Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023

  • ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια
  • Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...
  • Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/12
  • Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις
  • ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: «Δεν έχει αλλάξει η ουσία» του φοροληστρικού νομοσχεδίου για τους αυτοαπασχολούμενους
ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια1 Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...2 Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/123 Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας4 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις5 ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: «Δεν έχει αλλάξει η ουσία» του φοροληστρικού νομοσχεδίου για τους αυτοαπασχολούμενους6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο μόνος δρόμος

Ο μόνος δρόμος

Πάνω από 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων προγραμματίζονται τους αμέσως επόμενους μήνες, με χιλιάδες από αυτούς να αφορούν σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες.Η λαϊκή κατοικία, που την έχουν χρυσοπληρώσει τα νοικοκυριά μια και δυο φορές, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, την ώρα που ο... Περισσότερα

Ελσα Νικολαϊδου: Φιλόσοφος, συγγραφέας: «Η φιλοσοφία ομορφαίνει τη ζωή μας»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Ελσα Νικολαϊδου: Φιλόσοφος, συγγραφέας: «Η φιλοσοφία ομορφαίνει τη ζωή μας»

Με αφορμή την παρουσία της στη Βέροια (27/4) για την παρουσίαση του βιβλίου της "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους;" Πήραμε μία αποκλειστική συνέντευξη από την Ελσα Νικολαϊδου φιλόσοφο και συγγραφέα.

Ξεκινώντας αναφέρθηκε στη σχέση της με την Βέροια τόνισε ότι  «ο σύζυγος μου είναι από την Βέροια με τον οποίο είμαι μαζί σχεδόν 3 δεκαετίες, επισκέπτομαι κάθε χρόνο τη Βέροια  γιατί ζούμε στην Κύπρο, γι’αυτό ξεκίνησα τις παρουσιάσεις μου από αυτήν που τη αγαπώ πολύ.»

Αναφερόμενη στο πρώτο της βιβλίο και το περιεχόμενό του υπογράμμισε: «Έχει να κάνει με τη φιλοσοφία. Εκδόθηκε πριν ένα μήνα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Ήταν μία ανάγκη να κοινωνήσω την φιλοσοφία με την οποία ασχολούμαι χρόνια (από τον πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) και είδα μετά ότι θα μπορούσε να με ακολουθήσει σε όλη μου τη ζωή – και όντως έτσι έγινε- και έκανε τη ζωή μου καλύτερη. Αυτό προσπάθησα να το μεταφέρω και στους δικούς μου ανθρώπους, στους φίλους μου, στους μαθητές μου, με αποτέλεσμα να βάλουν στο ιδιωτικό σχολείο όπου δουλεύω στην Κύπρο να εισάγει το μάθημα της φιλοσοφίας από την πρώτη Δημοτικού , ως υποχρεωτικό μάθημα. Το αγαπούν πολύ τα παιδιά. Και διδάσκω φιλοσοφία στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και έχω κάνει πολλά σεμινάρια σχετικά με τη φιλοσοφία της ευτυχίας , φιλοσοφία για όλους. Η φιλοσοφία νομίζω ότι ομορφαίνει τη ζωή μας.»

Ποια φιλοσοφία, γιατί φιλοσοφία φαντάζει στους πολλούς ως «αλαμπουρνέζικο»:  «Αυτό είναι και το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου μου: Γιατί φιλοσοφία. Θα πω γιατί όχι φιλοσοφία. Θα πω όμως γιατί. Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να ζήσει τη ζωή του ευτυχισμένα. Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι  οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις θεωρίες τους για την ευτυχία. Καθώς γνωρίζουν όλοι ότι ο σκοπός είναι η ευτυχία. Οι θεωρίες τους είναι δοκιμασμένα. Με χιλιάδες οπαδούς εδώ και αιώνες. Σύγχρονες φιλοσοφίες όπως π.χ ο Στωικισμός είναι σήμερα η πιο δημοφιλής με χιλιάδες οπαδούς απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, άνθρωπο που εντρύφησαν στη φιλοσοφία για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Ας ξεκινήσουμε από την αφετηρία της φιλοσοφίας την προσωκρατική, τους φυσικούς φιλοσόφους είναι η βάση της επιστήμης. Δεν μπορείς να κάνει επιστήμη χωρίς να γνωρίζεις τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους. Αναζήτησαν την αλήθεια , μας έδειξαν ότι δεν πρέπει να μένουμε στους μύθους αλλά πρέπει να περνάμε στη λογική  και βέβαια μας υπέδειξαν πώς να γίνουμε ευτυχισμένοι.»

Σε καιρούς φτώχειας, πολέμου και πανδημίας τι μπορεί να προσφέρει η φιλοσοφία στον άνθρωπο; «Να επανέλθω πάλι στον Στωικισμό. Φυσικά ένας φιλόσοφος καταρχήν δεν εκπλήσσεται με τα γεγονότα δίπλα του. Εκπλήσσεται με την φύση, την ομορφιά, το κάλος αλλά όχι με τα γεγονότα. Διότι αυτά συμβαίνουν πολλές φορές ανεξάρτητα  από τη θέλησή του. Ο άνθρωπος για πολλούς αιώνες ζούσε και συνεχίζει να ζει – με το διάλειμμα αυτού του περασμένου αιώνα- μέσα σε πολέμους, σε πανδημίες . Έχουμε το παράδειγμα του Μάρκου Αυρήλιου του στωικού αυτοκράτορα που στο καταπληκτικό του έργο «Τα εις ευατόν»  όπου περιγράφει πως ζούσε ο ίδιος ακολουθώντας τη φιλοσοφία ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει ψυχικά στις δυσκολίες του πολέμου , στις δυσκολίες της απώλειας των αγαπημένων του προσώπων της οικογένειας του κλπ. Νομίζω ότι εδώ η φιλοσοφία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όσον αφορά τον πόλεμο. Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν πόλεμο. Αυτά τα έχουν πει ήδη από τη αρχαιότητα ο Πλάτωνας και όλοι έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα του πολέμου. Από την άλλη π.χ ο Επίκουρος . Γιατί κάθε φιλοσοφία μπορεί να έχει κοινά με την προηγούμενη και να είναι συνέχεια της αλλά έχει να προσφέρει και κάτι καινούριο. Επειδή ήταν σε μία δύσκολη εποχή, την ελληνιστική, προσπάθησε να μαζέψει τους φίλους του στον κήπο και να φιλοσοφήσουν μόνοι τους, μεταξύ φίλων που και αυτό είναι μία στάση ζωής. Η φιλοσοφία έχει να προσφέρει πολλά, όπως οι Κυνικοί. Μπορεί να επιλέξει πολλές φιλοσοφίες κάποιος ο οποίος θέλει να ζήσει τη ζωή του.»     

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: 


Έχει διαβαστεί 1015 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 471 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)