Τετάρτη, 01 Φεβ, 2023

  • Μνήμη αλλά και συμπεράσματα!
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ : Οι συνταξιούχοι εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιά
  • Να ποιοι κερδίζουν!
  • Τα..."ζιζάνια"!
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη
  • Ενεργειακή φτώχεια: Στην «πείνα» τα λαϊκά νοικοκυριά, 8,2 δισ. ευρώ στους ομίλους
Μνήμη αλλά και συμπεράσματα!1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ : Οι συνταξιούχοι εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιά2 Να ποιοι κερδίζουν!3 Τα..."ζιζάνια"!4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη5 Ενεργειακή φτώχεια: Στην «πείνα» τα λαϊκά νοικοκυριά, 8,2 δισ. ευρώ στους ομίλους6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΓΑΛΛΙΑ: Οι μαζικότερες διαδηλώσεις της τελευταίας 20ετίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα απ... Περισσότερα

Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου «29 Στιγμές» του Αλέκου Χατζηκώστα στη Νάουσα

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου «29 Στιγμές» του Αλέκου Χατζηκώστα στη Νάουσα

Με μεγάλη συμμέτοχη κόσμου- παρά τη πραγματοποίηση και άλλων εκδηλώσεων τη ίδια ώρα- πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέας Αλέκου Χατζηκώστα «29 Στιγμές» στη Νάουσα (στη αίθουσα ΒΕΤΛΑΝΣ) το απόγευμα της Κυριακής 23/1.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων δικαρίναμε του: Α. Τόλκας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Μπαλτατζίδου αντιδήμαρχος Νάουσας, Β. Τζουβάρας αντιδήμαχρος Νάουσας,  Ν. Κουτσογιάννης πρώην δήμαρχος Νάουσας (και εκ νέου υποψήφιος), Κ. Χατζηστυλής πρόεδρος Δ.Κ Νάουσας, Α. Χατζηιωαννίδης δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, Θ. Τεληγιαννίδης πρόεδρος ΑΝΗΜΑ, Δ. Βαλαής τοπικός σύμβουλος Νάουσας, Γ. Μαρκοβίτης υποψήφιος δήμαρχος, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων καθώς και τοπικοί συγγραφείς όπως Σ. Αποστόλου, Α. Οικονόμου, Λ. Ζιώτας, Ξ. Χιλλ, Γ. Σακαλής, Ν. Παλιομπέη κ.α

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του παρέμβασης ο δημοσιογράφος Βαλάντης Λιόλιος που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης στάθηκε στην γνωριμία του με τον Αλέκο, στη προσωπικότητα, στις αρετές του και στο συγγραφικό και δημοσιογραφικό του έργο.

Από την πλευρά της η εκπαιδευτικός Αθμιας Εκπαίδευσης Μαρία Σγουρίδου τόνισε: «…Το συγκεκριμένο βιβλίο, ήδη απ’ το εξώφυλλο, πριν καν  το ανοίξεις, σε προδιαθέτει θετικά. Ο πίνακας, γιατί περί αυτού πρόκειται, της Εύας Αμνιώτη με θέμα σκηνή από την ταινία του Δήμου Αβδελιώδη   «Το δέντρο που πληγώναμε»,, σε ταξιδεύει. Σε γυρίζει πίσω.  Εκεί στην ασπρόμαυρη παιδική σου ηλικία, που οπλίζεσαι, εφοδιάζεσαι, μαζεύεις τα σύνεργά σου, όραση, ακοή, αφή, μυαλό κι αγάπη και κινάς για ένα ταξίδι συναρπαστικό, για τη μάχη της ζωής που σε περιμένει. Ξαναβλέπεις τον κόσμο με το παιδικό μάτι που μπορεί να συνταιριάξει τα αταίριαστα, να μετουσιώνει τα ασήμαντα και να αποδυναμώνει τα σημαντικά. Ευρηματικό και εμπνευσμένο σε γεμίζει νοσταλγία και μνήμη.

Μνήμη! Και μόλις είπα τη λέξη που κυριαρχεί και αποτελεί το βασικό άξονα του βιβλίου. Οι 29 στιγμές είναι όλες στιγμές μνήμης, κοντινής αλλά και απώτερης του συγγραφέα. Μνήμης όμως όχι κλεισμένης στα ντουλαπάκια του μυαλού, αλλά μνήμης που καταφέρνει να ζει στο παρόν και να φωτίζει το μέλλον.

Το έξυπνο κόλπο να ξεχνάς τα άσχημα και να θυμάσαι μόνο τα ωραία δεν πετυχαίνει στην περίπτωση του συγγραφέα. Και μάλλον ούτε στην περίπτωση κανενός από μας. Ο νους δε θάβει εύκολα, μόνο σκεπάζει. Κι ύστερα, όπως λέει και μια άλλη αγαπημένη μου συγγραφέας,  τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτά τα άυλα τιμαλφή μας;… Τα κείμενα είναι διαφορετικά, αλλά έχουν κάτι κοινό. Είναι ανθρωποκεντρικά. Οι χαρακτήρες είναι γνώριμοι, οικείοι, είναι οι διπλανοί μας, οι γείτονές μας. Πού και πού μπορεί να αναφωνήσεις «α, σαν να τον ξέρω αυτόν!». Είναι αδύνατο ο αναγνώστης να μη βρει κάποιον να υποστηρίξει, έστω και έναν και κάποιον να κατηγορήσει, έστω και έναν. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι των στιγμών ζουν, αγωνίζονται, αγαπούν, πονούν, ονειρεύονται και ερωτεύονται όπως ακριβώς κι εμείς…29 στιγμές ζωής λοιπόν, όπου ο συγγραφέας ξεδιπλώνει το παρελθόν, το στρώνει στο παρόν και στο μέλλον με χαμόγελο, με έρωτα, με κέντρο πάντα τον άνθρωπο και με την ξεκάθαρη απόφαση ότι η κοινωνία μπορεί και πρέπει ν’ αλλάξει. Με αγώνα και πάλη μας καλεί να γυρίσουμε στα παιδικά μας χρόνια και να ξαναπιάσουμε τη σφεντόνα για να πολεμήσουμε για τα οράματα και τα δίκια μας. Αλλά και μας θυμίζει να μην ξεχάσουμε να ερωτευτούμε. Κι όλα αυτά με μια ευαισθησία διάχυτη που χαρακτηρίζει όχι μόνο το συγγραφέα αλλά σίγουρα και τον άνθρωπο Χατζηκώστα…»

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο συγγραφέας και ερασιτέχνης ηθοποιός Γιώργος Κασαπίδης.

Παίρνοντας τον λόγο ο συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας στάθηκε πρώτα στην ανάγκη να στηριχτούν από την τοπική κοινωνία, οι τοπικοί συγγραφείς. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τους στόχους του βιβλίου, τις πηγές έμπνευσης, τους τρόπου γραφής και τη φόρμα που χρησιμοποιεί. Αναφερόμενος στο ρόλο της Λογοτεχνίας στις σημερινές δύσκολες εποχές, τόνισε την ανάγκη αυτή να επιδρά στην καρδιά και στο νου και πως θα πρέπει να είναι «καταφύγιο και ταυτόχρονα ταμπούρι για το λαό». Απάντησε σε πλήθος ερωτήσεις και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.


 

Έχει διαβαστεί 791 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος Δ 3-5 μποφόρ

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 12 °C
Άνεμος ΒΔ 2-5 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 3 ως 13 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1338 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)