Κυριακή, 25 Σεπ, 2022

  • ΜΠΑΣΚΕΤ: 2ο Τουρνουά “Δημήτρης Γκίμας” στις 1και 2 Οκτωβρίου στη Βέροια
  • Πλήγμα σε ξενοδοχείο στη Χερσώνα, με την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ...
  • «Πλήρη προστασία» υποσχέθηκε ο Λαβρόφ σε οποιοδήποτε έδαφος προσαρτηθεί από την Ρωσία
  • Με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα συνεχίζει να θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
  • 25η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
  • Η Κούβα πρόεδρος των G77 +Κίνα
ΜΠΑΣΚΕΤ: 2ο Τουρνουά “Δημήτρης Γκίμας” στις 1και 2 Οκτωβρίου στη Βέροια1 Πλήγμα σε ξενοδοχείο στη Χερσώνα, με την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ...2 «Πλήρη προστασία» υποσχέθηκε ο Λαβρόφ σε οποιοδήποτε έδαφος προσαρτηθεί από την Ρωσία3 Με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα συνεχίζει να θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών 4 25η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού5 Η Κούβα πρόεδρος των G77 +Κίνα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οδηγίες

Οδηγίες

Δεν φτάνει που χιλιάδες νοικοκυριά παλεύουν με την ακρίβεια και οι εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης έχουν φτάσει τις 300.000 από την αρχή του χρόνου, η κυβέρνηση έχει το θράσος να κάνει και μαθήματα «εξοικονόμησης Ενέργειας»... Το σχετικό «εγχειρίδιο» βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας και περιγράφει 23 τρό... Περισσότερα

Το Η/Ζ* (Διήγημα με αφορμή μια Πρωτοχρονιά στα σύνορα)

από Η Άλλη Άποψη

Του Αλέκου Χατζηκώστα

Δεύτερα Χριστούγεννα μέσα και τώρα και δεύτερη Πρωτοχρονιά. Αν αυτό συνέβαινε και το Πάσχα (που τελικά συνέβη), τότε πραγματικά θα τρίτωνε το κακό. Τίποτα όμως δεν γινόταν τυχαία. Η κυβέρνηση μπορεί να ονόμαζε τον εαυτό της σοσιαλιστική, όμως όσον αφορά την αντιμετώπιση των επικίνδυνων «αντιφρονούντων» στο στρατό δεν είχαν αλλάξει και πολλά πράγματα. Το ήξερε καλά εκείνο το κρύο βράδυ του Δεκέμβρη, όταν ο διοικητής του είχε ανακοινώσει ότι «οι ανάγκες της υπηρεσίας επιβάλλουν ως αρχιφύλακας του φυλακίου να φύγει με το τελευταίο γκρουπ των αδειούχων», δηλαδή αυτών που θα έφευγαν για τα Θεοφάνεια.

Γνώριζε από την πρώτη μέρα που ντύθηκε στο χακί ότι είχε πολλά να τραβήξει. «Με το γάντι» φυσικά, αλλά θα τα τραβούσε. Οπότε ψηλά το κεφάλι, χαμόγελο, υπομονή και ο …καιρός θα περνούσε.

Η τελευταία του μετάθεση σε φυλάκιο (από μακριά θύμιζε μοναστήρι στα Μετέωρα) στην ορεινή παραμεθόριο με την Βουλγαρία, του είχε στοιχίσει. Άλλοι πήγαν κοντά στο σπίτι τους, αυτός ακόμη πιο μακριά και κυρίως ακόμη πιο απόμακρα.

Του το είχαν προφτάσει οι συνάδελφοι του, όταν κατέφτασε με το γκρέιντερ στο φυλάκιο, μια και η φοβερή χιονοθύελλα εμπόδιζε κάθε πρόσβαση σ’αυτό

«Τι αμαρτίες έκανες και σ’ έστειλαν εδώ; Στην ηλικία σου και με τη μόρφωση σου, άλλοι την βγάζουν  ζάχαρη στα γραφεία. Και εσύ εδώ στα κορφοβούνια, μαζί με εμάς τους φυλακόβιους».

