Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Η Κυριακή είναι και πρέπει να παραμείνει αργία!
  • Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
  • ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αντεργατικές ανατροπές που γυρνούν τη ζωή των εργαζομένων δεκαετίες πίσω
  • Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας
  • Από το μέλλον...
Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Η Κυριακή είναι και πρέπει να παραμείνει αργία!1 Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.2 ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας3 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αντεργατικές ανατροπές που γυρνούν τη ζωή των εργαζομένων δεκαετίες πίσω4 Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας5 Από το μέλλον...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

Γιώργος Ξ. Τροχόπουλος: «Δεν είναι η συγγραφή επάγγελμα αλλά μεράκι»

από Η Άλλη Άποψη
Γιώργος Ξ. Τροχόπουλος: «Δεν είναι η συγγραφή επάγγελμα αλλά μεράκι»

Τηλεφωνική συνέντευξη με τον Γιώργο Ξ. Τραχόπουλο φαρμακοποιό-Λογοτέχνη είχε ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» την Παρασκευή 12/2.

Αφορμή στάθηκε η έκδοση πρόσφατα του νέου του μυθιστορήματος με τον χαρακτηριστικό τίτλο «JE SUIS ARMENIEN». Πρόκειται για το 4ο βιβλίο του ενώ όπως μας αποκάλυψε «έχω άλλα δύο έτοιμα, όμως οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι για το βιβλίο. Και ας μην ξεχνάμε ότι η δεν είναι επάγγελμα η συγγραφή αλλά μεράκι».

Αναφερόμενος στο βιβλίο υπογράμμισε ότι αφορμή στάθηκε η γνωριμία με οικογένεια Αρμενίων (η κόρη εργάστηκε ένα διάστημα στο φαρμακείο του), ενώ το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Paul Tchorbadjian . Το βιβλίο μάλιστα προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, κ.κ. Κεγάμ Χατσεριάν.

Για το στόχο του βιβλίου  (που για τη συγγραφή του διάβασε πλήθος ιστορικών βιβλίων για να είναι τεκμηριωμένο, ενώ αυτή κράτησε πάνω από ένα χρόνο) σημείωσε ότι «μπαίνει στα βαθειά σε σχέση με το Αρμενικό ζήτημα». Ενώ σχετικά με τον τίτλο ότι « έχει αλληγορικό χαρακτήρα και επιδιώκει να προκαλέσει αισθήματα συμπάθειας στου Αρμένιους και την ιστορία του, ώστε στο τέλος ο καθένας να εκφράσει την αλληλεγγύη του λέγοντας ότι «JE SUIS ARMENIEN» (Είμαστε όλοι Αρμένιοι).

Αναφερόμενος στην υπόθεση του μυθιστορήματος σημείωσε: «Η υπόθεση του μυθιστορήματος αναφέρεται στην ιστορία ενός ζευγαριού κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) και την χρονική περίοδο της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το ζευγάρι -που γνωρίστηκε πολύ πριν κατά την διάρκεια των γυμνασιακών τους σπουδών στην Κωνσταντινούπολη- είναι ο Μουράτ Τουράκογλου, μετέπειτα Αξιωματικός του Οθωμανικού Στρατού και η Αννέν Πασουμιάν, κόρη Αρμένιου μεγαλέμπορου της Κωνσταντινούπολης." Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο σημαδιακά ιστορικά γεγονότα: "Οθωμανική Αυτοκρατορία, με Σουλτάνο τον αιμοσταγή Αβδούλ Χαμίτ τον Β' που πραγματοποιεί  αιματηρές διώξεις κατά των Αρμενίων υπηκόων του (1896-1908).Ιούλιος 1914: Έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με συμμετοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανία- Αυστροουγγαρία- Βουλγαρία).24 Απριλίου 1915 - Η επονομαζόμενη «Κόκκινη Κυριακή». Ημέρα που ουσιαστικά αρχίζει το πογκρόμ μαζικών διώξεων κατά των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Νεότουρκους, δηλαδή η Αρμενική Γενοκτονία.

Τι θα γίνουν τελικά, ποια θα είναι η τύχη του ζευγαριού και των οικογενειών τους, στο πλαίσιο πάντοτε αυτών των ιστορικών γεγονότων;»

Το βιβλίο (που κυκλοφορεί ήδη και σε βιβλιοπωλεία της Βέροιας) πρόκειται να μεταφραστεί και στ’ Αγγλικά ώστε να κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κόσμο- ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν Αρμενικές κοινότητες. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην  Κομοτηνή, εν ευθέτω χρόνω, λόγω της πανδημίας.

Με την ιδιότητα του φαρμακοποιού (και χρόνια συνδικαλιστικού του; εκπροσώπου-Προέδρου) αναφέρθηκε και στην πορεία της πανδημίας σημειώνοντας με νόημα ότι αυτή «συχνά χρησιμοποιείται ως άλλοθι για διάφορα ζητήματα», ενώ για δραματικές επιπτώσεις των λοκνταουν στην οικονομία υποστήριξε ότι Η ζημιά είναι 3δις ευρώ το μήνα». Σε σχέση με τους εμβολιασμούς υποστήριξε την ανάγκη να γίνουν οι εμβολιασμοί ενώ σε σχέση με ενστάσεις για τις πιθανές παρενέργειες σημείωσε πως «όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα παίρνουμε» και ανέφερε παραδείγματα απλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως και που αναγράφονται παρενέργειες σε εξαιρετικά φυσικά σπάνιες περιπτώσεις. Επίσης έκανε αναφορά και σε φάρμακα αντιμετώπισης του Covid-19 όπως η Κολχικίνη (και των ελλείψεων που παρουσιάζονται) ή σε άλλα φάρμακα που είναι πανάκριβα για την προμήθεια τους.

Δεν  μπορούσε να λείψει από τη συζήτηση και μία σύντομη αναφορά για την πολιτική κατάσταση (άλλωστε ο Γ.Ξ. Τροχόχοπουλος, υπήρξε πάντοτε ενεργός πολίτης, δημοτικός σύμβουλος, Πρόεδρος ΚΕΠΑ κλπ). Σημείωσε ότι «στην πολιτική η φιλοδοξία παραμένει μέχρι τον θάνατο» καθώς και ότι «με πειράζει ο τρόπος που γίνεται από τα πολιτικά κόμματα η ανάδειξη στελεχών», ενώ για τις δημοτικές εκλογές υπογράμμισε «Αν δεν έχεις χρήματα-τουλάχιστον 150.000 ευρώ- δεν μπορεί να πάει κανείς για Δήμαρχος»

 

Έχει διαβαστεί 1575 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος Ν 1 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 19 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 192 επισκέπτες και 0 μέλη.