Χρηματοδότηση «πολεμικής οικονομίας», ένταση της φοροληστείας, «πάγωμα» δαπανών: Αυτό είναι το τρίπτυχο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που φέρνει η κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.Και καθένα από τα παραπάνω, προερχόμενα από τα «μνημόνια των μνημονίων», που ενώνουν όλα τα κόμματα του κεφαλα... Περισσότερα
Συνεργασίες με πολλαπλές προεκτάσεις...
από Η Άλλη Άποψη
Σύνοδος για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 30 Πανεπιστημίων των ΗΠΑ
Βήμα με πολλαπλές διαστάσεις αποτελεί η πολυδιαφημισμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συνεργασία με 30 αμερικανικά πανεπιστήμια, που έρχεται σε συνέχεια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα ελληνικά ΑΕΙ που ψηφίστηκαν στον νόμο - πλαίσιο.
Παρουσία του πρωθυπουργού, της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, έγινε χτες η εναρκτήρια Εκδήλωση του «Pharos Summit 2022», της «Συνόδου για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης», στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ελληνικών πανεπιστημίων, 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο κρατών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ, την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το Ιδρυμα Fulbright.
Για «σημαντικό ταξίδι που θα οδηγήσει σε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι θα ωφελήσουν αμφότερες τις ακαδημαϊκές κοινότητες» έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως. «Φροντίσαμε διά νόμου τα πανεπιστήμια να έχουν πραγματικά την ελευθερία που πάντα αποζητούσαν, ώστε να οικοδομήσουν ακριβώς τις συνεργασίες που συζητάτε αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση να απευθύνεται κυρίως προς ένα κοινό εκτός πανεπιστημίων, για να προβάλει ότι συντελείται μία κίνηση αναβάθμισης.
Οι συγκεκριμένες συνεργασίες ωστόσο γίνεται φανερό πως δεν αποτελούν κομμάτι της καθιερωμένης και επιβεβλημένης επικοινωνίας στο πλαίσιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που προσφέρει στην ανάπτυξη τελικά της επιστήμης, των ιδρυμάτων, των σπουδών.Το βλέμμα εδώ είναι στραμμένο στο πώς τα ελληνικά ΑΕΙ θα υιοθετήσουν τις πρακτικές και το πνεύμα της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα, της διάρθρωσης των σπουδών σε αντιδραστική κατεύθυνση. Παράλληλα, οι συνεργασίες έρχονται με ανοιχτό τον δρόμο για δημιουργία προγραμμάτων από τα ΑΕΙ με περιεχόμενο και μορφή που θα απευθύνεται σε μία ευρύτερη αγορά φοιτητών προς αναζήτηση εσόδων. Το δε περιεχόμενο των συνεργασιών το περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ελλάδα σαν μια χώρα «που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα», αναδεικνύοντας πως και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη στρατηγική της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, σε όλα τα επίπεδα.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω γίνονται σε μία περίοδο που η χρόνια υποχρηματοδότηση και ο προσανατολισμός μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων και των νέων που σπουδάζουν έχει δημιουργήσει συνθήκες υποβάθμισης των σπουδών, οι φοιτητές και φοιτήτριες χρειάζονται στήριξη περισσότερο από ποτέ, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια. Μπροστά σε αυτά, η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά ποιες είναι οι προτεραιότητές της και ποια η στάση απέναντι από τις πραγματικές ανάγκες.