Πέμπτη, 29 Σεπ, 2022

  • ΚΝΕ: Γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η κυβερνητική απόπειρα να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Βέροια: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
  • ΕΛΣΤΑΤ: Τσακίζει η ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά: Το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά φεύγει για ενοίκιο και τρόφιμα
  • «NORD STREAM» 1 ΚΑΙ 2: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διαφαινόμενη δολιοφθορά
  • Μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση δημοτών και μαθητών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
  • Ο Δήμος Βέροιας στο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» στο Ηράκλειο
ΚΝΕ: Γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η κυβερνητική απόπειρα να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία1 Βέροια: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ2 ΕΛΣΤΑΤ: Τσακίζει η ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά: Το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά φεύγει για ενοίκιο και τρόφιμα3 «NORD STREAM» 1 ΚΑΙ 2: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διαφαινόμενη δολιοφθορά4 Μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση δημοτών και μαθητών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 5 Ο Δήμος Βέροιας στο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» στο Ηράκλειο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σε πιο επικίνδυνη φάση

Οι ολοένα και πιο επικίνδυνες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη μεγάλη όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, τη νέα φάση κλιμάκωσης συνολικά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη, με κεντρικό άξονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπ... Περισσότερα

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΘΕΜΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ: Ναπολέων Σουκατζίδης, Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΘΕΜΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ: Ναπολέων Σουκατζίδης, Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης

Λογοτεχνικό πορτρέτο μιας από τις πλέον ηρωικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας


Πρόλογος: Νίκος Μόττας

Περίληψη

Ο Θέμος Κορνάρος περιγράφει μια σχετικά άγνωστη περίοδο της ζωής του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, την περίοδο που είναι ακόμα στην Κρήτη, τη δράση του στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και την ηρωική του στάση όταν του προτάθηκε να μην εκτελεστεί μαζί με τους 199 συγκρατούμενούς του και να μπει κάποιος άλλος κρατούμενος στη θέση του, όμως εκείνος αρνήθηκε.

Με τη μαεστρία που χαρακτηρίζει έναν ακούραστο εργάτη του λόγου, ο Κορνάρος περιγράφει με σκηνοθετική λεπτομέρεια πτυχές της προσωπικότητας του Σουκατζίδη, καταφέρνοντας μέσα από την αφήγησή του να ξεδιπλώσει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη ζωντανή την εικόνα του κομμουνιστή ήρωα με το ακατάβλητο φρόνημα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη φιλοπατρία, τον αλτρουισμό και την ανθρωπιά .

Το πορτρέτο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Αυγή» το 1960. Τα χειρόγραφα του πορτρέτου διασώζονται στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα

Μέσα σε λίγες σελίδες ο Κορνάρος καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη κοινωνό των βασικών στοιχείων της ψυχοσύνθεσης του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ενός ανθρώπου μορφωμένου, πολύπλευρου, εφευρετικού, αγωνιστή, με έμφυτη την τάση της ανιδιοτελούς προσφοράς. Και όλα αυτά χωρίς την παράθεση βιογραφικών στοιχείων και με απούσα την οποιαδήποτε αναφορά στην ιδιότητα του Σουκατζίδη ως κομμουνιστή, μέλους του ΚΚΕ. Κάτι που κατανοείται απόλυτα αν λάβουμε υπ' όψη το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημοσιεύθηκαν τα εν λόγω κείμενα στην «Αυγή». Είναι η περίοδος των αρχών της δεκαετίας του 1960, με τον αντικομμουνισμό του μετεμφυλιακού αστικού κράτους να ζει και να βασιλεύει, το ΚΚΕ να βρίσκεται στην παρανομία, τις φυλακές και τις εξορίες να σφύζουν από πολιτικούς κρατούμενους και τις παρακρατικές φασιστικές ομάδες να αλωνίζουν. Σε αυτές τις συνθήκες κυκλοφορούσε η «Αυγή», όργανο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), με ότι αυτό συνεπάγονταν για την δυνατότητα ελεύθερης και πλήρους απαλλαγμένης από πρακτικές αυτολογοκρισίας δημοσίευση κειμένων (Απόσπασμα από τον πρόλογο του Νίκου Μόττα).

