Δευτέρα, 27 Ιούν, 2022

  • Συνάντηση Δικτύωσης Φορέων και Υπηρεσιών του Ν.Ημαθίας
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
  • Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ
  • Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων
  • Το Κέντρο Υγείας Βέροιας οργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία
Συνάντηση Δικτύωσης Φορέων και Υπηρεσιών του Ν.Ημαθίας1 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ2 Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ3 Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»4 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων5 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας οργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβερνητικές παλινωδίες

Οι κυβερνητικές παλινωδίες με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση περίπου συμβουλεύει τον λαό να αυτοδιαγνωστεί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να κολλήσει και να ...αυτοψυχαναλυθεί, για το πόσο φόβο αισθάνεται απέναντι στον ιό και ανάλογα να πράξει. Δηλαδή, αν κάποιος πιστεύει ότι είναι περι... Περισσότερα

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο "Ερωτας Μάγος" της Νόρας Πυλόρωφ

από Η Άλλη Άποψη
Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο "Ερωτας Μάγος" της Νόρας Πυλόρωφ

Παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 1/11 στην «ΕΛΙΑ» το 5ο βιβλίο της Νόρας Πυλόρωφ  "Έρωτας μάγος", εκδόσεις Ελληνικά γράμματα από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλέκο Χατζηκώστα κι από την βιβλιοπώλη και φίλη της συγγραφέως Τασούλα Χριστοδούλου. Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο κι από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας.Με εύστοχες ερωτήσεις η Τ. Χριστοδούλου «ανοιξε» τη συγγραφική σκέψη της συγγαφέως ενώ παρουσίασε και πλευρές του όλου έργου της. Η συγγραφέας παρουσίασε τις βασικές της σκέψεις για τη συγγραφή του βιβλίου, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της (που συνοδευόταν από ημερολόγιο-δώρο για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή).Τη συγγραφέα συνόδεψε στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο της ο Γιάννης Γεωργουδάκης.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Αλέκου Χατζηκώστα

Ξεκινώντας την παρουσίαση και με αφορμή τόσο το περιεχόμενο του όσο και την συνδιοργάνωση που έχει ο Σύλλογος Μικρασιατών θα ήθελα να υπογραμμίσω τη ανάγκη η νέα χρονιά που συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Τραγωδία να είναι χρονιά ουσιαστικού προβληματισμού για τα πώς και τα γιατί οδηγηθήκαμε μέχρι εκεί και τα διδάγματα για το σήμερα. Δυστυχώς και τοπικά είναι μία συζήτηση που ουσιαστικά δεν γίνεται…

Θα ήθελα ακόμη να κάνω μία σύντομη αναφορά στο επίθετο της συγγραφέως που σε μας τους παλιότερους μας ξυπνά μνήμες. Ιδιαίτερα εγώ που στα χρόνια των σπουδών μου έπαιρνα από εκεί το λεωφορείο για την Αθήνα και συχνά κουβέντιαζα με τον ιδιοκτήτη του πρακτορείου (αδελφό του πατέρα της).

Ας δούμε ορισμένα ζητήματα για το βιβλίο:

- Ένα πρώτο ζήτημα που γεννά συζητήσεις ή και απορίες είναι τα πολλά πρόσωπα του έργου, κάτι που δεν συνηθίζεται σήμερα. Στο μυθιστόρημα της Νόρας Πυλόρωφ  θα γνωρίσουμε πολλά πρόσωπα -μέλη δυο οικογενειών- με πολλά κοινά, όμως, στοιχεία. Από αυτή την άποψη είναι χρήσιμο το γενεαλογικό δέντρο, που παρατίθεται εισαγωγικά, για να βοηθήσει τον αναγνώστη να κινηθεί άνετα στον μύθο της. Ίσως μάλιστα με την όλη δομή του θα μπορούσε να αποτελέσει και ιδανικό σενάριο για ένα τηλεοπτικό σήριαλ σαφώς καλύτερο από τα περισσότερα που σήμερα προβάλλονται. Πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο το βιβλίο, σκιαγραφεί τα ήθη του σήμερα και του χθες, περιγράφει οικογένειες που διατηρούν την οικογενειακή ισορροπία κρύβοντας υποκριτικά εγωιστικές ανάγκες και συγκρούσεις και ιχνηλατεί στο πρόσωπο της βασικής ηρωίδας την προσπάθεια της γυναίκας να αυτονομηθεί απέναντι στην αντρική εξουσία και αλαζονεία. Μία μικρή παρατήρηση. Θα ήθελα να υπήρχαν κομμάτια εκτός από τη ζωή των πλουσίων, αρχόντων στην κυριολεξία -ιδιαίτερα στην Τουρκία- και σπαράγματα από τη ζωή των φτωχών εκεί που άλλωστε ήταν και οι πιο πολλοί!

