Σάββατο, 04 Φεβ, 2023

  • Ανετη επικράτηση του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  • Αποκαλυπτήρια προτομής των Στάλιν,Ζούκωφ, Βασιλιέφσκι για την 80η επέτειο της νίκης στο Στάλινγκραντ
  • Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία στους δρόμους: η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας 10ετίας
  • Στην ατομική ευθύνη εξαντλείται η... ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Περισσότερη στήριξη στο Κιέβο
  • Έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ;
Ανετη επικράτηση του ΦΙΛΙΠΠΟΥ1 Αποκαλυπτήρια προτομής των Στάλιν,Ζούκωφ, Βασιλιέφσκι για την 80η επέτειο της νίκης στο Στάλινγκραντ 2 Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία στους δρόμους: η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας 10ετίας3 Στην ατομική ευθύνη εξαντλείται η... ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού4 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Περισσότερη στήριξη στο Κιέβο5 Έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ;6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βουτιά  "ρεκόρ"

Βουτιά "ρεκόρ"

Το φως ανάβει ...με το ρολόι, με τα λεπτά μετριέται ο θερμοσίφωνας, κυνήγι στις πρίζες και περιορισμός χρήσης σε άλλες συσκευές. Αυτή είναι η εικόνα που έγινε ...συνήθεια, ειδικά τους τελευταίους μήνες που η ενεργειακή φτώχεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον περασμένο Δεκέμβρη καταγράφουν μάλιστα «βουτιά»... Περισσότερα

Ευδοξία Αδαμίδου, ψυχολόγος: «Αναζητούμε την εσωτερική δύναμη του καθένα προκειμένου να βγει από τη δυσκολία που έχει»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
 Ευδοξία Αδαμίδου, ψυχολόγος: «Αναζητούμε την εσωτερική δύναμη του καθένα προκειμένου να βγει από τη δυσκολία που έχει»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα, στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ έδωσε η ψυχολόγος Ευδοξία Αδαμίδου την Δευτέρα 13/12.

Αφορμή στάθηκε η έκδοση του παραμυθού η με τίτλο «Η Ποντικίνα ή Πικασίνα» που όλα τα έσοδα διατίθενται στην ενίσχυση του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Ημαθίας Αιγές-Βεργίνα του οποίου είναι επιστημονική συνεργάτης

Σε ερώτηση για την έκδοση του παραμυθιού τόνισε: «Μου άρεσε πάντα η ιδέα να εκφράζομαι μέσα από παραμύθια γιατί τα έχουμε ανάγκη όλοι, μικροί και μεγάλοι. Όπως λέει ο Στάϊνερ η ανθρώπινη ψυχή χρειάζεται τα παραμύθια όπως το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τις θρεπτικές ουσίες. Γιατί και ποιος άλλωστε δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες όπως οι ήρωες του παραμυθού. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες, που πολλές φορές μας φαίνονται ανυπέρβλητες , μας δυσκολεύουν και νομίζουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεφύγουμε και αν από μέσα μας ανασύρουμε να βρούμε την εσωτερική δύναμη μπορούμε στο τέλος να τα καταφέρουμε και να γίνουμε έτσι ο ήρωας της δικής μας ιστορίας. Αυτό είναι η κρυφή αλήθεια του παραμυθιού, η κρυφή δύναμη. Η ένταση που ζητά επίλυση και στο τέλος νικά».

Σε σχέση με την παραχώρηση των εσόδων του βιβλίου υπογράμμισε: «Ήθελα να κάνω κάτι για να μην κερδίσω κάτι οικονομικά . Κερδίζω κάθε μέρα από την ανταπόκριση του κόσμου και θεωρώ ότι είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Αλλά ήθελα να βοηθήσω και τα παιδιά με νοητική αναπηρία ου εντάσσονται στο σωματείο και να βοηθήσω να ενταχτούν και άλλα παιδιά στο σωματείο γιατί τα προωθούν στον αθλητισμό που είναι ότι καλύτερο για την αύξηση της αυτοπεποίθησης τους, για το να βγουν από το σπίτι και ν’ αποκτήσουν ένα ρόλο στη ζωή, να αποκτήσουν φίλους, μία καλή κοινωνικοποίηση. Τελικά τα χαμόγελα τους μας δείχνουν ότι είναι πραγματικά ένας πολύ σημαντικός τρόπος εκτόνωσης. Το σωματείο δεν έχει ιδιαίτερα οικονομικά οπότε είμαι πολύ χαρούμενη που συμβάλω σ’αυτό.»