 

Βιογραφικό: Θέμου Κορνάρου

 Ο Θέμος Κορνάρος γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Σίβα της επαρχίας Μεσσαρά της Κρήτης. Οικογένεια πάμφτωχη, δεν μπορούσε να προσφέρει σχεδόν τίποτε στα παιδιά της. Σχεδόν παιδί, δούλεψε σε διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα μέχρι και την Κατοχή. Συνελήφθη για τις ιδέες του το 1947 και εξορίστηκε ως το 1952. Πέθανε το 1970, ενώ η κατάστασή του, τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν καλή και λόγω της δικτατορίας ο θάνατός του πέρασε απαρατήρητος.

Το πρώτο του έργο «Ερωτας και αναιστησία» (1929) η ιστορία ενός λούστρου. Το «Αγιον Ορος, Οι άγιοι χωρίς μάσκα» (1933) με  βιώματα και παρατηρήσεις του, όταν δούλευε ως σκαφτιάς στον Αθω, την ίδια χρονιά εξέδωσε την «Σπιναλόγκα» όπου δίνει ζωντανά τη μακάβρια εικόνα της διαβίωσης των λεπρών που συντάραξε την ελληνική κοινή γνώμη. Το 1935 κυκλοφορεί «Ο Αλήτης», η ζωή των απόκληρων της κοινωνίας, το 1941 το «Καλοί και κακοί» και το 1943 «Ο Δαίμονας» και «Δε θα πεθάνουμε». Αφηγήματα που παρουσίαζαν επεισόδια της ναζιστικής Αθήνας. 

Με την απελευθέρωση έδωσε ένα από τα καλύτερα πεζογραφήματά του, το «Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου» (1945) όπου εξιστορεί τις φρικαλεότητες των ναζί στο στρατόπεδο. Κρατούμενος και ο ίδιος στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου γνώρισε τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Ο εσταυρωμένος λαός μου», με θέμα το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και «Αγύρτες και κλέφτες στην εξουσία» που στιγματίζει το δωσιλογισμό κα τη διαφθορά των εκπροσώπων της εκκλησίας και της άρχουσας τάξης. «Με τα παιδιά της θύελλας» (1956), γράφτηκε στην εξορία και περιγράφει το δράμα των λαϊκών αγωνιστών στα χιτλερικού τύπου στρατόπεδα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Το 1957 το «Στάχτες και φοίνικες», ένα ρεπορτάζ από το κολαστήριο της Μακρονήσου. Το 1958 «Η αιχμαλωσία της νύχτας», «Θεσσαλονίκη 9-11 Μάη 1936» και δύο τόμους με ταξιδιωτικές εντυπώσεις από τη λαϊκο-δημοκρατική Κίνα, την ΕΣΣΔ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, Ελβετία και Ρώμη. Ακολουθούν τα «Γη της Ανάστασης» (1959), «Οδός Προμηθέως» (1960) και «Το ξεκίνημα μιας νέας γενιάς» (1963) - μια εικόνα της πορείας της γενιάς του, με στοιχεία μυθοποιημένου υλικού.

Επιμελήθηκε δύο τόμους Ανθολογίας Αντιστασιακού διηγήματος με τίτλο: α) «Θυσίες και δάφνες του ελληνικού λαού» και β) «Αρματωμένη Ελλάδα».

Συνεργάστηκε στα περιοδικά «Νέοι Πρωτοπόροι», «Ελεύθερα Γράμματα», «Επιθεώρηση Τέχνης» και την προδικτατορική «Αυγή».

 

Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Ιανουάριος 2022
Συγγραφέας:  Θέμος Κορνάρος

Πρόλογος: Νίκος Μόττας
Σελιδοποίηση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθμός σελίδων: 64
Διαστάσεις: 14Χ21
ISBN:  978-618-85486-4-0
Τιμή 8,80  (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)

 

 

Διάθεση – Διανομή:
Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ - 210.2717521

 Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Παραγγελίες:
με
email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του
site ekdoseis-atexnos.gr  
τηλεφωνικά
???? 6979795057

 

Εκδόσεις Ατέχνως

Φειδίου 11 - Αθήνα 106 78

τηλ. 210 2754 994 - 211 7351 323

697 9795 057


Έχει διαβαστεί 65177 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια



Ο καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 ως 28 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 28 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 446 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)