Νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος θα επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τον Δεκέμβρη, ως αποτέλεσμα της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου αυξήθηκαν οι τιμές συμπαρασύροντας τα τιμολόγια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής που αναρτήθηκαν σήμερα οι νέες ... Περισσότερα
Ενόχληση, «διαβεβαιώσεις» και ερωτήματα
από Η Άλλη Άποψη
Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Σούνακ - Μητσοτάκη με απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, λίγο πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διαρρεόταν και χτες ότι «ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με τον Βρετανό πρωθυπουργό», συνδέοντας την ακύρωση με όσα είχε πει προηγουμένως σε συνέντευξή του στο BBC ο Ελληνας πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και προσθέτοντας πως «το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε». Θυμίζουμε πάντως ότι και οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν στη γνωστή λογική των παζαριών των τελευταίων χρόνων, που αφορούν κάποιου είδους «ανταλλαγή» ή δανεισμό μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας.
Σύμφωνα με το BBC, «ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε: "Ηταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Ελγιν πριν από αυτήν" και ότι "η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα μάρμαρα του Ελγιν αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να αφήσει να εννοηθεί ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση"».
Ενώ ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού,Μαξ Μπλέιν, ισχυρίστηκε χτες ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αθέτησε την υπόσχεσή του να μη μιλήσει δημόσια για τα Γλυπτά, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία.«Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη ως δημόσια ευκαιρία για να αναφερθεί σε ζητήματα που έχουν διευθετηθεί εδώ και χρόνια. Δεδομένου ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό»να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, είπε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ότι «δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και σίγουρα πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά».
Ερωτήματα στο μεταξύ γεννάει και η αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών,Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε πως«σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης δεν μπορώ να πω ότι η ακύρωση προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά. Επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω σε αυτό»,προσθέτοντας: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι θέμα αρχών να συζητάμε. Δεν ήταν το ένα και μοναδικό θέμα που ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε. Είχαμε ισχυρή ατζέντακαι συζητήσαμε με αρκετούς ανθρώπους».
Στο μεταξύ, χτες στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντ. Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, με διπλωματικές πηγές να λένε ότι του «επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».
Να σημειωθεί πως χτεσινά δημοσιεύματα και διαρροές συνέδεαν την ακύρωση της συνάντησης με τη σύσφιξη των σχέσεων Βρετανίας - Τουρκίας, μετά και την υπογραφή συμφωνίας για αμυντική συνεργασία, την επιδείνωση των σχέσεων της πρώτης με τις ΗΠΑ, όπως και την κρούση της δεύτερης για προμήθεια Eurofighter, όλα αυτά στο φόντο και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και της αυξημένης αμερικανικής και γαλλικής παρουσίας στην Κύπρο.
Θυμίζουμε πάντως πως αντίστοιχη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - Βρετανίας υπάρχει από τον περασμένο Φλεβάρη, με την υπογραφή «Διακήρυξης Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement), ανάμεσα στους τότε υπουργούς Αμυνας. Ενώ μόλις στις 16 Οκτώβρη τη Βρετανία επισκεπτόταν ο σημερινός υπουργός Αμυνας Δένδιας, συμφωνώντας με τον ομόλογό του έναν «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις «προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας», όπως και ετήσιο «Διάλογο για την Ασφάλεια και την Αμυνα».