Σάββατο, 21 Μάι, 2022

  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο ΑΓΡΙΝΙΟ και πέφτει στη Β' ΕΘνική
  • Στρατιωτικές βάσεις και «μπαρούτι» γεμίζει η Ευρώπη
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/5
  • Πανηγυρισμοί ή για τα …πανηγύρια;
  • Οι τελευταίες εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία
  • SUPER LEAGUE 2: Το αποτυχημένο εγχείρημα, η κυβερνητική συνταγή και τα αδιέξοδα του «προϊόντος»
Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο ΑΓΡΙΝΙΟ και πέφτει στη Β' ΕΘνική1 Στρατιωτικές βάσεις και «μπαρούτι» γεμίζει η Ευρώπη2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/53 Πανηγυρισμοί ή για τα …πανηγύρια;4 Οι τελευταίες εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία5 SUPER LEAGUE 2: Το αποτυχημένο εγχείρημα, η κυβερνητική συνταγή και τα αδιέξοδα του «προϊόντος»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ηρωοποιούν ναζιστικά κατακάθια

Με αφορμή την παράδοση στον ρωσικό στρατό των παραστρατιωτικών που πολεμούσαν στο «Azovstal», κλιμακώθηκε και στην Ελλάδα η προσπάθεια να τους παρουσιάσουν ως ήρωες, προσφέροντας ένα ακόμα μεγαλοπρεπές «ξέπλυμα» στους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ. Το επιχείρημα ότι ανήκουν πλέον στις τάξεις του ουκρανικού στρατού καθόλου δεν τους απα... Περισσότερα

Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Γενικού Πρόξενου της Κούβας στη Βέροια

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Γενικού Πρόξενου της Κούβας στη Βέροια

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου (και με την τήρηση όλων των υγειονομικών προϋποθέσεων όσον αφορά τον ανώτερο αριθμό θεατών αλλά και τα μέσα προφύλαξης π.χ μάσκες κλπ) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10/12 η παρουσίαση του βιβλίου του Γενικού Προξένου της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Jose Oriol Merrero Martinez, με τίτλο «Ο Χοσέ Μαρτί και το Ελληνικό Στοιχείο» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στη Ελλάδα, η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, οι εκδόσεις Τόπος και το Βιβλιοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Γιάννης Τσαναξίδης, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ Πέτρος Τσαπαρόπουλος, αντιπροσωπεία του Ελληνκουβανικού Συνδέσμου Θες/νικης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Περικλής Παυλίδης, εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί μαθητές!

Ο Δημήτρης Ταχματζίδης μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας χαιρέτησε και συντόνισε την εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιβλίο και την προσωπικότητα του Χοσέ Μαρτί, ενώ πρόσθεσε ότι με τέτοιες εκδηλώσεις δύνεται η ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, Ελλάδας – Κούβας.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος.

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας και η  πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενίας Καβαλλάρη.

Συνόδευσαν με κείμενα – αποσπάσματα του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, οι Ελένη Καραγιάννη και Λευτέρης Κορυφίδης. Μουσικά πλαισίωσαν οι Πέτρος Ρίστας στην κιθάρα και Σίσσυ Γεωργοπούλου στο φλάουτο.

Η πρέσβειρα της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina απηύθυνε χαιρετισμό μέσω της μεταφράστριας Λουκίας Κωνσταντίνου. Μίλησε για όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, στις αρετές που χαρακτηρίζουν το βιβλίο και αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα.

Η κα Κωνσταντίνου μετάφερε επίσης το μήνυμα του Διευθυντή του εκδοτικού οίκου Τόπος, Βαγγέλη Γεωργακάκη.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Jose Oriol Merrero Martine, συγγραφέας του βιβλίου και Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα.

(ρεπορτάζ σε επόμενες αναρτήσεις)

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέκου Χατζηκώστα

Είναι η τρίτη φορά που τα τελευταία χρόνια η πρέσβειρα και ο Γενικός πρόξενος της Κούβας επισκέπτονται τα μέρη μας. Γεγονός που αποδεικνύει δύο πράγματα: Αφενός την αγάπη τους για την περιοχή μας και τους ανθρώπους της και που ήδη έχουν αναπτύξει μ’αυτούς ανεξίτηλες φιλίες. Αφετέρου η αγάπη, η αλληλεγγύη και εκτίμηση που εκδηλώνουν πολύμορφα κάτοικοι και φορείς της περιοχής μας στην Κούβα και το λαό της, με απόδειξη ότι όλες οι παρουσίες τους εδώ αγκαλιάστηκαν πλατιά από τον κόσμο της περιοχής μας.

