Σάββατο, 25 Ιούν, 2022

  • Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: «Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης»
  • Δήλωση του Αλέκου Μόσχου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"
  • ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα!
  • Ο Τάσος Πρωτοψάλτου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/6
  • Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Βέροιας Θανάση Δέλλα για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"
Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: «Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης»1 Δήλωση του Αλέκου Μόσχου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"2 ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα!3 Ο Τάσος Πρωτοψάλτου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/65 Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Βέροιας Θανάση Δέλλα για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ποιοι αδειάζουν τα κρατικά ταμεία, ποιοι τα γεμίζουν και ποιοι είναι οι μπαταχτσήδες

Προχθες στις Βρυξέλλες βρέθηκαν τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο Α. Τσίπρας. Ο πρώτος για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ο δεύτερος για την Προπαρασκευαστική Σύνοδο των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και οι δύο στήριξαν την επέκταση της ΕΕ «προς ανατολάς», αλλά και τις κυρώσεις στη Ρωσία, αποφάσεις δηλαδή που ρ... Περισσότερα

Ηλίας Τσέχος : «Η ποίηση έχει ακόμη γήπεδα πολύ μεγάλα»

από Η Άλλη Άποψη
Ηλίας Τσέχος : «Η ποίηση έχει ακόμη γήπεδα πολύ μεγάλα»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε ο γνωστός Ημαθιώτης ποιητής Ηλίας Τσέχος, την Τρίτη 18/1.

Αναφερόμενος στα βιώματά του για την πανδημία, τόνισε : «Έχει πρωταγωνιστήσει, είναι κορυφαίος πρωταγωνιστής ο κορωνοϊός. Μας δίνει ένα μάθημα μεγάλο και δεν καταλαβαίνουμε το μάθημα έτσι ή αλλιώς. Προσέχω και δεν κυκλοφορώ (είμαι εμβολιασμένος) όπως πριν, με διπλή μάσκα…Στις γιορτές όλα γινόταν για το κορωνοπάρτι. Τόσο πεινασμένος ο νέος κόσμος, αυτό ήταν το κυρίαρχο ζήτημα; Εδώ στη φύση και είμαστε μαντρωμένοι. Δεν αγκαλιαζόμαστε, δεν συναντιόμαστε, δεν μαζευόμαστε. Καίγεται ο νους. Θέλω να σώσω τον νου από τον κορωνοϊό, από την αντικοινωνικότητα, την αποσταθεροποίηση».

Αναφερόμενος στην ποιητική συλλογή «Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης - Η Δίγλωσσος», τόνισε : «Η πρώτη παρουσίαση έγινε στη Νάουσα με μεγάλη επιτυχία. Περιμένουμε να φύει ο κορωνοϊός, ετοιμάζονται εκδηλώσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Αριδαία, Καρδίτσα κ.α. Θα τρέξει πιθανότατα με την Άνοιξη. Δεν θα έχουμε πιστεύω τόσα συρματοπλέγματα με τον κορωνοϊό. Ήδη όμως έχω κλείσει το 80% της δουλειάς του β’ τόμου και έχει αρχίσει εδώ και μία βδομάδα ο γ’ και τελευταίος τόμος. Θέλω με τον γ’ τόμο να γίνω η 5η πηγή (με βάση τις 4 υπάρχουσες), ώστε ένας μελλοντικός ερευνητής  να έχει μία ακόμη πηγή με ανέκδοτα ποιήματα».

Τι έχει να προσφέρει σε μη πόντιους η ποιητική συλλογή; «Ήταν ένα στοίχημα από την αρχή. Το δικό μου έργο ήταν να μεταφερθεί η ποντιακή ποίηση στη νεοελληνική γλώσσα. Έτσι ξεκίνησα, χωρίς να γνωρίζω τις εκτάσεις και τους όγκους που θα πάρει. Τα αποτελέσματα είναι σπουδαία. Ήταν ένα στοίχημα να διαβαστεί από δύο κόσμους. Ο ποντιακός κόσμος και ο ελληνικός κόσμος. Το δεύτερο σκαλί είναι ότι οι πόντιοι- περίπου 2.500.000- στον κόσμο, ιδίως η 4η γενιά δεν έχει ιδέα ποια είναι αυτή η γλώσσα, δεν την έχει ακούσει, δεν την έχει ομιλήσει και την ακούει μόνο σε χορούς, νομίζω ότι ήλθε η ώρα όσοι ενδιαφέρονται να σκύψουν πάνω στη μητρική ποντιακή γλώσσα μέσα από αυτή τη μεταφορά της ποντιακής ποίησης στη νεοελληνική. Να σημειώσω εδώ ότι έχω εκδώσει 13 ποιητικές συλλογές και προχωρώ την 14η «Ο λωτός δεν ξεχνά».

