Τετάρτη, 24 Ιούλ, 2024

 • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»
 • Γιορτή Πίτας στο Σέλι
 • Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
 • Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ
 • Τσιάρας σε Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.
 • ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»1 Γιορτή Πίτας στο Σέλι2 Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»3 Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ4 Τσιάρας σε Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.5 ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνεκπαιδεύσεις

«Από την άσκηση στο άμεσο χτύπημα»: Μόνο έτσι μπορούν να κωδικοποιηθούν ο βομβαρδισμός της Υεμένης από το Ισραήλ και οι αποκαλύψεις ότι είχε προηγηθεί σχετική «πρόβα» με στρατιωτική συνεκπαίδευση με την Ελλάδα μόλις πριν δύο μήνες. Περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν μέτρα στήριξης των χώρων Πολιτισμού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων σε θέαμα , ακρόαμα

από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν μέτρα στήριξης των χώρων Πολιτισμού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων σε θέαμα , ακρόαμα

Μέτρα για τη λειτουργία των χώρων Πολιτισμού και τις πολιτιστικές παραγωγές και δραστηριότητες, μέτρα στήριξης δημιουργών, καλλιτεχνών, εργαζόμενων στο θέαμα - ακρόαμα ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Οι χώροι Πολιτισμού και ιδιαίτερα τα θέατρα, οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι μουσικές σκηνές ήταν οι πρώτες που έκλεισαν εν μέσω πανδημίας από τα τέλη του Φλεβάρη του 2020. Το ίδιο χρονικό διάστημα ένας μικρός αριθμός των εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών -όπως όσοι συγκροτούν ΑΜΚΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες- δημιουργοί με ή χωρίς ΚΑΔ κ.ά. στο χώρο του Πολιτισμού έλαβαν μέτρα στήριξης μέσω διαφόρων ΚΥΑ και ΠΝΠ.

Να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία του ΥΠΠΟΑ, οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό είναι περίπου 100.000, ενώ το επίδομα έως και τον Αύγουστο το έλαβαν ούτε οι 50.000. Τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς μετά το τέλος της αναστολής εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι δεν προσλήφθηκαν ξανά. Έτσι ο τελικός αριθμός όσων δικαιούνται στήριξη έχει μειωθεί σημαντικά ακόμα και αν συνυπολογιστούν και άλλες μορφές της, όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν καλλιτέχνες που αποκλείονται από το εποχικό επίδομα, διότι -αν και πληρούν τις προϋποθέσεις των απαιτούμενων ενσήμων από την έως σήμερα καλλιτεχνική δραστηριότητά τους- έχουν εξαναγκαστεί από την εκτίναξη της ανεργίας στο χώρο, να ετεροαπασχοληθούν έστω προσωρινά. Επιπλέον ελάχιστες περιπτώσεις καλλιτεχνών έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μέσα στο 2020 τα 25 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας.

Το διάστημα από τον Ιούλη έως σήμερα, η κυβέρνηση επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ήδη δεινή θέση των χιλιάδων εργαζόμενων του χώρου που έμειναν ξεκρέμαστοι χωρίς καμία στήριξη με την ΚΥΑ για τις θεατρικές επιχορηγήσεις (ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/230566/5900/2020) και για το χώρο του χορού (ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/313832/8127) οι οποίες νομιμοποιούν την παραχώρηση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τους καλλιτέχνες στους παραγωγούς, το κατρακύλισμα των μισθών στα 400-600 ευρώ, και την κατ’ αποκοπή εργασία μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Η κυβέρνηση δηλαδή δίνει το πράσινο φως στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου να συνεχίσουν και να εντείνουν την άγρια εκμετάλλευση των καλλιτεχνών και των άλλων εργαζόμενων στον χώρο, προχωρώντας ταυτόχρονα και σε απολύσεις, όπως πρόσφατα έκανε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Την περίοδο αυτή μάλιστα οι παραγωγοί έφτασαν να καταργήσουν την ατέλεια που έχουν οι ηθοποιοί στα εισιτήρια, αποκλείοντας ουσιαστικά από την παρακολούθηση της θεατρικής δραστηριότητας αυτούς για τους οποίους αποτελεί επαγγελματική ανάγκη.