Αλλά και ο διοικητής όταν λίγες μέρες αργότερα, κατά τη τακτική του επιθεώρηση, με χαμόγελο του υπενθύμισε: «Η θέση που σου εμπιστεύτηκε η πατρίδα-αυτή του αρχιφύλακα σε συνοριακό φυλάκιο- που άνηκε παλιότερα στην ένδοξη γραμμή αμύνης του Μεταξά-επιβάλει από την πλευρά σου ανάλογη σοβαρότητα. Να προσέχεις τους νεώτερους συναδέλφους σου, που συχνά αγριεύουν από το περιβάλλον και κάνουν κουταμάρες. Και φυσικά να μην τους κάνεις πολιτική προπαγάνδα, όπως συνηθίζεις. Αλλά όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι  ουδέν κακό αμιγές καλού. Εδώ θα έχει ησυχία και θα διαβάζεις όσο θέλεις».

Και πραγματικά οι μέρες στο φυλάκιο ήταν πολύ μα πάρα πολύ ήσυχες. Κάθε πρωί ανάρτηση της σημαίας και με τη δύση υποστολή της. Αλλοίμονο, αν το τζιπ του λοχαγού που περνούσε τακτικά- έβλεπε κάτι διαφορετικό. Η «10ημερος φυλάκισις» ήταν η μικρότερη ταρίφα.

Από τον Οκτώβριο το βουνό είχε ασπροντυθεί, η επαφή με το τάγμα γινόταν πια μία φορά την εβδομάδα και τα όσπρια που είχαμε γεμίσει την κουζίνα, στην ημερήσια διάταξη. Οπότε από θερμίδες πηγαίναμε καλά. Ευτυχώς είχαμε φροντίσει να υπάρχουν άφθονα κομμένα ξύλα στοιβαγμένα με τάξη σ’ ένα πρόχειρο παράπηγμα με λαμαρίνες που είχαμε κατασκευάσει (να που μας χρησίμευσε και το πτυχίο…) δίπλα στο φυλάκιο, ώστε η ξυλόσομπα στο κέντρο του χαμηλοτάβανου φυλακίου να μην μένει χωρίς τροφοδοσία. Τις νύκτες που το θερμόμετρο έπεφτε πολύ κάτω από το μηδέν ήταν ζήτημα επιβίωσης.

Όμως εκτός από την απέραντη μοναξιά του τοπίου, άλλα ήταν τα βασικά ζητήματα επιβίωσης στην κυριολεξία

Στους μήνες που είχε χιόνι και δεν μπορούσε να ανέβει η υδροφόρα, και η έλλειψη νερού επείγουσα ανάγκη. Για το πλύσιμο υπήρχε η ευρεσιτεχνία του χιονιού που ζεσταίναμε στη σόμπα και που κάθε Τετάρτη και Σάββατο χρησιμοποιούσαμε ο καθένας με τη σειρά του για να κάνουμε το μπάνιο μας στο μικρό δωματιάκι που είχαμε για το σκοπό αυτό. Όμως η μεγάλη τυραννία ήταν αυτή με το πόσιμο νερό. Εκεί πραγματικά η εξεύρεση του ήταν  Γολγοθάς. Είχε φροντίσει όμως η υπηρεσία και γι’αυτό. Διέθετε μουλάρι, σκυλιά και κάνιστρα. Κάθε δύο ή τρεις μέρες έβγαινε υπηρεσία για το ποιοι θα πήγαιναν στην πηγή σε απόσταση τριών χιλιομέτρων για να τα γεμίσουν. Και εδώ η δημοκρατία του στρατού ίσχυε απόλυτα. Περνούσαν όλοι από το μαρτύριο αυτό. Η προετοιμασία για την αποστολή θύμιζε ιεροτελεστία. Οι αρβύλες αλείφονταν με λίπος για να μην νοτίζουν εύκολα από το χιόνι που ξεπερνούσε το γόνατο. Κάτω από τη φόρμα οπωσδήποτε σκελέα, αλλά και μάλλινο φανελάκι. Απαραίτητη η κουκούλα που άφηνε ακάλυπτα μόνο τα μάτια, καθώς και τα γάντια. Και οι δύο συνοδοί του μουλαριού με τα όπλα τους γεμάτα, μια και λύκοι, αλεπούδες, αλλά και αγριογούρουνα αφθονούσαν την περιοχή. Και αυτή η άτιμη η πηγή, σταλαγματιά-σταλαγματιά μας έδινε το πολύτιμο προϊόν της. Πάνω από δύο ώρες για να γεμίσουν τα δύο κάνιστρα. Το σύνολο 4 ώρες γεμάτες η αποστολή. Γι’ αυτό και υπήρχε φροντίδα οι συμμετέχοντες να απαλλάσσονται των υπόλοιπων υπηρεσιών της μέρας.