Στην ερώτηση για το τι έχει να προσφέρει η ποίηση στην περίοδο της πανδημίας τόνισε : «Τώρα όλο το σύμπαν είναι εσώκλειστο.  Ως εσώκλειστοι όλοι, τα εργαλεία που διαθέτει πια η διαδικτυακή πληροφόρηση  έγινε τελικά παραπληροφόρηση. Στο διαδίκτυο γεννιούνται ποιητές του ενός και του δεύτερου βιβλίου και μετά χάνονται. Έρχονται νέοι σε μένα να τους διδάξω, του λέω ξέρετε που ήλθατε; Είμαι ένας ωκεανός εγώ, δεν είμαι ακρογιάλι, δεν είμαι θάλασσα, θα ακούσετε αυτά που θα σας πω διαβάζοντας τη δουλειά σας και οι μισοί εξαφανίζονται. Η παράταιρη πανδημιακή ποίηση, δεν μπορώ να νοιώσω γραφή εγώ, αν ένας ποιητής δεν βουτήξει στον κοινωνικό του αγώνα, αν δεν έχει βουτήξει μέσα στην αλήθεια με το εαυτό του…Γράφω ποίηση σημαίνει γράφω πρώτα και τα λέω σε μένα. Όχι γράφω για να τα δώσω στους άλλους.  Άμα γράφεις «κουραφέξελα», γιατί να τα δώσεις στους άλλους. Η ποίηση έχει ακόμη γήπεδα πολύ μεγάλα».

Απαντώντας σε σχέση με τη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Βέρμιο και στη συμμετοχή του στον αγώνα για τη μη εγκατάστασή τους, υπογράμμισε : «Με μία πράσινη ανάπτυξη υπνωτίζει έναν ολόκληρο λαό. Έρχεται στην επιφάνεια της γης η πράσινη ανάπτυξη, ρημάζει τις θάλασσες, ρημάζει τις κορυφές, ανοίγει διαδρόμους , γιατί; Ήδη στο εξωτερικό που το ξεκίνησαν, τώρα είναι παρωχημένο. Αν μου έλεγαν ότι ένας δημιουργός π.χ γλύπτης έχει δημιουργήσει ανεμογεννήτριες να πάμε να τις δούμε, είναι ένα παρά πολύ ωραίο θαύμα τέχνης αλλά ως φυσικό αποτέλεσμα ως σύμπραξη, ως κερδοφορίας, ως να καταναλώσουμε τα υπόλοιπα της Γερμανίας εδώ στην Ελλάδα, είναι μεγάλα κρίματα αυτά, είναι κατάρες. Κατηγορώ και καταγγέλλω αυτές τις παρεμβάσεις για να παράγεις ρεύμα που θα πληρώνεις εις διπλούν και τριπλούν ποιο ακριβό; Η μόνη που μας στηρίζει και μας συντηρεί είναι η φύση και οι κανόνες της. Αν παραβιαστούν, αν καταπατηθούν, αν λεηλατηθούν για 5 θέσεις εργασίας».

Τέλος, για τις δράσεις στην περιοχή του Γιανακοχωρίου τόνισε : «Αναφορικά με τη βιβλιοθήκη, έχει φτάσει τους 20.000 τόμους με 10.000 δανεισμούς από το 2010. τα τελευταία όμως 2 χρόνια λίγα άτομα δανείζονται μέσω τηλεφώνου, ουσιαστικά δηλαδή είμαστε ουσιαστικά κλειστά. Δανείζουμε 10 βιβλία για 3μήνες ανά άτομο». Για τις εξορμήσεις στη μαγευτική περιοχή το φαράγγι της Κράστας και οι βάθρες Μεταμόρφωσης σημείωσε : «Έχει πάρει την έκταση του με την επιμονή μου, θριαμβεύει παντού πανελλαδικά.  Καταπληκτική διαδρομή, θέλουμε να ενώσουμε τα δύο αυτά κέντρα. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που το συζητάμε με τον δήμο Νάουσας. Θα συνεχιστούν οι δράσεις-εκδρομές».

 

Έχει διαβαστεί 1211 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 26 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 20 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 370 επισκέπτες και 0 μέλη.