Το επιστημονικό και ταυτόχρονα λυρικό, εκλαϊκευτικό και βαθύτατα φιλελληνικό βιβλίο του Οριολ γίνεται μία ακόμη γέφυρα στέρεης φιλίας μεταξύ των λαών μας. Ένα ακόμη δείγμα ότι οι δεσμοί αυτοί μεταξύ των λαών δεν πρόκειται να σπάσουν, δόλιες και καλλιεργούμενες προπαγάνδες σε βάρος του νησιού της Επανάστασης και του αγώνα που κάνει καθημερινά κόντρα στο δολοφονικό εμπάργκο. Για να παραμείνει όρθιο και περήφανο, οικοδομώντας τη νέα κοινωνία με το λαό στο οικονομικό και πολιτικό τιμόνι!

Αλλά ποιος ήταν-είναι ο Χοσέ Μαρτί (1853-1895)

Είναι Εθνικός ήρωας της Κούβας.Η ποίηση, οι ιδέες και η επαναστατική πράξη του Μαρτί τον κατατάσσουν στους απελευθερωτές της Λ. Αμερικής. Η απελευθερωτική και διεθνιστική του σκέψη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη των λαών, τη βασισμένη πάνω στο κοινό πολιτισμικό παρελθόν και το κοινό συμφέρον ν' αντισταθούν στην επιβουλή του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, είχε και έχει μεγάλη επίδραση και εξακολουθεί να εμπνέει κάθε προοδευτικό κίνημα της Λ. Αμερικής.

Ο Χοσέ Μαρτί ήταν πρωτεργάτης του πρώτου επαναστατικού αγώνα της Κούβας κατά της ισπανικής αποικιοκρατίας (1868-1898). Ήταν ο τελευταίος αντιαποικιακός πόλεμος που διεξήγαγαν οι λαοί της ηπείρου. Συνάμα ήταν και ο πρώτος ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Αυτό γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες επενέβησαν ώστε να βάλουν χέρι στο νησί με οικονομικά και πολιτικά μέσα, την ίδια στιγμή που ο λαός του το απελευθέρωνε από την ωμή αποικιακή διακυβέρνηση.

Ο «απόστολος της επανάστασης», όπως τον αποκαλούν οι Κουβανοί, γεννήθηκε το 1853 και έπεσε στη μάχη ενάντια στα αποικιακά στρατεύματα το 1895. Ίδρυσε το πολιτικό κόμμα που τέθηκε επικεφαλής του αγώνα για την ανεξαρτησία, του Κουβανικού επαναστατικού Κόμματος.

Θεμελίωσε το κόμμα αυτό στη βάση της αρχής ότι ο απελευθερωτικός αγώνας θα διεξαγόταν από τον λαό που καταπιέζεται και για το δικό του όφελος. Αγωνίστηκε ενάντια στη δουλεία και για μια μη-φυλετική κοινωνία. Έθετε θέμα μεγαλύτερης συμμετοχής και εκπαίδευσης των γυναικών. Πριν από κάθε άλλη ηγετική μορφή του λατινοαμερικανικού αγώνα προέβλεψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξελίσσονταν σε μια αρπακτική, ιμπεριαλιστική δύναμη και θεωρούσε ότι ο αγώνας της Κούβας απέβλεπε στην αναχαίτιση της δύναμης αυτής.

Στα χνάρια του Μπολίβαρ, είχε μια παν-αμερικανική οπτική, αποσκοπώντας στην ένωση των λαών της ηπείρου και στην αφύπνιση των ιθαγενών της πληθυσμών. Ακόμα παραπέρα, το αλληλέγγυο βλέμμα του αγκάλιαζε και τους εργάτες και τους αγρότες στις ίδιες τις ΗΠΑ, που εκείνη την εποχή διεξήγαγαν αιματηρούς αγώνες για το οκτάωρο, και για την οργάνωση συνδικάτων. Η εθνική ανεξαρτησία ήταν στη σκέψη του ένα σκαλοπάτι για την προσέγγιση της ανθρωπότητας. «Πατρίδα είναι η ανθρωπότητα», θα γράψει.

Εκτός όμως από πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, ο Μαρτί υπήρξε  ποιητής και εκπαιδευτικός. Οι αντιλήψεις του για μια καθολική παιδεία, απελευθερωμένη από τον σχολαστικισμό, δεμένη με την πρακτική εργασία και παγκόσμια σε περιεχόμενο. Μια παιδεία όπου η ιστορία των ιθαγενών πληθυσμών της Αμερικής θα πάρει τη θέση της δίπλα στην αρχαία ελληνική ιστορία και την ιστορία των λαών της Ασίας. Βασική αντίληψη του Μαρτί ήταν ότι ο αγώνας για την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού ήταν προϋπόθεση και εγγύηση της ελευθερίας από την καταπίεση. Η εκπαιδευτική φιλοσοφία της Κούβας σήμερα στηρίζεται στις αντιλήψεις του. 

