Τα 18,5 με 19 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδα του Τουρισμού το 2023, ανέφερε ο Β. Κικίλιας στηριζόμενος σε εκτιμήσεις «ειδικών». Σίγουρα αυτοί που χαίρονται είναι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί και τουριστικοί όμιλοι, που ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη... Περισσότερα
Περί Μητρώου επαγγελματιών του Πολιτισμού
από Η Άλλη Άποψη
Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας
Συζήτηση έγινε σχετικά με ζητήματα Πολιτισμού και αξιοποίησης ντόπιων καλλιτεχνών από την ΚΕΠΑ, κατά τη διάρκεια της τηλεσυνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας στις 25/5.Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ (με αφορμή και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης) υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία μητρώου τοπικών επαγγελματιών του πολιτισμού Όπως ανέφερε ο κ. Κορωνάς, η ΚΕΠΑ θα απευθύνει πρόσκληση προς τους τοπικούς καλλιτέχνες, προκειμένου να καταγραφούν οι αποδεδειγμένα καλλιτέχνες της Βέροιας και να δημιουργηθεί μητρώο τοπικών καλλιτεχνών. «Έτσι θα δούμε με ποιους συνεργαστήκαμε στο παρελθόν και με ποιους θα μπορούμε να συνεργαστούμε στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Κορωνάς. Μάλιστα, η πρόσκληση θα απευθύνεται και σε αποδεδειγμένα, πραγματικούς καλλιτέχνες και από τους δήμους Νάουσας και Αλεξάνδρειας, καθώς όπως ανέφερε, οι εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ έχουν απήχηση σε όλο τον νομό Ημαθίας.
Φυσικά και δική μας γνώμη είναι η χρησιμοποίηση για τις εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ ντόπιων καλλιτεχνών. Θα πρέπει όμως με σαφήνεια να διευκρινιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένταξη στο μητρώο. Από αυτή τη άποψη καταθέτουμε την άποψη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και τις επιφυλάξεις σχετικά με την αντίστοιχη προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, που τηρουμένων των αναλογιών έχει σχέση με το όλο ζήτημα…
«…Πρέπει να έχουμε καθαρό ότι το μητρώο δεν έχει καμία σχέση, ούτε θα προκύπτει απ’ αυτό κανένα εργασιακό δικαίωμα και επαγγελματική εξασφάλιση. Η κυβέρνηση μας καλεί να "καταγραφούμε" όλοι, αλλά αυτό που τη νοιάζει είναι τα "ενεργά μέλη", κάτι που δεν ξεκαθαρίζει τι εννοεί. Όπως, επίσης, ότι η εγγραφή στο μητρώο δεν αποκλείει στο μέλλον ακόμα και πρόσθετες φορολογικές εισφορές.
Στην Ελλάδα υπάρχει πείρα από αντίστοιχα μητρώα. Το μητρώο των αγροτών, όταν συστάθηκε, πέταξε έξω όλους όσους έκαναν και δεύτερη δουλειά ταυτόχρονα. Στους καλλιτέχνες και γενικότερα στους εργαζόμενους στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, είναι το πλέον σύνηθες. Ένας συνάδελφος που ταυτόχρονα δουλεύει στον επισιτισμό, σε τηλεφωνικό κέντρο, στο εμπόριο, σε μια γραμματεία, για να μπορεί να επιβιώνει είναι ή δεν είναι επαγγελματίας του χώρου;
Το πρώτο επαγγελματικό δικαίωμα προκύπτει από τον τίτλο σπουδών. Στο χώρο μας όχι μόνο δεν έχει διαμορφωθεί ένα δημόσιο σύστημα ανώτατων σπουδών, αλλά με το νόμο Γαβρόγλου που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, η εκπαίδευση γίνεται όλο και περισσότερο εμπόρευμα από βαθμίδα σε βαθμίδα. Οι μουσικοί θυμόμαστε καλά πέρσι το λεγόμενο πιστοποιητικό μουσικών σπουδών, που δείχνει καθαρά ότι το επαγγελματικό δικαίωμα θα περνά μέσα από μια βιομηχανία πιστοποιήσεων και διαβαθμίσεων, που θα πρέπει να την ταΐζουμε σταθερά.
Επαγγελματικά δικαιώματα στην πράξη εξασφαλίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες και όχι από εγγραφές σε μητρώα και υποσχέσεις από τα υπουργεία. Το να διαπιστώνει σήμερα η κυβέρνηση ότι "είναι δύσκολο να καταγράψει τι συμβαίνει στους καλλιτέχνες" σαν να είναι νόμος της φύσης (!?), σαν να μην έχει η ίδια και οι προηγούμενες ευθύνη γι' αυτό, είναι τουλάχιστον κακόγουστο αστείο…. Σήμερα, μας λένε ότι τα κριτήρια για να ενταχθείς θα είναι διευρυμένα. Ζητάνε τα τελευταία 4 χρόνια προϋπηρεσία ή 2 χρόνια αν έχεις πτυχίο κι αυτά κατά δήλωση του καθενός. Επίσης η αίτηση για το μητρώο δεν σημαίνει ότι ο αιτούμενος έγινε και αποδεκτός. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εντάσσεται αυτός που είχε πριν 4 χρόνια το πρώτο του ένσημο και κάποια λίγα μέχρι σήμερα; Ή μήπως αυτός που έχει αδιάλειπτα σταθερά ένσημα από τότε μέχρι σήμερα; Πόσα θα είναι αυτά; Αυτό εννοεί το ΥΠΠΟ όταν λέει ότι στόχο έχει να αποτελέσει ένα "δυναμικό εργαλείο"…»