Πέμπτη, 01 Ιούν, 2023

  • Τι απάντησε ο Ν. Βούτσης στην «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» για το ζήτημα της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ν.Δ
  • Συνέντευξη Ν. Βούτση στη Βέροια: Βασικός στόχος η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων
  • Στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις 7 και 8 Ιουνίου
  • 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας
  • Κάλεσμα της Ν.Ε Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
  • Παρουσίαση βιβλίου "Μινώταυρος" του Δημήτρη Στεφανάκη στη Βέροια
Τι απάντησε ο Ν. Βούτσης στην «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» για το ζήτημα της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ν.Δ1 Συνέντευξη Ν. Βούτση στη Βέροια: Βασικός στόχος η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων2 Στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις 7 και 8 Ιουνίου3 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας4 Κάλεσμα της Ν.Ε Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ5 Παρουσίαση βιβλίου "Μινώταυρος" του Δημήτρη Στεφανάκη στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Θαύμα;

Θαύμα;

Τα 18,5 με 19 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδα του Τουρισμού το 2023, ανέφερε ο Β. Κικίλιας στηριζόμενος σε εκτιμήσεις «ειδικών». Σίγουρα αυτοί που χαίρονται είναι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί και τουριστικοί όμιλοι, που ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη... Περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ : Ένα βιβλίο σχετικά εύκολα κατανοήσιμο και χρήσιμο για το ευρύ κοινό

από Η Άλλη Άποψη
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ : Ένα βιβλίο σχετικά εύκολα κατανοήσιμο και χρήσιμο για το ευρύ κοινό

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Βέρα Κλώντζα – Γιάκλοβα –  Μανώλης Κλώντζα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα δεν θα βγει από τη γη

Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2020
Συγγραφείς:  Βέρα Κλώντζα – Γιάκλοβα –  Μανώλης Κλώντζα
Αριθμός σελίδων: 200
Διαστάσεις: 21×14
Εκτύπωση: Εξώφυλλο Έγχρωμο – Σώμα βιβλίου ασπρόμαυρό (24 σελ. έγχρωμες)
ISBN: 978-618-84717-5-7
Τιμή 16,96 ευρώ (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)

Διάθεση – Διανομή:
Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ – 210.2717521

Επίσης:

Αθήνα: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ – Ε.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαριλάου Τρικούπη 11 Α (Χονδρική – Λιανική)
Καλκαβούρα Μάρθα, ΔΕΡΒΕΝΙΩΝ 58 – Εξάρχεια, 2103006395, 6976813533
Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητες Πολιτείες – Αλ. Σβώλου 28 – 2310 273207
Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Παραγγελίες είτε
με email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr
τηλεφωνικά ???? 6979795057

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι αρχαιολόγοι Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα – Μανώλης Κλώντζας, με τη συστηματική μελέτη και την επιστημονική εμπειρία χρόνων, μας έδωσαν ένα βιβλίο για την Αρχαιολογία, την επιστήμη, τον κόσμο και τη φύση ευρύτερα. Ένα βιβλίο σχετικά εύκολα κατανοήσιμο και χρήσιμο και για τη μη επιστημονική κοινότητα.

«Οι δραστηριότητές μας, τόσο στα πλαίσια της αρχαιολογικής έρευνας και σκέψης όσο και στο κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με το πώς βιώνουμε και οι ίδιοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην επιστήμη, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, αποτέλεσαν παράγοντες που μας οδήγησαν εδώ και καιρό στην απόφαση ότι επιβάλλεται να μοιραστούμε μαζί σας την αντίληψη και τις διαπιστώσεις μας για τη σύγχρονη αρχαιολογία, την επιστήμη, τον κόσμο και τη φύση ευρύτερα» (Από τον πρόλογο)

Πολλοί πιστεύουν πως η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη αποκλειστικά για το παρελθόν. “Τι μας νοιάζει πως πέθανε κάποιος πριν από 5 χιλιάδες χρόνια ή με τι τρόπο έφτιαξε ένα κτίσμα; Τα μνημεία που έχουμε είναι αρκετά. Μας φτάνουν αυτά που έχουμε!” Μπορεί να πει κάποιος, ειδικά σήμερα, εν μέσω κρίσης.

