Τρίτη, 21 Μάρ, 2023

  • Θανάσης Μαρκόπουλος, ποιητής: «Η Ποίηση μας βοηθά να συγκινηθούμε, να σκεφτούμε , να χαρούμε, μας καλλιεργεί, μας κάνει πιο ευαίσθητους, να βλέπουμε τα πράγματα και με άλλο μάτι εκτός από τα συνηθισμένο»
  • Κανένας λόγος ανησυχίας...
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνουν κοινές αγωνίες και ανάγκες
  • ΤΟΒ: ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΧΑΪΚΟΥ
  • Δήμαρχος Νάουσας: ΑΡΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • ΕΛΜΕ Ημαθίας: Αύξηση του κατώτατου μισθού…  Ψίχουλα που εξαφανίζονται από την ακρίβεια!
Θανάσης Μαρκόπουλος, ποιητής: «Η Ποίηση μας βοηθά να συγκινηθούμε, να σκεφτούμε , να χαρούμε, μας καλλιεργεί, μας κάνει πιο ευαίσθητους, να βλέπουμε τα πράγματα και με άλλο μάτι εκτός από τα συνηθισμένο»1 Κανένας λόγος ανησυχίας...2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνουν κοινές αγωνίες και ανάγκες3 ΤΟΒ: ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΧΑΪΚΟΥ4 Δήμαρχος Νάουσας: ΑΡΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ5 ΕΛΜΕ Ημαθίας: Αύξηση του κατώτατου μισθού…  Ψίχουλα που εξαφανίζονται από την ακρίβεια!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Παθογένειες»...

«Παθογένειες»...

Τις «διαχρονικές παθογένειες» του κρατικού μηχανισμού επικαλείται η ΝΔ για το έγκλημα στα Τέμπη και παρουσιάζει με θράσος τον θάνατο 57 ανθρώπων ως «θυσία» και αφορμή για να επιταχύνει τη «μεταρρύθμιση» του κράτους! Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγορεί ότι απέτυχε το «επιτελικό» της κράτος και υπόσχεται να φτιάξει ένα «πιο δίκαιο» αν ... Περισσότερα

Ρένα Αθανασοπούλου εκπαιδευτικός, ποιήτρια: «Η πανδημία από τη μία πρόσφερε στους δημιουργούς χρόνο ανασκόπησης και ανασύνταξης του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, από την άλλη οδήγησε σε μια επανεκτίμηση του παρόντος»

από Η Άλλη Άποψη
Ρένα Αθανασοπούλου εκπαιδευτικός, ποιήτρια: «Η πανδημία από τη μία πρόσφερε στους δημιουργούς χρόνο ανασκόπησης και ανασύνταξης του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, από την άλλη οδήγησε σε μια επανεκτίμηση του παρόντος»

Τηλεφωνική συνέντευξη με την Ημαθιώτισα εκπαιδευτικό και ποιήτρια Ρένα Αθανασοπόύλου με αφορμή τον προγραμματισμό παρουσίασης της ποιητικής της συλλογής «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν» είχε ο Αλέκος Χατζηκώστα στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ) την Τρίτη 31/1

Απαντώντας στο περιεχόμενο της ποιητικής της συλλογής τόνισε:

«Πρόκειται για 41 ποιήματα που συνοδεύονται από σκίτσα σχεδιασμένα με κάρβουνο. Η συλλογή περιέχει CD με απαγγελία δική μου και συνθέσεις του εξαιρετικού μουσικού και πολυοργανίστα Κώστα Μαργαρίτη, ώστε να μπορούν οι αναγνώστες να απολαύσουν τα ποιήματα και ηχητικά με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική και ατμοσφαιρική τους ερμηνεία. Σημαντική αφορμή για τη δημιουργία του ήταν η επιθυμία μας να έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στα ποιήματα και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης.  
Στον πρόλογο και στο οπισθόφυλλο αντίστοιχα έχουν παραθέσει κριτικές η ποιήτρια, φιλόλογος και  κριτικός λογοτεχνίας κυρία Κούλα Αδαλόγλου και ο φιλόλογος, θεατρολόγος και αρθρογράφος κύριος Αριστοτέλης Παπαγεωργίου. Και οι δύο αποτελούν διακεκριμένα πρόσωπα της πνευματικής ζωής της Βέροιας και είναι τιμή μου που προσέγγισαν το έργο μου.»

Αναφερόμενη στις πηγές έμπνευσης και τις θεματικές επιλογές του έργου της υπογράμμισε:

«Τα ποιήματα κλυδωνίζονται θεματικά ανάμεσα στην ερωτική υπέρβαση και τα σύγχρονα αδιέξοδα.Θα ήθελα να εστιάσω στην επιλογή του τίτλου για τον οποίο με έχουν ρωτήσει πολλοί: Για εμένα το «παράλληλο σύμπαν»  είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να βιώσουμε τον πραγματικό μας εαυτό πέρα από κοινωνικές ή άλλες συμβάσεις, είναι κομμάτι της επιβίωσής μας και ορίζει τη θέση μας στον κόσμο. Εμπεριέχει το στοιχείο της υπέρβασης και την συναισθηματικής έκθεσης, του καθημερινού αγώνα ενάντια στη φθορά της μοναξιάς και της αλλοτρίωσης. Ελπίζω να βρείτε μέσα στους στίχους και στις νότες μας το δικό σας «παράλληλο σύμπαν»»

