Παρασκευή, 12 Ιούλ, 2024

  • Η «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»
  • Κλιματιζόμενοι χώροι στο Δ.Βέροιας
  • Ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα: Άμεσες λύσεις στα επείγοντα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
  • Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την απώλεια του Βασίλη Φωτιάδη
  • Διαμάντης: "Στους επαγγελματίες ανησυχούντες λέμε ότι δεν φοβόμαστε"
  • ΔΕΥΑΒ: Να κάνουμε λελογισμένη χρήση του Νερού
Η «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»1 Κλιματιζόμενοι χώροι στο Δ.Βέροιας2 Ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα: Άμεσες λύσεις στα επείγοντα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. 3 Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την απώλεια του Βασίλη Φωτιάδη4 Διαμάντης: "Στους επαγγελματίες ανησυχούντες λέμε ότι δεν φοβόμαστε"5 ΔΕΥΑΒ: Να κάνουμε λελογισμένη χρήση του Νερού6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το κοντράστ είναι ενδεικτικό

Την ώρα που 1 στους 2 εργαζόμενους «κόβει» από τα είδη διατροφής της οικογένειας και δεν πάει διακοπές, η κυβέρνηση «κλείνει» συμφωνίες που επιβαρύνουν τον λαό με 7,126 δισ. ευρώ για το 2024 για αμυντικές δαπάνες, που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, αλλά αφορούν αποκλειστικά τα επικίνδυνα πολεμικά σχέδ... Περισσότερα

Γρηγόρης Φεϊζατίδης, συγγραφέας: «Η Τέχνη γενικότερα και η Λογοτεχνία ειδικότερα εξυψώνει τον άνθρωπο»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Γρηγόρης Φεϊζατίδης, συγγραφέας: «Η Τέχνη γενικότερα και η Λογοτεχνία ειδικότερα εξυψώνει τον άνθρωπο»
Με τον Γρηγόρη Φεϊζατίδη συγγραφέα του βιβλίου (είναι το πρώτο του-συλλογή διηγημάτων) Ο ΘΕΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ» (Εκδόσεις «Βακχικόν») είχε συνέντευξη στην εκπομπή του «Λόγια σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ, ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας την Παρασκευή 18/2

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τη σχέση με την γραφή- ως χειρούργος οδοντίατρος- που είναι:«Είναι ένας τρόπος διαφυγής, η Λογοτεχνία είναι πολύ μεγάλη αγάπη. Όλα ξεκινούν στην αρχή από την αγάπη για το διάβασμα. Διαβάζοντας, κάποια στιγμή ένοιωσα την ανάγκη να πω κάποιες ιστορίες. Ξεκίνησα παλιότερα γράφοντας μικρές ιστορίες και σιγά-σιγά έγινε από χόμπι ανάγκη. Ξεκίνησε σαν αστείο από την αρχή ( σ.σ με συμμετοχή σε λογοτεχνικό διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας , όπου και πήρε το πρώτο βραβείο) και μετά «κόλλησα». Άρχισα το γράψιμο από τότε το 2016 και δεν άφησα.»

Απαντώντας για τον τίτλο της συλλογής αλλά και το περιεχόμενο του βιβλίου, διευκρίνισε ότι: «Προέρχεται από το ομότιτλο διήγημα  και είναι μία από τις 9 ιστορίες που υπάρχουν στο βιβλίο. Κάθε διήγημα έχει διαφορετικό ήρωα και ηρωίδα. Υπάρχει όμως μία ηρωίδα που είναι κοινή σε όλα και είναι η νεοελληνική πραγματικότητα. Το χαρακτηριστικό των ιστοριών είναι ότι όποιος και να είναι ο ήρωας, όποια ηλικία και αν έχει-γιατί υπάρχουν διάφορες ηλικίες- είναι ο κοινός αγώνας μέσα σ’ αυτή την νεοελληνική πραγματικότητα. Πολύ σκληρή, όμορφη, αλλά πάρα πολύ δύσκολη συνήθως πραγματικότητα.»

Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις μέσα από τα διηγήματά σου; «Δεν ξεκίνησα να γράφω με σκοπό να περάσω κάποια μηνύματα. Ποιο πολύ προβληματισμούς θέλω να πω. Είναι αυτό που νοιώθουμε πολλές φορές όλοι μας ότι αγωνιζόμαστε σ’ έναν αγώνα που κάποιες φορές φαίνεται να μην μπορέσει ποτέ ή να μην έχει νικητή ή άλλες φορές να φαίνεται μάταιος. Υπάρχουν πάρα πολλές κοινωνικές συνθήκες και δυσκολίες που μας ζορίζουν ή μας γονατίζουν πολλές φορές στη καθημερινότητά μας. Και αυτούς τους ήρωες θέλω να βάλω πιάνοντας ο κάθε ήρωας από το μετερίζι του, τη σκοπιά του. Μπορεί να είναι ένας καθηγητής, αναπληρωτής που τρέχει αριστερά-δεξιά, μπορεί να είναι μία σερβιτόρα που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση , μπορεί να είναι μία αγάπη που λόγω κοινωνικών συνθηκών δεν μπορεί ν΄ ανθίσει»