Και όμως. Οι αρχαιολόγοι δεν μένουν στην έρευνα ανθρώπινων τεχνουργημάτων. Μελετούν πανδημίες, πολέμους, μεταναστεύσεις, αλλαγές κλίματος ή κρίσεις, πως αντιδρά ο άνθρωπος και η κοινωνία του στα όποια προβλήματα σε βάθος χιλιάδων ή και περισσότερων ετών. Ό,τι βιώνουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία σήμερα, στον ένα ή στον άλλο βαθμό και μέσω διαφόρων αναλογιών, το συναντάμε στο πέρασμα της ιστορίας επανειλημμένες φορές.

Ο άνθρωπος στα πλαίσια της φύσης, της οποίας είναι αδιάσπαστο μέρος, μέσα από τον διαρκή αγώνα του για επιβίωση και για καλυτέρευση της ζωής του αντιδρά ανάλογα στις διάφορες ανάλογες προκλήσεις. Βλέπουμε ανάγλυφα τις κοινές αιτίες ανάλογων προβλημάτων, όπως και τις παρόμοιες αντιδράσεις των ανθρώπινων κοινωνιών διαχρονικά. Αυτή η διαχρονική γνώση μπορεί και είναι αναγκαίο να μεταφερθεί στο σήμερα.

Σημείωμα συγγραφέων

Όταν οι Κινέζοι θέλουν να δώσουν μια κατάρα, λένε: «Σου εύχομαι να ζεις σε ενδιαφέρον καιρούς». Οι ενδιαφέροντες καιροί είναι φυσικά εκείνοι που  αλλάζουν τα δεδομένα. Οι  παλιές συνήθειες και λύσεις δεν λειτουργούν ενώ το ιστορικά νέο δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωθεί. Τους συνοδεύει η ανησυχία, η αστάθεια, το παράλογο, η βία, πόλεμοι, φτώχια, κρίση κτλ. Σε κάθε περίπτωση εμείς σήμερα ζούμε «ενδιαφέρον καιρούς».

Όταν γράφαμε το βιβλίο στην Ουάσιγκτον, αυτή την πραγματικότητα όπως  την είχαμε είδη συνειδητοποιήσει. Σε κάποιο σημείο του κειμένου αναφέρουμε ότι οι αλλαγές μπορούν να φαίνονται μακρινές αλλά ότι μερικές φορές «όσα φέρνει η ώρα δεν φέρνει ο χρόνος». Η κοινωνία μας μπορεί να είναι σε κρίση και η δυναμική της αδράνειας τεράστια.  Μπορούμε να νοιώθουμε ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τίποτα όμως ιστορικά  ξαφνικά και από κάτι που ελάχιστοι περιμένουν απελευθερώνεται η ορμή των ιστορικά αναγκαίων αλλαγών.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία σε μας είναι, αν ως κοινωνία  θα καταφέρουμε να πάρουμε μάθημα από την γνώση που η αρχαιολογία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μας σήμερα έχει όλες τις γνωσιακές και τεχνολογικές δυνατότητες για να καταφέρει κάτι τέτοιο! Η αρχαιολογία σήμερα μας προσφέρει αναλογίες και συμπυκνωμένη γνώση για διάφορα προβλήματα και καταστάσεις. Καταστάσεις τις οποίες χαρακτηρίζουν οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλαγές κλίματος, προσφυγιά, πολέμοι, επιδημίες. Ταυτόχρονα μπορούμε εντελώς ανάγλυφα να δούμε πως αντέδρασαν οι άνθρωποι  σε μια ή άλλη περίοδο, σε μια ή άλλη περιοχή. Με τι κριτήρια; Πότε πήραν μέτρα που τους πήγαν μπροστά και πότε κατάφεραν να χειροτερέψουν την κατάσταση ακόμα πιο έντονα. Συνεπάγεται ότι όποιος νοιάζεται για το μέλλον, ασχολείται με το παρελθόν.

Στο βιβλίο μας προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι η αρχαιολογία είναι μια στρατηγική, συνθετική επιστήμη που μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων για να συμβάλει καθοριστικά ώστε ο κόσμος μας να μετεξελιχθεί σε δικαιότερο και φιλικότερο μέρος για την ζωή των ανθρώπων και για την συνύπαρξη τους με το φυσικό περιβάλλον.


Έχει διαβαστεί 707 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος Ν 2 μποφόρ

Παρασκευή, 02 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 ως 26 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 03 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 17 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 322 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)