Στην ερώτηση για την επίδραση της πανδημία στη λογοτεχνική δημιουργία σημείωσε:

«Ξεκίνησα να γράφω τα ποιήματα της συλλογής στην περίοδο της καραντίνας. Ενώ ασχολούμαι με τη συγγραφή πολλά χρόνια και έχω συμμετάσχει σε ομαδικές συλλογές, πρώτη φορά ένιωσα έτοιμη να επικοινωνήσω, να μοιραστώ το έργο μου, να εκτεθώ συναισθηματικά μέσα από αυτό. Η πανδημία από τη μία πρόσφερε στους δημιουργούς χρόνο ανασκόπησης και ανασύνταξης του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, από την άλλη οδήγησε σε μια επανεκτίμηση του παρόντος και ακύρωσε κάθε δυνατότητα αναβολής λόγω της εύθραυστης κατάστασης. Έτσι  πήρα κι εγώ το ρίσκο να δημιουργήσω εκ του μηδενός κάτι ολοκληρωμένο, τρισδιάστατο - με κείμενο, εικόνα και ήχο και κυρίως απόλυτα αυτόνομο, καθώς πρόκειται για αυτοέκδοση με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η συγκεκριμένη επιλογή. Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι είχα συνοδοιπόρο τον Κώστα Μαργαρίτη που πίστεψε στην ιδέα μου, μοιράστηκε τον ενθουσιασμό μου και με τη δική του μουσική ανάγνωση μετουσίωσε το κείμενο σε ατμόσφαιρα. Δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς αυτή την πολύτιμη σύμπραξη». 

Και για τα μελλοντικά  της σχέδια τόνισε:

«Αυτό το διάστημα είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση του βιβλίου. Θέλουμε το έργο μας να συναντήσει το κοινό του, να συνομιλήσει δημιουργικά μαζί του. Γι’ αυτό και κλείνουμε τις παρουσιάσεις μας ερμηνεύοντας ποιήματα με θεατρική απαγγελία και ζωντανή μουσική.»

Αναφορικά δε για τις άλλες καλλιτεχνικές ενασχολήσεις μας δήλωσε:

«Στο συγκεκριμένο έργο συνδύασα όλες μου τις ιδιότητες: συγγραφή, εικονογράφηση, θέατρο και μουσική. Γι’ αυτό και το ορίζω σαν ένα έργο ζωής που με εκφράζει απόλυτα.»

Τέλος αναφερόμενη για την παρουσίαση της συλλογής στη Βέροια τόνισε:

«Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 6 η ώρα το απόγευμα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης της Βέροιας υπό τη διοργάνωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας. Στο πάνελ θα μιλήσουν για το έργο μας η κυρία Ευγενία Καβαλάρη που είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και η κυρία Ελένη Αναγνώστου σπουδαία μουσικός της πόλης μας. Μάλιστα νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που θα βρίσκονται κοντά μας, καθώς και οι δύο μου δίδαξαν την αγάπη για την τέχνη, στα φιλολογικά μαθήματα του Λυκείου και στα ωδειακά μαθήματα λυρικού τραγουδιού αντίστοιχα.
 Μετά τις ομιλίες θα ερμηνεύσουμε ποιήματα και τραγούδια.
 Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του οργανισμού «Πρωτοβουλία για το Παιδί», γιατί είναι σημαντικό η τέχνη να υπηρετεί τον κοινωνικό της ρόλο, ειδικά όταν πρόκειται για σημαντικούς και ανεξάρτητους φορείς που βοηθούν παιδιά σε κίνδυνο.»  

Σύντομο βιογραφικό

H Ρένα Αθανασοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παιδαγωγική του Θεάτρου και αριστούχος διπλωματούχος Λυρικού Τραγουδιού και Ανώτερων Θεωρητικών. Επίσης έχει σπουδάσει Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου και στην Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα έχει κάνει σπουδές δημιουργικής γραφής και έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή σε ηλικία 6 ετών. Έχουν δημοσιευθεί ποιήματά της και θεατρολογικές μελέτες και έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά εικονογραφημένα λογοτεχνικά βιντεοπρότζεκτ και μελοποιημένοι στίχοι. Ανά διαστήματα έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες καλύπτοντας μεγάλα καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Επιπλέον έχει κάνει σπουδές εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, κόμικ, σκηνογραφία, ενδυματολογία, φωτογραφία, βίντεο) και έχει εικονογραφήσει πανεπιστημιακά βιβλία και παραμύθια. Ακόμα έχει παρουσιάσει ατομικά ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, καθώς και για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Τέλος έχει διδάξει θέατρο σε σχολεία και εργαστήρια και έχει πραγματοποιήσει επιμορφώσεις και εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.renavox.gr.

 

 

Έχει διαβαστεί 1836 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 21 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος Α 0-2 μποφόρ

Τετάρτη, 22 Μαρτίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 6 ως 17 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 288 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)