Πέμπτη, 30 Ιούν, 2022

  • Έφυγε από τη ζωή ο Ηλίας Νικολακόπουλος (Η σχέση του με τη Βέροια)
  • «Ανησυχία» και «διαμαρτυρία» του Πεκίνου για τη Νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤO
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/6
  • Οικονομική ενίσχυση για τις πρώιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, διεκδικεί ο Τάσος Μπαρτζώκας!
  • Καινοτομεί η Π.Ε. Ημαθίας τοποθετώντας απινιδωτές στα κτίρια των υπηρεσιών της
  • ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ
Έφυγε από τη ζωή ο Ηλίας Νικολακόπουλος (Η σχέση του με τη Βέροια)1 «Ανησυχία» και «διαμαρτυρία» του Πεκίνου για τη Νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤO2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/63 Οικονομική ενίσχυση για τις πρώιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, διεκδικεί ο Τάσος Μπαρτζώκας!4 Καινοτομεί η Π.Ε. Ημαθίας τοποθετώντας απινιδωτές στα κτίρια των υπηρεσιών της5 ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Απάντηση στον εφησυχασμό

Με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας να γίνονται όλο και πιο εφιαλτικές και τα καθημερινά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, από τη μία καταρρέει κάθε ισχυρισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει τη «λήξη» της πανδημίας πριν από δυο μήνες και από την άλλη επιβεβαιώνονται οι προειδοποιή... Περισσότερα

Δημήτρης Πίσκος, πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας: «Η δημιουργία ενός ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΑΝΙΚΟΥ / ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι ένα όνειρο για μας που πρέπει να πραγματοποιήσουμε»

από Η Άλλη Άποψη
Δημήτρης Πίσκος, πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας: «Η δημιουργία ενός ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΑΝΙΚΟΥ / ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι ένα όνειρο για μας που πρέπει να πραγματοποιήσουμε»
Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Τρίτη 24/5 ο Δημήτρης Πίσκος, πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Αναφερόμενος στα σχετικά με τη δημιουργία ενός ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΑΝΙΚΟΥ / ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στη Βέροια τόνισε: «Είναι ένα όνειρο για μας που πρέπει να πραγματοποιήσουμε. Ήταν στα σκαριά χρόνια τώρα και ήλθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε. υπογράφηκε Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ του κ. Δημητρίου Πίσκου, προέδρου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, και των αρχιτεκτονικών γραφείων α) της κ. Αναστασίας Μιχ. Πάπαρη, Δρος Αρχιτέκτονος – Πολεοδόμου και β) του κ. Δημητρίου Αδ. Καπρίνη, Αρχιτέκτονος Μηχανικού, με σκοπό τη δημιουργία ενός ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΑΝΙΚΟΥ / ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο υπό αποκατάσταση – επανάχρηση διατηρητέο κτήριο επί της οδού Δήμητρας στη Βέροια, δίπλα στο Σπίτι  του Συλλόγου. Το νέο ιδιόκτητο κτήριο είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο βαθμού Β’ το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα ιδιοκτησία των αδελφών Νικολάου και Κωνσταντίνου Τζήμα καθώς και των κληρονόμων Γεώργιου Τζήμα. Η αγορά έγινε με τη αξιοποίηση της δωρεάς της κας. Μπέλλα-Σακά Μαρίας μετά τη σύμφωνη γνώμη  της δωρήτριας φυσικά καθώς και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης από το εκάστοτε Δ.Σ του Συλλόγου. Θέλω να ευχαριστήσω τη δωρήτρια και το Μουσείο θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της κόρης της Αγαθής».

Αναφερόμενος στην βοήθεια των Πάπαρη και Καπρίνη σημείωσε: «Η κ. Αναστασία Πάπαρη αναλαμβάνει ως μελετήτρια και συντονίστρια του έργου την κατάρτιση του κτηριολογικού προγράμματος, την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής, μουσειολογικής και μουσειογραφικήςμελέτης, το συντονισμό των υπολοίπων μελετών (στατικά, μηχανολογικά κ. ά.), την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων, καθώς επίσης και τις διαδικασίες μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

 Ο κ. Δημ. Καπρίνης συνεργάζεται στενά με την κ. Πάπαρη στη διαδικασία κατάρτισης του κτηριολογικού προγράμματος, συνεισφέρει στην εκπόνηση των αρχιτεκτονικών κλπ. μελετών, στην εξεύρεση  χρηματοδοτήσεων και πόρων υλοποίησης του έργου. Κύριο αντικείμενό του είναι η υλοποίηση του έργου, που αποτελείται α) από την αποκατάσταση – επανάχρηση του διατηρητέου κτηρίου, β) τον ειδικό μουσειολογικό εξοπλισμό, γ) την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι δύο αρχιτέκτονες αναλαμβάνουν και την επίβλεψη του έργου.»

Για τις στοχεύσεις του Μουσείου υπογράμμισε: «Το νέο μουσείο φιλοδοξεί να καταστεί μοναδικός προορισμός του Αρμάνικου/Βλαχικού  Πολιτισμού στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων, να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες μορφές των σύγχρονων τεχνολογιών, δημιουργώντας μια κυψέλη ενημέρωσης, έρευνας, γνώσης και διάδοσής του, αλλά και ένα σημείο αναφοράς για την μελέτη της ιστορίας της πόλης Βέροιας και των ανθρώπων της.Ν’ αυξήσει τον τουρισμό της πόλης μας καθώς και την οικονομία της. Και θα είναι πόλος έλξης για πολλούς βλάχους  της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ήδη είμαστε στην αναζήτηση κάποιου προγράμματος που θα πρέπει να το εντάξουμε, είμαστε σε καλό δρόμο. Για όλα αυτά θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου το επόμενο διάστημα.»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου τόνισε: «Η πανδημία μηδένισε όλες τις δράσεις του Συλλόγου αλά και γενικότερα των Συλλόγων στην Ελλάδα. Θέλουμε να κάνουμε μία δυναμική επανεκκίνηση από τον Σεπτέμβριο με μία μεγάλη εκδήλωση που θα ανακοινωθεί. Μαζί και η έναρξη των δραστηριοτήτων του Συλλόγου. Το καλοκαίρι  θα ξεκινήσουμε με το παραδοσιακό γλέντι ανήμερα της Παναγίας στο Σέλι , μία και 2 χρόνια δεν έγινε λόγω πανδημίας, μας έκοψε έτσι ένα σερί 18 ετών. Έχουμε και κάποιες προσκλήσεις σε μεγάλες εκδηλώσεις π.χ Μέτσοβο, Λάρισα για να συμμετέχουμε  σαν Σύλλογος. Από Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα τμήματα όπως εκμάθηση της Βλάχικης γλώσσας 2 τμήματα ανηλίκων και ενηλίκων, χορευτικά τμήματα ανδρών και γυναικών, αρχαρίων και παιδικών τμημάτων , καθώς και τμήματα ψηφιδωτού και αγιογραφίας και όλα αυτά εντελώς δωρεάν.»  Έχει διαβαστεί 1458 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 34 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 36 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 01 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 23 ως 35 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 552 επισκέπτες και 1 μέλος.