-Οι χώροι του έργου έχουν έναν εξωτισμό, αλλά και κοσμοπολιτισμό όπως άλλωστε είναι και η ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου. Χώροι, όπως η Πόλη, η Χίος, η Αθήνα αργότερα, αλλά και η Ανατολία σε κάποια στιγμή, δένουν σε ένα παζλ, με την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρίας, που ξεκινά από το εμπόριο έξοχων ανατολίτικων χαλιών, για να δυναμώσει και να επεκταθεί αργότερα σε Ευρώπη και Αμερική. Με τον τρόπο του το βιβλίο – άθελα ίσως- δίνει μέσα από την οικονομική ανάπτυξη των αστικής ουσιαστικής οικογένειας των Πασβάντηδων, και πτυχές ανάπτυξης του αστικού συστήματος στη χώρας μας, αλλά και στη γειτονική Τουρκία.

- Η γλώσσα της απλή, με αναφορές και σε φράσεις από Ανατολή προερχόμενες με τη απαραίτητη επεξήγηση (αρκετές άλλωστε έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό λεξιλόγιο), δίνοντας ένα ιδιαίτερο τοπικό χρώμα, κυλάει εύστοχα με ιδιαίτερη ευλυγισία. Χρησιμοποιώντας στη γραφή της άλλοτε την οπτική του παντογνώστη αφηγητή και άλλοτε την πρωτοπρόσωπη αφήγηση -καταγράφοντας έτσι τις σκέψεις των πρωταγωνιστών της - πλέκει τον μύθο της σπάζοντάς τον σε πολύ μικρά κεφάλαια που διαβάζονται εύκολα, προκαλώντας για την ανάγνωση του επόμενου.

- Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα που ήταν, είναι και θα είναι μείζον θέμα. Ουσιαστικά η εποχή που ζούμε είναι μπορεί θεωρητικά να είναι πιο απελευθερωμένη σεξουαλικά περίοδος όμως είναι και η πιο αμφίσημη και η πιο δύσκολη. Αυτό που θα μας «κρατήσει», ως αναγνώστες είναι η διαπίστωση πως ο «Έρωτας μάγος», θα επικρατήσει ανάμεσα στον Κυρίαρχο έρωτα, τον Εξολοθρευτή έρωτα και τον Ισοπεδωτή έρωτα. Ένα βιβλίο που μιλά για τις ουσιαστικά αχαρτογράφητες περιοχές της γυναικείας ταυτότητας σε μια εποχή που, δυστυχώς, συμβαίνουν πολλά στην κοινωνία μας με αποκορύφωμα τις περίφημες γυναικοκτονίες. Ακόμη και ο τίτλος μας προϊδεάζει γι’αυτό . Να σημειώσω ακόμη πως οι πολλοί χαρακτήρες του έργου (ιδιαίτερα οι γυναικείοι) δίνονται με μαστοριά.

- Ο φακός της Πυλόρωφ εστιάζει κυρίως στη σχέση ανάμεσα στον Θέμη και στη Βη, στους δύο ήρωές μου, στους κρυφούς μηχανισμούς, στις παγίδες και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται όταν οι ερωτικοί σύντροφοι εγκλωβίζονται στο παρελθόν τους, βιώνουν τον έρωτα σαν απειλή, φοβούνται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και χρησιμοποιούν τη σωματική επαφή, το σεξ, σαν εργαλείο κυριαρχίας. Και ο Έρωτας Μάγος στήνει το γαϊτανάκι του και ξεκινάει ένα τρελό παιχνίδι ανατροπών, άλλωστε τι Μάγος θα ήταν αν δεν έκανε όλα αυτά; Παίζει μαζί τους με τον ίδιο τρόπο που προσπάθησαν και οι ίδιοι να παίξουν κρυφτό με τα συναισθήματά τους. Γύρω από το γαϊτανάκι τυλίγονται οι ιστορίες που πυροδοτούν τις εναδιαφέρουσες εξελίξεις, τις συγκρούσεις, τις μεταπτώσεις και τις ανατροπές

Θα κλείσω με 3 ΜΟΤΟ που είναι κλειδιά για τη κατανόηση του έργου, αλλά προσφέρονται και για γενικότερο προβληματισμό κάτι που μπορεί στη συνέχεια να μας εξηγήσεις και η ίδια η συγγραφέας.

«Και τα γυαλιά σαν τη ψυχή μου, αδέσποτα και εύθραυστα»

«Οι μοναχικοί άνθρωποι είναι σαν τους υπνοβάτες. Νιώθουν σίγουροι όσο δεν τους ενοχλεί κανείς»

«Οι ουλές μας, μας δείχνουν που έχουμε βρεθεί, δεν καθορίζουν που θα πάμε»
 

 

Έχει διαβαστεί 1430 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 29 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 28 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 35 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 310 επισκέπτες και 0 μέλη.