Εκεί όμως που τα πράγματα γινόταν ανυπόφορα ήταν με το φως. Το παλιότερο αίτημα του ποιητή Φίχτε για «περισσότερο φως» θα μπορούσε να περιμένει. Το θαύμα του ηλεκτρισμού δεν είχε φτάσει ακόμη σε όλα τα φυλάκια. Και η γκαζόλαμπα έκανε τη δουλειά της αλλά περιορισμένα. Ισα-ίσα για να μπορούμε να κυκλοφορούμε και να μην σκουνταφλάμε μεταξύ μας. Και οι ατέλειωτες ώρες πως θα περνούσαν;

Η μικρή ασπρόμαυρη τηλεόραση, εγκαταστάθηκε με τιμές αρχηγού κράτους στο φυλάκιο τον Οκτώβρη, από τον ίδιο το διοικητή.

«Η πατρίδα φροντίζει και για τη διασκέδαση σας. Τι άλλο θέλετε;» είπε γεμάτος χαμόγελο. «Το αίτημα του αρχιφύλακας σας έγινε αποδεκτό. Ενώ σε λίγο στην κουζίνα θα τοποθετηθούν και τα απαραίτητα ντουλάπια για να βάζετε τα τρόφιμα που στέλνουμε. Οπότε σαν να είστε στην κατασκήνωση».

Η τηλεόραση ήρθε και μαζί της οι μπαταρίες αυτοκινήτου. Η τηλεόραση συνδεόταν με τις μπαταρίες οπότε είχε την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία της. Μόνο που αυτή ήταν για λίγες ώρες, οπότε υπήρχε περιορισμένη και με σειρά, παρακολούθηση της τηλεόρασης. Μια και στο φυλάκιο δεν υπήρχε ομοφωνία για τα προγράμματα, εκτός από το σήριαλ «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια», που οι παρόντες του φυλακίου εκδήλωναν τον έρωτα τους για την πρωταγωνίστρια Σιμπιλ Σεφερντ, ξεχαρμανιάζοντας από την παντελή ακόμη και οπτική επαφή με το άλλο φύλο εκεί στα κορφοβούνια. Και όσο η μπαταρία εξαντλούνταν τόσο και η οθόνη μίκραινε, μέχρι που γινόταν μία κουκίδα. Και τότε στο περίμενε μέχρι ν’ ανέβει το στάγιερ με άλλη. Πάντα θα θυμόταν τις τρύπες του τζάκετ από τα υγρά της σε κάποια μεταφορά της στο δωμάτιο. Όσο για το αίτημα του, είχε φτάσει παραπονούμενος μέχρι και το Σώμα, για να έρθει επιτέλους το ρεύμα στο φυλάκιο, θα μπορούσε να περιμένει.

Τα Χριστούγεννα πέρασαν σχετικά ήρεμα. Κανένας από τους αναμενόμενους επίσημους δεν τους θυμήθηκε. Μόνο ο λοχαγός πέρασε για ένα χρόνια πολλά, φέρνοντας τους «μαλαματίνες» από το χωριό. Και ο πιο νέος εκεί –μετά την οινοποσία- έριξε τη ριπή του (κυνηγοί , απάντησε στο λοχαγό το επόμενο πρωινό όταν τον ρώτησε για το συμβάν) για να «ξορκίσει την Αννούλα που τον παράτησε στο καταχείμωνο» όπως δικαιολογήθηκε.

Και για την Πρωτοχρονιά δεν προβλεπόταν τίποτε το συγκλονιστικό. Μόνο μια επιπλέον μελαγχολία του πρόσθετε. Για εκείνη που του είχε υποσχεθεί «αιώνια αγάπη» και ούτε μία Χριστουγεννιάτικη κάρτα του είχε στείλει. Αλλά έτσι είναι που λέει και η λαϊκή παροιμία. «Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται». Πάντα ο στρατός ήταν το μεγάλο δοκιμαστήριο σε όλα…

Από το πρωί της παραμονής επικρατούσε μία περίεργη ησυχία. Το χιόνι είχε σταματήσει να πέφτει. Το φυλάκιο είχε από το πρωί καθαριστεί, ενώ το κασετόφωνο του ερωτοχτυπημένου έπαιζε ξανά και ξανά στη διαπασών το «Αχ Ανούλα του χιονιά» λες και μπορούσε να ακούσει τον έρωτα του στα 600 χιλιόμετρα που βρισκόταν εκείνη μακριά του. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Τον χορό των επισκέψεων έσυρε από το μεσημέρι ο λοχαγός. «Χρόνια πολλά σε όλους και του χρόνου στα σπίτια σας». Και κοιτώντας με στα μάτια είπε: «Όσο για σένα αρχιφύλακα, μαζί φαίνεται ότι θα απολυθούμε. Και ποιος ξέρει. Μπορεί να συναντηθούμε και σε καμιά διαδήλωση, απ’ αυτές που σου αρέσουν στη Θεσσαλονίκη». «Σας έφερα και μία βασιλόπιτα για να την κόψετε το βράδυ. Όποιος θα τύχει το φλουρί δύο μέρες επιπλέον άδεια από μένα για τα Θεοφάνεια».