Η εθνική ανεξαρτησία και η οργάνωση της οικονομίας με γνώμονα την ευημερία της εργαζόμενης πλειοψηφίας, η συναίσθηση της κοινής μοίρας όλων των καταπιεζόμενων ανθρώπων της αμερικανικής ηπείρου, η πίστη ότι οι δούλοι και οι πρώην δούλοι, οι γυναίκες και οι άνδρες που υπήρξαν τα υποζύγια των γαιοκτημόνων και των κατακτητών θα είναι οι πρωτεργάτες της απελευθέρωσης «της δικής μας Αμερικής»: Πρόκειται για στόχους και αντιλήψεις του Μαρτί που έθεσαν τα ιδεολογικά θεμέλια για την επανάσταση του 1959 και που δεν επρόκειτο να δικαιωθούν παρά μόνο μέσα από τη δεύτερη, σοσιαλιστική αυτή τη φορά, επανάσταση που έφεραν σε πέρας οι εργάτες και αγρότες της Κούβας. Η ηρωοποίηση του Χοσέ Μαρτί στα μάτια των επόμενων γενεών συνέβη όχι γιατί ήταν απλά κάποιος πολεμιστής, στρατιωτικός ή πολιτικός, αλλά διότι αφιέρωσε τη ζωή του για το σκοπό της κουβανικής ανεξαρτησίας. Δεν έμεινε στην ιστορία για στρατηγικές ικανότητες ή πολεμικές αρετές, αλλά για το γεγονός ότι στο επίκεντρο όλων του των γραπτών – και εν των γένει πνευματικών κληροδοτημάτων – υπήρχε η δίψα για απελευθέρωση της Κούβας από τους αποικιοκράτες. Το ποιητικό και συγγραφικό του έργο αποτέλεσε το πνευματικό έναυσμα για τη φλόγα του απελευθερωτικού αγώνα και γι’ αυτό ο Μαρτί εορτάζεται μέχρι και σήμερα στην Κούβα ως ο Εθνικός Ποιητής του νησιού. Στα συγγράμματα τους, τόσο ο Ερνέστο ΤΣΕ Γκεβάρα όσο και ο Φιντέλ Κάστρο (όπως και άλλα στελέχη της μετέπειτα Επανάστασης), αναφέρονται στο Χοσέ Μαρτί ως πηγή έμπνευσης και επαναστατικού πνεύματος. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον πατριώτη και ποιητή, η Κουβανική κυβέρνηση έδωσε το όνομα του στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας, μετονομάζοντας το από Ράνκο-Μπογιέρος σε “Χοσέ Μαρτί.

Ας μου επιτραπεί ένα ακόμη σχόλιο-επί του πιεστηρίου- θα λέγαμε. Δόθηκε προχτές από τα διεθνή ΜΜΕ στη δημοσιότητα- στη Ελλάδα από το ΑΠΕ- ανοιχτή επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)» και «Pen America» που καλούν την Κουβανική κυβέρνηση να… «απελευθερώσει όλους τους καλλιτέχνες που κρατούνται αυθαίρετα».

Ασφαλώς, τα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, της μουσικής και της διανόησης που υπέγραψαν το εν λόγω αντικομμουνιστικό κείμενο δεν άρθρωσαν ποτέ, ούτε λέξη για την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνιστά ο συνεχιζόμενος εδώ και έξι δεκαετίες οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στην Κούβα. Για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο αμερικανικό κολαστήριο του Γκουαντάναμο ούτε λόγος. Επιλεκτικές ευαισθησίες…

Και για να τελειώσω.

Το θαυμάσιο βιβλίο-μελέτη του Χοσε Οριολ μας ανοίγει ένα παράθυρο. Όχι μόνο για να γνωρίσουμε καλύτερα (έστω και αν πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε όλα) τη ίδια χώρα μας και την ιστορίας της, αλλά και μέσω των ματιών του συγγραφέα να γνωρίσουμε τον Χοσέ Μαρτί αλλά και τον λαό της Κούβας. Και να κλείσω μ’ένα στίχο του χρήσιμο και για μας και για τους αγώνες του σήμερα

Σε κάμπο ανθισμένο κρατήσου,
Εκεί που τις μάχες σου δίνεις·
Για όσα ποτέ δεν προδίνεις
Θα παίζεις διαρκώς τη ζωή σου.
(Χοσέ Μαρτί, Απλοί Στίχοι)


 

 

Έχει διαβαστεί 1030 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Σάββατο, 21 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος ΒΔ 1-3 μποφόρ

Κυριακή, 22 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 17 ως 32 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 533 επισκέπτες και 0 μέλη.