Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

  • ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΤΟ ΕΚΑΒ
  • Σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα στο ... μαντηλάκι της PISA
  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο
  • Ψήφισαν σχεδόν το 50% του νομοσχεδίου της ΝΔ που παραδίδει στα «κοράκια» τα χρεωμένα νοικοκυριά...
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ: Διοργανώνει συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα
  • Ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΤΟ ΕΚΑΒ 1 Σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα στο ... μαντηλάκι της PISA2 Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο3 Ψήφισαν σχεδόν το 50% του νομοσχεδίου της ΝΔ που παραδίδει στα «κοράκια» τα χρεωμένα νοικοκυριά...4 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ: Διοργανώνει συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα5 Ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γάζα, 60 μέρες μετά

Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα

Άννα Βασιάδη, ποιήτρια: «Η ποίηση ήταν πάντα στοχασμός, συλλογισμός, απόσταγμα σκέψης»

από Η Άλλη Άποψη
Άννα Βασιάδη, ποιήτρια: «Η ποίηση ήταν πάντα στοχασμός, συλλογισμός, απόσταγμα σκέψης»

Με αφορμή τη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Άννας Βασιάδη στη Βέροια (11/7 στην ΕΛΙΑ) με τίτλο «Τριάντα τρία αντι-κείμενα» (Εκδόσεις «Συρτάρι») η συγγραφέας παραχώρησε την Τρίτη 28/6 τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» στον Αλέκο ΧατζηκώσταΑναφερόμενη στην τίτλο αλλά και το περιεχόμενο του βιβλίου τόνισε: «Το τριάντα τρία είναι ο αριθμός των κειμένων. Έχει ακόμη σχέση με τα μαθηματικά που το εξηγώ γιατί είναι 11Χ3. Μου άρεσε ακόμη το περιεχόμενο της λέξης  «αντί-κείμενα» που έχει διφορούμενο νόημα. Η λέξη αντικείμενο από μόνη της σημαίνει π.χ μία καρέκλα, ένα τραπέζι. Όμως αν την κόψεις τότε η λέξη «αντι-κείμενο» δείχνει την αντιφατική σχέση που μπορεί να έχει ένα κείμενο π.χ για το τι είναι σήμερα ένα ποίημα. Η έννοια τους ποιήματος έχει καθηλωθεί, «αραχνιάσει» στη συνείδηση των ανθρώπων. Το φαντάζοντας ως εκείνο που έχει ρίμα, στροφή, ομοιοκαταληξία, τον δεκαπεντασύλλαβο. Ενώ όλα προχωρούν, όλα τρέχουν ο κόσμος το έχει στο μυαλό του π.χ στη ραχούλα κλπ. Δεν είναι όμως έτσι. Τα ποιήματα αλλάζουν, οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν, οι ανάγκες για έκφραση αλλάζουν. Με τη συλλογή αυτή που έχω αντιφατικά κείμενα και λίγο πιο πεζόμορφα και λίγο πιο κουβεντιαστά, να δείξω και αυτή την πτυχή, ότι τα κείμενα αλλάζουν.»

Απαντώντας στη ερώτηση για τη σημασία της ποίησης σε καιρούς δύσκολους όπως τώρα με φτώχεια, πόλεμο και πανδημία υπογράμμισε: «  Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει τη μέγιστη. Ο κόσμος και στο παρελθόν έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολα π.χ Μεσαίωνα, Τουρκοκρατία κλπ. Θεωρεί ότι ο πλανήτης έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες εποχές. Όλα όσα μου είπατε έναν παρανομαστή έχουν το φόβο. Ο σύγχρονος άνθρωπος φοβάται, είναι ανασφαλής. Η ποίηση θα έπρεπε να είναι ένα αντίδοτο σε όλα αυτά. Οι ποιητές πάντα ήταν αυτοί που μπορούσαν να σκεφτούν πιο βαθειά και να δώσουν απαντήσεις ή να θέσουν νέα ερωτήματα. Η ποίηση ήταν πάντα στοχασμός, συλλογισμός, απόσταγμα σκέψης. Όλοι οι μεγάλοι ποιητές καταπιάστηκαν με πολύ σημαντικά υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου. Αν ο άνθρωπος που έχει μέσα του φόβο, δεν μπορεί να βρει παρηγοριά στην ποίηση, τότε πού αλλού;»

Απαντώντας για το αγαπημένο της ποιητής τόνισε ότι «αυτό μπορεί ν’ απαντηθεί κατά περιόδους, ξεχωρίζοντας τον Καβάφη ως αγαπημένο που ήταν μπροστά από την εποχή του, ήταν αληθινός, δεν τον ένοιαζε τι έλεγαν οι άλλοι» ενώ αναφέρθηκε και σε αγαπημένους της  μεγάλους αμερικάνους ποιητές για να καταλήξει: «Την αγαπώ την ποίηση, είμαι πρώτα απ’ όλα αναγνώστρια. Όμως οι εκδότες δεν την αγαπούν γιατί πολύ γιατί δεν τους αποφέρει χρήματα».

Και κατέληξε καταθέτοντας ορισμένες γενικότερες σκέψεις της: «Θεωρώ ότι η ποίηση δυστυχώς ή ευτυχώς χρειάζεται μία φροντίδα. Πρέπει να φτάσει στο επίπεδο που ήταν παλιότερα στο μυαλό των ανθρώπων. Νομίζω ότι η ποίηση είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Χρειάζεται να ανανεωθεί στο μυαλό των ανθρώπων. Λόγω της εκπαιδευτικής μου εμπειρίας, αν τα νέα παιδιά τα διαβάσεις ένα παλιό ποίημα μπορεί να συγκινηθούν. Αν τους διαβάσεις κάτι πιο «φρέσκο» αναρωτιούνται αν αυτό είναι ποίημα. Η δική μου η προσπάθεια είναι να δούμε την ποίηση ξανά με ένα νέο μάτι, να δούμε τι καινούριο μπορεί να προσφέρει ένα κείμενο συμπυκνωμένο που αφορά τα υπαρξιακά ζητήματα του κόσμου. Ένα ποίημα θα μιλήσει από τα «απλά» μέχρι τα «βαριά» ζητήματα που απασχολούν ένα ανθρώπινο μυαλό.»     

 (Η Άννα Βασιάδη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και έχει μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή και είναι εκπαιδευτικός. Είναι ανιψιά του γνωστού ιατρού Τάσου Βασιάδου)

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: 

Έχει διαβαστεί 745 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 232 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)