Στο μεταξύ, ξαναζεσταίνεται το παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου στα λεγόμενα «μικρά κόμματα».Οσο περισσότερα στη Βουλή, τόσο δυσκολότερη η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, λένε.Κοροϊδία στο τετράγωνο και προσπάθεια να σκορπίσει η ψήφος σε δυνάμεις που αθροίζονται στην κλιμάκωση της α... Περισσότερα
Φώτης Σιμόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου «Κάπου στη Μακεδονία»: «Είναι ένα βιβλίο για τη Βέροια χωρίς ν’ αναφέρεται σαφώς»
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα) έδωσε ο Βεροιώτης συγγραφέας Φώτης Σιμόπουλος την Τετάρτη 30/6.
Με αφορμή την έκδοση του νέου του (3ου) μυθιστορήματος «Κάπου στη Μακεδονία» (εκδόσεις ΠΝΟΗ) τόνισε:
«Είναι ένα βιβλίο για τη Βέροια χωρίς ν’ αναφέρεται σαφώς. Φυσικά κάποια πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν και σε άλλες πόλεις.»
Οσο δε αφορά το περιεχόμενο σημείωσε το οπισθόφυλλο του βιβλίου που είναι χαρακτηριστικό: «Πώς περνάει μισός αιώνας (1912 – 1964) σε μια αστική πόλη της Βορείου Ελλάδος που απελευθερώνεται απ’ τους Οθωμανούς και προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της ανάμεσα στις νέες προκλήσεις; Πώς τρεις πολυμελείς οικογένειες, οδηγημένες απ’ τα προστάγματα της μοίρας, βρίσκονται να συγκατοικούν σ’ ένα πελώριο αρχοντικό; Πώς αντιμετωπίζεται το κύμα των προσφύγων της Μικράς Ασίας; Πώς ο έρωτας, με τις απανωτές του μαχαιριές, πλέκει –άλλοτε υπέροχα, άλλοτε τραγικά– τους πρωταγωνιστές; Πώς βγαίνουν οι καλικάντζαροι στην Κατοχή απ’ τα έγκατα της γης και πώς τους ξαναχώνουν τα παλικάρια της Αντίστασης; Πώς ξεκληρίζονται οι Εβραίοι της πόλης; Πώς ο εμφύλιος σπαραγμός διαλύει τη χώρα, κι από πού αντλείται το κουράγιο για την καινούρια αχνή χαραυγή; Η πραγματικότητα μπλέκεται με τη μυθοπλασία, σ’ ένα απίστευτο ανακάτεμα ηρωισμού, καρτερίας, θάρρους, προδοσίας, νέμεσης και αγάπης.»
Και συνέχισε τονίζοντας: «ξεκινά από την απελευθέρωση της Βέροιας και καταλήγει στο πρώτο ή δεύτερο κύμα των μεταναστών στη Ευρώπη, του εργατικού δυναμικού. Είναι αυτά τα χρόνια, γι’αυτό και τιτλοφορείται ως ιστορικό μυθιστόρημα».
Όπως ενημέρωσε για τη συγγραφή του χρησιμοποίησε ως ιστορικές πηγές τόσο πλούσια τοπική βιβλιογραφία, όσο και προφορικές μαρτυρίες, που αναγράφονται αναλυτικά στο τέλος του βιβλίου.
Σε σχέση με τις άλλες καλλιτεχνικές του δραστηριότητες χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «Μουσικό του δρόμου. Δεν κάθισα πότε μου να πάω σε σχολές, ότι έχω μάθει το έχω μάθει μόνος μου. Ξεκίνησε απρόσμενα στα φοιτητικά μου χρόνια και στη συνέχεια στη Σουηδία με τη συμμετοχή μου σε συγκρότημα που έπαιζε ρεμπέτικα και στη συνέχεια όταν επέστρεψα κάναμε κάποια ερασιτεχνικά συγκροτήματα, διάφορες εκδηλώσεις. Τελευταία ασχολούμαι στιχουργικά και ετοιμάζω ένα δίσκο που γράφω για χρόνια».
Το βιβλίο του βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία της περιοχής μας, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρχει προγραμματισμός παρουσιάσεων του, ενώ όπως ενημέρωσε «στα σκαριά βρίσκεται μία συλλογή διηγημάτων»