες και 0 μέλη.