Σχολιάζοντας την επίδραση της πανδημίας και της φτώχειας πάνω στη ψυχολογία των πολιτών τόνισε: «Έχουμε δει πάρα πολλά αρνητικά μέσα από την καραντίνα που έγινε για την προστασία από τη πανδημία. Υπάρχουν πολλά θέματα της ψυχικής υγείας όπως αύξηση του στρες , αύξηση διαταραχών, άγχους που είτε προϋπήρχαν είτε δημιουργήθηκαν μέσα από αυτό. Σίγουρα μία δυσκολία στην κοινωνικοποίηση  ξανά των ανθρώπων και όλα αυτό έχει αυξήσει τη δουλειά στα γραφεία. Όσο επανερχόμαστε στην καθημερινότητα – αν αυτό μπορεί να γίνει σχετικά άμεσα- θα ανασύρουμε από μέσα μας τις δυνάμεις της επούλωσης πέρα από την θεραπεία που μπορεί να κάνει ο καθένας για να επανέλθει στη προγενέστερη ζωή. Έχουμε δυστυχώς χρόνο πάνω σ’αυτό οπότε θέλουμε πολύ δουλειά.»

Στην ερώτηση για το τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει ένας ψυχολόγος και γιατί αυτό θεωρείται από ορισμένους ως ¨στίγμα¨ τόνισε: «Συνήθως έρχονται και μεγάλες ηλικίες για τα παιδιά τους γιατί θέλουν να κάνουν το καλύτερο γι’αυτούς  , αλλά λίγο-λίγο σπάει και το ¨στίγμα» σ’αυτό το κομμάτι. Είναι (σ.σ η επίσκεψη σε ψυχολόγο) ένας ακόμη τρόπος για να μπορέσουν να ξεπεράσουν κάποια πράγματα όταν κάποιοι άλλοι έχουν αποτύχει. Δεν λέω να έλθουν πρώτα στον ψυχολόγο, να δοκιμάσουμε άλλους τρόπους π.χ να μιλήσουν με τους φίλους τους κλπ. Αλλά δεν αρκεί αυτό γιατί αν αρκούσε θα είχαν λυθεί τα θέματα.  Ο ψυχολόγος προσφέρει τεχνικές, δεν είναι μόνο ότι ακούει απλά τους ανθρώπους αλλά προσπαθεί με τεχνικές να τους επαναφέρει σε μία πιο υγιή κατάσταση με τρόπους, με πρακτικές λύσεις. Έχει σπουδάσει όλα αυτά τα θέματα γι’αυτό και έχει τα εργαλεία που βοηθούν την ψυχική υγεία. Οπότε θα έλεγα ότι κάποιος χρειάζεται να το δοκιμάσει γι’αυτούς τους λόγους αλλά βέβαια πρέπει να το θέλει, να συμμετέχει, να συνεργαστεί, να υπάρχει δηλαδή η επιθυμία για αλλαγή».

Στην ερώτηση για το πώς αυτή αποφορτίζεται από τα βάρη που φορτώνεται υπογράμμισε: «Όλοι οι ψυχολόγοι έχουμε την ηθική υποχρέωση να κάνουμε και προσωπική θεραπεία που δεν είναι απαραίτητη σε κάποια φάση της ζωής, μπορεί να εναλλάσσεται και να επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα. Αυτό είναι το ένα δυνατό χαρτί, η θεραπεία η προσωπική και μετά και κάποια π.χ χόμπι που μου αρέσουν όπως χορός, αθλητισμός, διάβασμα βιβλίων, μουσική. Ο καθένας φυσικά μπορεί να βρει τι βοηθά τον ίδιο.»

* Η πώληση λαμβάνει χώρα στο βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο (Τρεμπεσίνας 12, δίπλα στα ΚΤΕΛ, στη Βέροια), στη Χάρτινη Φωλιά (Κοπανός Νάουσας) και στο Λυχνάρι (Αριστοτέλους 23, Αλεξάνδρεια).

Τα βιβλιοπωλεία προσφέρθηκαν ώστε τα έσοδα να πάνε εξ ολοκλήρου στην ενίσχυση του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Ημαθίας Αιγές – Βεργίνα,  του οποίου η Ευδοξία Αδαμίδου είναι επιστημονική συνεργάτης.

Η τιμή πώλησης του παραμυθιού είναι 5 ευρώ.

Η συγγραφέας είναι ψυχολόγος, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Συμβουλευτικής και Θεραπείας στη Βέροια, όπου εφαρμόζει γνωσιακή – συμπεριφορική, θεραπεία σχημάτων και μουσικοθεραπεία σε παιδιά και ενήλικες.

Η φιλότεχνη επεξεργασία και ο σχεδιασμός εντύπου έγινε από τον Χρήστο Μητσιάνη, καθηγητή φωτογραφίας και καλλιτέχνη οπτικουακουστικών μέσων. Η αθώα εικονογράφηση είναι του γιου της συγγραφέα. Την εκτύπωση ανέλαβε αφιλοκερδώς ο Νίκος Σουρλόπουλος, διευθυντής - εκδότης της Εφημερίδας ο Πολίτης και της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας opolitis.gr, καθώς και ο Αλέξανδρος Σουρλόπουλος με το τυπογραφείο του.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ:


Έχει διαβαστεί 778 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος Β 4-6 μποφόρ

Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία -1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2-5 μποφόρ

Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία -6 ως 2 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-5 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 242 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)