Η καλή μέρα από το πρωί άρχισε να φαίνεται και έτσι θα συνέχιζε. Το μεσημεριανό τηλέφωνο από το τάγμα ήταν κοφτό: «Ετοιμαστείτε. Ανεβαίνει ο διοικητής».

Το μισάωρο που χρειαζόταν για να φτάσει στο φυλάκιο ήταν αρκετό για μια  αξιοπρεπή υποδοχή του. Η σημαία στον ιστό της, οι αρβύλες γυαλισμένες, τα βιβλία από το τραπεζάκι είχαν μπει στο σάκο τους και οι στρατιώτες έτοιμοι προς επιθεώρηση.

«Δεκανέας…. Αρχιφύλακας φυλακίου… Ευπειθώς αναφέρω. Δύναμη φυλακίου…Παρόντες…δικαιολογημένοι με άδεια…» τα είπε για μία ακόμη φορά μονορούφι, χαιρετώντας τον συνταγματάρχη διοικητή του.

«Χρόνια πολλά σε όλους. Και του χρόνου σπίτια σας», ανταπάντησε γνωρίζοντας πολύ καλά ότι και να ήθελε δεν μπορούσε να τους κρατήσει και την επόμενη χρονιά, μια και όλοι έμπαιναν πλέον μετά από πολύμηνη θητεία στη χρονιά απόλυσης τους.

Το δωμάτιο της φρουράς άστραφτε από καθαριότητα. Ούτε που το πρόσεξε. Άφησε στο τραπεζάκι το κονιάκ, δώρα για τους «ακρίτες μας» όπως τόνισε και παρήγγειλε στον μάγειρα ένα καφέ βαρύγλυκο.

«Τι γίνεται δεκανέα; Δεν βλέπετε τηλεόραση στο φυλάκιο μέρες που είναι; Η ΥΕΝΕΔ έχει πολύ ωραία εορταστικά προγράμματα». Αυτό το ΥΕΝΕΔ το πέταξε προφανώς επίτηδες, γνωρίζοντας το αμαρτωλό παρελθόν της και το πόσο κακόηχα χτυπούσε στα αυτά των νεολαίων της μεταπολίτευσης.

Προχώρησε και την άνοιξε. Η οθόνη είχε το μισό της μέγεθος, μια και νέα μπαταρία δεν είχε φτάσει ακόμη.

«Και πώς θα περνούν το ελεύθερο χρόνου τους εδώ στις ερημιές οι φαντάροι μας;» τον ρώτησε αυστηρά. «Τι έκανες εσύ ώστε να λυθεί το πρόβλημα;»

«Μα κύριε διοικητά, γνωρίζετε ότι για το θέμα του ρεύματος έφτασα παραπονούμενος ως τον σωματάρχη» του ανταπάντησε. Ορίστε μας ζητά και τα ρέστα ο καραβανάς σκέφτηκε από μέσα του. Άρε τι άλλο έχουμε να πάθουμε…

Δεν του απάντησε. Κάθισε, ήπιε την πρώτη γουλιά του καφέ του και γυρνώντας χαμογελαστά του είπε: «Θυμάσαι εκείνο το σύνθημα που φώναζες στα φοιτητικά σου χρόνια; Μ’αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματα μας. Φαίνεται πως είχες δίκιο. Έφτασε διαταγή από το σώμα. Από βδομάδα έρχεται συνεργείο και εγκαθιστά Η/Ζ στο φυλάκιο σας. Ήταν το πρωτοχρονιάτικο δώρο μου. Άντε και στα Φώτα, με πραγματικό φωτισμό».

 

* Η/Ζ: Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος , διάταξη που περιλαμβάνει κινητήρα εσωτερικής καύσης ο οποίος κινεί περιστροφική ηλεκτρογεννήτρια για συνεχή παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ»)

 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 470 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 354 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)