Άλλωστε την ίδια στιγμή, που τα χρήματα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των καλλιτεχνών υποτίθεται ότι εκλείπουν, εύκολα βρίσκονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να διατεθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση ως χρυσή ευκαιρία για να επιβάλουν τρισχειρότερους όρους εργασίας στους εργαζόμενους του κλάδου.

Σε τελευταία ανάλυση τα προβλήματα των καλλιτεχνών δεν αφορούν μόνο τους καλλιτέχνες. Η απουσία διά ζώσης πολιτιστικής δραστηριότητας υψηλού επιπέδου αποτελεί συνολικό κοινωνικό πρόβλημα. Όπως η μόρφωση και η υγεία είναι αναγκαία δικαιώματα που το κράτος οφείλει να διασφαλίζει στο λαό με τήρηση ασφαλώς όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων και προστασία των εργασιακών όρων, το ίδιο αναγκαίο δικαίωμα όλων είναι και ο Πολιτισμός.

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως "ανταποδοτική" υπηρεσία με βάση τις εισπράξεις, να αποτελεί αντικείμενο "παζαριών" μεταξύ της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου με κριτήριο το τι ωφελεί περισσότερο τις τελευταίες.

Οι χώροι Πολιτισμού επιβάλλεται και μπορούν να λειτουργήσουν προστατεύοντας ταυτόχρονα υγειονομικά και το κοινό και το προσωπικό των καλλιτεχνών, τεχνικών και λοιπών εργαζομένων. Συγκεκριμένα μπορούν να λειτουργούν εφόσον:

Καθοριστούν σταθεροί όροι λειτουργίας με κριτήριο την απόσταση ακτίνας 1,5 μέτρου ανά θεατή και 3 μέτρων της σκηνής από την πρώτη σειρά των καθισμάτων.

Εξασφαλίζονται συχνή απολύμανση, καθημερινή υπηρεσία καθαριότητας, αντισηπτικά, εξαερισμός ανακύκλωσης αέρα στο 100%, υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό (εκτός από τις σκηνές που περιλαμβάνουν επισιτισμό).

Υπάρχει πρωτόκολλο διεξαγωγής προβών, αριθμού καλλιτεχνών με βάση την επιφάνεια της εκάστοτε σκηνής, λειτουργίας κυλικείων κ.ο.κ.

Προβλέπεται η υποχρεωτική συχνή διεξαγωγή τεστ (ίσως εβδομαδιαία) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα προβλέπεται ρητά η άμεση αντικατάσταση οποιουδήποτε συντελεστή - εργαζόμενου ανιχνευτεί ως πιθανό κρούσμα με ταυτόχρονη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, άμεση διεξαγωγή τεστ σε όλους τους εμπλεκόμενους εντός 24ώρου, διαδικασία καραντίνας για όλο ή τμήμα του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού για όσο χρειάζεται.

Διατηρείται σε ισχύ ή αν χρειαστεί παρατείνεται και σε καμία περίπτωση δεν λύεται η σύμβαση μισθωτής εργασίας ή εργασίας με ΔΠΥ σε περίπτωση προσωρινού lockdown, αναβολών ή ακυρώσεων των διά ζώσης εκδηλώσεων, καθώς και στην περίπτωση αντικατάστασης προσωπικού λόγω κρούσματος κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή είναι ανάγκη να διασφαλιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης ότι δεν θα καταπατηθούν συμβάσεις και όροι εργασίας στο όνομα της "έκτακτης κατάστασης", ξεκινώντας ειδικά από τις μεγάλες επιχειρήσεις και Ιδρύματα του χώρου. Ήδη φαίνεται ότι σε τηλεοπτικά σίριαλ που επιδοτούνται από το κράτος με βάση τη νέα τροπολογία, υπάρχουν συνθήκες εντατικοποίησης και οι μισθοί των ηθοποιών έχουν μειωθεί δραματικά. Το ίδιο ισχύει για τους μουσικούς που εργάζονται σε καταστήματα με ζωντανή μουσική και σε ωδεία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να εξασφαλιστούν σταθερές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των χώρων Πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι, σκηνές) όπως έχει εξασφαλιστεί και για τους χώρους εστίασης με συγκεκριμένα ειδικά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας για κοινό και τους εργαζόμενους συντελεστές.

