Δευτέρα, 24 Ιαν, 2022

  • Εργατικό Κέντρο Βέροιας: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  ΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΥ
  • Υπογραφή σύμβασης «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ»
  • "Γαλάζιες" ομολογίες!
  • Covid 19: ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!...ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;...
  • Συγκέντρωση του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 26 Γενάρη για τα ζητήματα της Υγείας
  • Στο φως δύο γιγάντιες σφίγγες που χτίστηκαν πριν από 3.300 χρόνια
Εργατικό Κέντρο Βέροιας: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  ΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΥ1 Υπογραφή σύμβασης «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ»2 "Γαλάζιες" ομολογίες!3 Covid 19: ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!...ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;...4 Συγκέντρωση του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 26 Γενάρη για τα ζητήματα της Υγείας5 Στο φως δύο γιγάντιες σφίγγες που χτίστηκαν πριν από 3.300 χρόνια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Με μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Αττικής η κυβέρνηση ξεμπέρδεψε...

Με την αποστολή ενός προειδοποιητικού μηνύματος από το 112, για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην Αττική τις επόμενες ώρες, η κυβέρνηση ...έβγαλε την υποχρέωση.«Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμαΌμως, η επίκληση και πάλι της «ατομικής ευθύνης» δεν μπορεί να κρύψει τις ευ... Περισσότερα

Ήταν κάποτε ένα πανηγύρι…

από Η Άλλη Άποψη
Ήταν κάποτε ένα πανηγύρι…

Η ΦΩΤΟ είναι από τους πάγκους που έχουν στηθεί στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου με αφορμή τον γιορτασμό του πολιούχου της Βέροιας. Απλά για να θυμούνται όσους δεν τα έζησαν κάνουμε κάποιες αναφορές για παλιότερες εποχές…(αξιοποιώντας το http://veriahistory.gr/)

Το μεγάλο πανηγύρι της Βέροιας οργανωνόταν κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Η εμποροπανήγυρη εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου και συνετέλεσε στην ανάδειξη της πόλης σε εμπορικό κέντρο όλης της Μακεδονίας. Οι Βεροιώτες είχαν την ευκαιρία να ψωνίσουν διάφορα προϊόντα από πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και να διασκεδάσουν, αφού κατά τις ίδιες ημέρες παρουσιάζονταν διάφορα θεάματα, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν και να παίξουν σπάνια παιχνίδια.

Η μεγάλη εμποροπανήγυρη της πόλης συνέπιπτε με τη θρησκευτική γιορτή της αγίας Σολομονής και των επτά παιδιών της, την 1η Αυγούστου. Λόγω της τιμής της αγίας Σολομονής στο ναό του αγίου Αντωνίου, το πανηγύρι της Βέροιας συνδυάστηκε με τον άγιο Αντώνιο και έτσι την ίδια ημέρα τιμόταν, τόσο η αγία Σολομονή με τις θυγατέρες και το διδάσκαλό τους, όσο και ο τοπικός άγιος. Στην πραγματικότητα όμως η τιμή του αγίου Αντωνίου συνδυάστηκε με την εμποροπανήγυρη, πιθανότατα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου από διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Η έλευσή τους στην πόλη ίσως να συνδυάζεται και με την επιθυμία τους να προσκυνήσουν στο ναό του αγίου Αντωνίου, επιθυμία η οποία θα μπορούσε  να εκπληρωθεί με μεγαλύτερη δυσκολία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και η πραγματική μνήμη του αγίου Αντωνίου. Άλλωστε, λόγω του μεγάλου αριθμού προσκυνητών από άλλα μέρη τελούνταν αγρυπνία, ουτωσώστε την επόμενη ημέρα να μπορούν ταξιδεύουν από νωρίς το πρωί και πάλι για τον τόπο τους.

Με το πέρασμα του χρόνου η θρησκευτική πανήγυρη χωρίστηκε από την εμποροπανήγυρη, ενώ λίγο αργότερα συνέπιπτε με τις γιορτές του Φεστιβάλ Παραγωγής, το οποίο διοργάνωνε ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας.

Έτσι, η εμποροπανήγυρη, η θρησκευτική πανήγυρη και το Φεστιβάλ Παραγωγής του Τ.Ο.Β. έδωσαν ώθηση στην πνευματική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, τα καλοκαίρια, ιδιαίτερα δε, κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πάρα πολλά... Τελικά, το πανηγύρι ατόνησε και σήμερα λιγοστοί μικροπωλητές συνεχίζουν να θυμίζουν στους Βεροιώτες τη μεγάλη εμποροπανήγυρη του Αυγούστου, η θρησκευτική πανήγυρη συνεχίζει να πραγματοποιείται, ενώ το Φεστιβάλ Παραγωγής δεν άντεξε, παρά μόνο λίγα έτη από την πρώτη φορά διοργάνωσής του.

 

Έχει διαβαστεί 254 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 1 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-5 μποφόρ

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία -4 ως 3 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -3 ως 4 °C
Άνεμος Β 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 413 επισκέπτες και 0 μέλη.