Την υποκριτική στάση των Ελλήνων εφοπλιστών -(ορισμένοι και με ΜΜΕ) μέσω των οποίων καταγγέλλουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική στάση σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- αναδεικνύει, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών στοιχείων, η νέα έρευνα των Reporters United αναφορικά με τις θαλάσσιες μεταφορές ορυκτών καυσίμων από ρωσικά ... Περισσότερα
Βιβλιοπαρουσίαση: «Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική ιστορία, 1858-2008»
από Η Άλλη Άποψη
Οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ παρουσίασαν το βιβλίο του καθηγητή, του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χάρη Αθανασιάδη με τίτλο: «Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική ιστορία, 1858-2008», την Τετάρτη 24 Μαΐου στο Κυλικείο του Χώρου Τεχνών Βέροιας.
Για το βιβλίο μίλησε η Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης - Συγγραφέας Αντωνία Χαρίση, η Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης Αναστασία Ταναμπάση και ο Συγγραφέας Χάρης Αθανασιάδης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας Εμμανουήλ Ξυνάδας.
Στην πρώτη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο ανανεωμένο Κυλικείο, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το μάθημα της ιστορίας που διδάσκετε στα σχολεία, τον τρόπο που δουλεύει ο ιστορικός ή που συντάσσονται τα ιστορικά εγχειρίδια.
Κάποια από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν, μέσα από τις εισηγήσεις, είναι: τι είναι ιστορία ή τι θεωρούμε ότι είναι ιστορία, ποιοι γράφουν την ιστορία ή ποιοι έχουν το δικαίωμα να γράφουν την ιστορία, ποιες οι χρήσεις της ιστορίας, πως διαμορφώνεται η ιστορική συνείδηση μέσα στην κοινωνία ή ποια τα μέσα διαμόρφωσης. Ιστορικός, ποια η δουλειά του και πως πρέπει να δουλεύει ώστε να φέρει επάξια τον τίτλο του. Τι είδους ιστορικό μάθημα επιθυμούμε; Επιθυμούμε ένα μάθημα που να περιορίζεται στην αναπαραγωγή ιστορικών γεγονότων ή ένα μάθημα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του μαθητή μέσα από τη βαθύτερη μελέτη των ιστορικών γεγονότων κ.α. (ΠΗΓΗ: Pliroforiodtis.gr)