Τι μπορεί να προσφέρει η Λογοτεχνία σε περιόδους πανδημίας και οικονομικής κρίσης; « Όχι μόνο η Λογοτεχνία αλλά και η κάθε μορφή Τέχνης έχει κάτι να προσφέρει. Η πραγματικότητα- κάτι που ψάχνει και το βιβλίο μέσα από τα διηγήματα- δεν είναι κοινή για όλους. Ζούμε σε μία πραγματικότητα που είναι λειψή. Καταλαβαίνουμε λίγα πράγματα από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν. Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι είχαν καταλάβει ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να βγουν μέσα από το καβούκι μας, να δούμε ολόκληρη την πραγματικότητα, να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα, να φτάσουμε πιο μακριά. Και αυτός είναι η Τέχνης. Και βλέπουμε πάντα πως όσο πιο δύσκολοι είναι οι καιροί τόσο οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι των γραμμάτων προσφέρουν περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα έργα , τα πιο σημαντικά γράφτηκαν σε πολύ δύσκολες εποχές. Σε πολέμους, σε φτώχιες, σε δικτατορίες. Ανθίζει εκεί η Τέχνη». 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν διαβάζει η νέα γενιά τόνισε: « Νομίζω ότι τα ποσοστά της φιλοαναγνωσίας είναι τα ίδια καθώς περνούν τα χρόνια. Δεν νομίζω ότι η παλιότερη γενιά διάβαζε περισσότερο και η σημερινή λιγότερο. Μπορεί να έχει αλλάξει ο τρόπος, το μέσον αν και εμάς μας αρέσει η μυρωδιά των βιβλίων, να πηγαίνουμε σε βιβλιοπωλεία. Τώρα έχουν έλθει π.χ τα ηλεκτρονικά βιβλία , αλλά η ουσία είναι μία. Ο κόσμος συνεχίζει να διαβάζει   και τα παιδιά το χαίρονται και κάθε ηλικία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.»

Απαντώντας στη ερώτηση για τα συγγραφικά του σχέδια σημείωσε ότι: «Συνεχίζω να γράφω διηγήματα με διάφορες αφορμές και δουλεύω και σ’ ένα ιστορικό μυθιστόρημα και τα δύο τρέχουν  παράλληλα.»

Και πότε τα προλαβαίνεις όλα αυτά παράλληλα με τη εργασία σου; «Είναι πολύ λίγος ο ελεύθερος χρόνος. Είμαι γραφιάς του Σαββατοκύριακου και των Εθνικών Επετείων.»

Καταλήγοντας τόνισε: «Η Τέχνη γενικότερα και η Λογοτεχνία ειδικότερα εξυψώνει τον άνθρωπο , μας βρίσκει λύσεις , μας βρίσκει ιδέες και φυσικά βοηθά και στις δύσκολες στιγμές μας.»      

 

*Το βιβλίο στην Ημαθία υπάρχει στο Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ στη Βέροια (σ.σ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιδιοκτήτρια Τασούλα Χριστοδούλου και στην αγάπη της για τη Λογοτεχνία) καθώς επίσης μπορούν να γίνουν παραγγελίες διαδικτυακά, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του σε εκδήλωση στη Βέροια.      

Σύντομο Βιογραφικό του Γρηγόρη Φεϊζατίδη

Ο Γρηγόρης Φεϊζατίδης γεννήθηκε στη Βέροια όπου ζει και εργάζεται ως χειρουργός οδοντίατρος. Το διήγημά του Ντάνχιλ, μωρό μου, το οποίο είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, περιλαμβάνεται στην ανθολογία 2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Μίμης Σουλιώτης της Libron Εκδοτική. Το διήγημά του 2037 και είκοσι μέρες ακόμη, που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Ε.Φ. «η Έκλειψη», περιλαμβάνεται στην ανθολογία Ιστορίες του Φαντάστιcon. Διηγήματά του φιλοξενούνται στην ανθολογία Ίσως #1 των Εκδόσεων Οξύ, στο e-book Πανδημία του site Nyctophilia.gr, καθώς και σε περιοδικά της Λογοτεχνίας του Φανταστικού. Είναι παντρεμένος, έχει μία κόρη και, όταν δεν ασχολείται με όμορφα χαμόγελα, προτιμάει να γοητεύεται από την
Επιστήμη, να σκαλίζει την Τέχνη, να διαβάζει, να γράφει, και να ταξιδεύει με τους φίλους του. Η συλλογή διηγημάτων Ο Θεός πίσω από την ντουλάπα είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: Έχει διαβαστεί 1603 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 466 επισκέπτες και 0 μέλη.