Το νομοσχέδιο για τον «νέο ΟΣΕ» και η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ) και Καραμανλή (ΝΔ) ανοίγουν έναν νέο κύκλο στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών και επιβεβαιώνουν βασικά ζητήματα που έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.Το κυριότερο: Τα στοιχεία για τους δυο υπουργούς - ορισμένα... Περισσότερα
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:«Μικρό λιθαράκι στην Ποντιακή παράδοση»
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Μία μικρή αλλά σημαντική σπουδή στην ποντιακή λογοτεχνική παράδοση μας παρέδωσε ο γιατρός Κώστας Χ. Καμπουρίδης με το πόνημά του «Μικρό λιθαράκι στην Ποντιακή παράδοση» που εκδόθηκε πρόσφατα.
Η ερευνητική του οξυδέρκεια συνέλεξε και κατέγραψε τραγούδια και δίστιχα που καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής των ανθρώπων μέσα στην πολύπαθη ιστορική διαδρομή του ποντιακού ελληνισμού.
Ο πατριωτισμός, η ξενιτιά, ο ξεριζωμός, ο έρωτας, ο ρόλος της μάνας ο πόθος της ειρήνης, η ανθρώπινη μοίρα αναδεικνύονται μέσα από τους στίχους που συμπυκνώνουν τη θυμοσοφία των ποντίων. Και όλο το υλικό μάλιστα παρουσιάζεται οργανωμένο και ταξινομημένο σε 3 μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει την ωδή στον άγνωστο στρατιώτη καθώς και παραδοσιακά ποντιακά δίστιχα. Το 2ο περιέχει επωδούς και το 3ο παραθέτει το απαραίτητο λεξιλόγιο για την ασφαλή ανάγνωση του περιεχομένου των δύο προηγούμενων.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που διακρίνεται για την γνήσια αγάπη και τον σεβασμό στην ποντιακή παράδοση, αλλά και την λαογραφική επιστημονική της προσέγγιση.