Να εξασφαλιστούν οι όροι εργασίας για τους εργαζόμενους, να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών ή απολύσεις, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες στο όνομα της πανδημίας, με προτεραιότητα τα μεγάλα Ιδρύματα, το ΜΜΑ, την ΕΛΣ, το ΚΠΙΣΝ, τη Στέγη Γραμμάτων και  Τεχνών, μεγάλους θεατρικούς παραγωγούς, μεγάλες μουσικές σκηνές, τηλεοπτικά σίριαλ (σε ΕΡΤ και στα άλλα κανάλια).

Να πάρουν το επίδομα στήριξης όλοι οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες στον Πολιτισμό.

Συγκεκριμένα:

Να εξασφαλιστεί η επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο "ΕΡΓΑΝΗ" από 1/1/2019 ως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό) παρέχοντας: Μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά τους, το οποίο θα χορηγείται αναλογικά σε εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο ή ημερομίσθιο.

Να ανασταλεί η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά τους.

Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα για όλους.

Να οριστεί ως προαπαιτούμενο για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας η συγκέντρωση 25 ενσήμων από 1/10/2019 μέχρι και το τέλος του 2020 τουλάχιστον.

Να καταβάλλεται το εποχικό επίδομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (και για το 2020 ΑΔΑ: Ψ8254691Ω2-Δ48) ακόμα και αν σε αυτές τις συνθήκες κατά την νέα σεζόν του φθινόπωρου του 2020 ο εργαζόμενος ετεροαπασχολείται.

Να απαγορευτεί η διακοπή ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών. Να επεκταθεί χρονικά το επίδομα ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.

Να επιδοτηθούν όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι του κλάδου καθώς και οι εργαζόμενοι των ειδικοτήτων που δεν έχουν κωδικό επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.

Να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Να ενταχθεί ο ΚΑΔ 90.01 για ηθοποιούς και μουσικούς με ΔΠΥ στα μέτρα στήριξης (ΚΥΑ ΓΔΟΥ ΦΕΚ Β 3460).

Να διατηρηθεί σε ισχύ ο θεσμός της ατέλειας για τους ηθοποιούς.

Να γίνουν δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.

Να αποζημιωθούν πλήρως οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες - δημιουργοί για όσες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από δήμους και Περιφέρειες και με ευθύνη τους ακυρώθηκαν.

Να εξασφαλιστούν τα πνευματικά και συγγενικά ψηφιακά δικαιώματα δημιουργών και ερμηνευτών στο διαδίκτυο με ποσοστό 1% επί των εσόδων από την παρακολούθηση εντός της πλατφόρμας ή επί του συμβολαίου με τον παραγωγό/ πάροχο και να θεσμοθετηθεί διαδικασία υπολογισμού τους και διανομής τους από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

Να ενισχυθούν από το κράτος οι οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (που δεν συμπεριλήφθηκαν στο κονδύλι των 15.000.000,00 ευρώ), άμεσα με κριτήρια αναλογικά βάσει εσόδων του έτους 2019 και των φετινών απωλειών (ειδικά για τον ΟΣΔ ΕΔΕΜ διάδοχο της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ, ως κριτήριο να ληφθούν υπόψη τα αντίστοιχα έσοδα της ΕΥΕΔ).

Να αποσαφηνιστούν ο σκοπός και τα κριτήρια εισόδου στο Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση για όλους τους οργανισμούς ΝΠΙΔ στον χώρο, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες από τα περιοριστικά μέτρα απαιτήσεις και όχι να λειτουργούν ανταποδοτικά και ανάλογα με την επιτρεπόμενη από τις κατηγορίες επικινδυνότητας πληρότητα».

Έχει διαβαστεί 1074 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 225 επισκέπτες και 0 μέλη.